Πολωνία: Η χώρα της Ε.Ε. που ανενόχλητη φιμώνει τώρα και τον Τύπο

Πολωνία: Η χώρα της Ε.Ε. που ανενόχλητη φιμώνει τώρα και τον Τύπο Facebook Twitter
1

Περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τη δημοκρατία και με την Ε.Ε. να το απειλεί αλλά ουσιαστικά να το "χαϊδεύει", το υπερσυντηρητικό κόμμα που κυβερνά την Πολωνία βάζει τώρα στόχο τους ανθρώπους του Τύπου, προκειμένου να φιμώσει την ελευθερία της γνώμης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Witold Waszczykowski,  η προτεραιότητα του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης είναι η διατήρηση της πολωνικής ταυτότητας και των αξιών της χριστιανικής παράδοσης, γιατί μάλλον όποιος θεωρείται ότι δεν ακολουθεί αυτές τις αξίες γίνεται αυτόματα και εχθρός της πατρίδας.

Πρόκειται στην ουσία για μια σταυροφορία για τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης με το διαχωρισμό των δημοσιογράφων σε "καλούς" και "κακούς" για την πατρίδα.

"Η κυβέρνηση θέλει ένα φασιστικό κορπορατισμό, να υπάρχει ένα κόμμα», λέει ο Piotr Stasinski, αναπληρωτής διευθυντής της Gazeta Wyborcza, κορυφαίας εφημερίδας της Πολωνίας, που ιδρύθηκε το 1989 και υπερασπίζεται την προοδευτική δημοκρατία. Ο τελευταίος συναγερμός ήταν ένας νόμος που ψηφίστηκε και επεκτείνει την παρακολούθηση από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Internet, του e-mail και του κινητού. Η εφημερίδα αυτή, μαζί με άλλα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, είναι πρώτη στη λίστα των προδοτών της πατρίδας.

Η εξουδετέρωση του Τύπου είναι σημαντική προτεραιότητα για τους κυβερνώντας ενός κράτους που αποτελεί μέλος της Ε.Ε. "Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης αγνοούν την αποστολή τους, αντί να υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα, οι δημοσιογράφοι συχνά συμβαδίζουν με τις αρνητικές γνώμες εις βάρος της χώρας μας», διεμήνυσε η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Elzbieta Kruk.

Ένας νόμος που ψηφίστηκε εν μια νυκτί, στις τέσσερις το πρωί της 24ης Δεκεμβρίου, επέβαλε την κυβερνητική γραμμή στη δημόσια τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Διευθυντές απολύθηκαν για «παράβαση των νέων ηθικών προτύπων, για αποστασιοποίηση από το εθνικό πνεύμα», ενώ υπήρξε ένα κύμα απολύσεων δημοσιογράφων ώστε να προσληφθούν συντηρητικοί συνάδελφοι τους χωρίς κανέναν διαγωνισμό.

Ο νέος πρόεδρος της δημόσιας τηλεόρασης, Jacek Kurski, αρνήθηκε να μιλήσει στο ρεπορτάζ για το θέμα που έκανε η El Pais.

Η δημοσιογράφος Ewa Wanat, αναφέρει ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην προπαγάνδα της δεκαετίας του ογδόντα με το στρατιωτικό νόμο. Κάνει έκκληση για μποϊκοτάζ των πολωνικών δημόσιων μέσων ενημέρωσης, για να μην νομιμοποιηθεί η φάρσα.

Η επίθεση των συντηρητικών του Καζίνσκι ο οποίος κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο αφορά και τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Όσοι θεωρήθηκαν «εχθροί της πατρίδας" έχασαν δημόσιους φορείς, διαφημίσεις θεσμών και μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις.

Η μόνη διέξοδος είναι η διαμαρτυρία. Αλλά, όπως λέει ο δημοσιογράφος Dabrowa,   "στις διαδηλώσεις σε άτομα άνω των 30, 40 ετών ... θυμίζει την κομμουνιστική εποχή. Οι νέοι αποτελούν μια γενιά κινητής τηλεφωνίας, δεν διαβάζουν εφημερίδες, νομίζουν ότι τίποτα δεν αλλάζει. Γι 'αυτούς η ελευθερία είναι προφανής, δεν πιστεύουν ότι η μπορεί να τους αφαιρεθεί. Θα πρέπει να ξυπνήσουν». 

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ