Politico: Τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη το 2020

Politico: Τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη το 2020 Facebook Twitter
0

Τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μέσα στο νέο έτος η Ευρώπη επιχειρεί να χαρτογραφήσει το περιοδικό Politico με τους συντάκτες του να βασίζονται στα δεδομένα και στην ατζέντα του 2020.

Όπως αναφέρει στο σχετικό άρθρο, ένα από τα ζητήματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη είναι η σχέση της με την Κίνα. Μετά και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται ότι θα στρέψουν τις Βρυξέλλες σε μια βιομηχανική πολιτική που θα στηρίζεται στην κρατική ενίσχυση, κεντρικό σχεδιασμό και υπεράσπιση της Ευρώπης.

Κάτι τέτοιο θα περιλαμβάνει βέτο σε μεγάλες εξαγορές από την Κίνα στην Ευρώπη και αποκλεισμούς ασιατικών εταιρειών από δημόσιες συμβάσεις. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαλέγει να στηρίξει τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, την υγειονομική περίθαλψη. Παράλληλα, αναμένονται μεγάλες συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες και σε άλλες παλαιές βιομηχανίες.

Ωστόσο, χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία, όπως και η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που διαθέτουν μεγάλο αριθμό κινεζικών επενδύσεων αναμένεται ότι θα κατηγορήσουν την πολιτική της Γαλλίας και της Γερμανίας ως υποκριτική. Ωστόσο Παρίσι και Βερολίνο θα κωφεύουν στις διαμαρτυρίες τους.

Οι συντάκτες του Politico εκφράζουν φόβους μίας νέας οικονομικής κρίσης, μια δεκαετία μετά την τελευταία, λόγω της αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Παρά το γεγονός ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο βρίσκονται σε εκεχειρία, η ειρήνη και η οικονομία στην Κίνα είναι εύθραυστες. Οποιαδήποτε πολιτικό πρόβλημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εχθροπραξίες που θα αμβλύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Ωστόσο, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τα προειδοποιητικά λαμπάκια στους πίνακες ελέγχου των παρατηρητών της αγοράς και των αναλυτών. Πολλές κατηγορίες μετοχών και ομολόγων διαπραγματεύονται σε υψηλές τιμές.

Οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βρετανίας

Κι ενώ η Βρετανία αναμένεται ότι θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, οι συνομιλίες για τη νέα σχέση των δύο μερών δεν αναμένονται εύκολες και εξαρτάται από τη φύση της σχέσης που θα επιλέξει η Βρετανία.

Η απάντηση πρέπει να δοθεί μέσα από διαπραγματεύσεις εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται ένα σκληρό Brexit.


Κλιματική αλλαγή

Τα ατμοσφαιρικά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται ότι θα χτυπήσουν νέα υψηλά το 2020, χωρίς να υπάρχουν δείγματα ότι η παγκόσμια αύξηση των θερμοκρασιών έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει θέσει ως στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάτι που επηρεάζει χρηματοπιστωτικούς κανονισμούς, φορολογία στα αεροσκάφη, κανονισμούς για τα αυτοκίνητα.

Παράλληλα, το ζήτημα διχάζει την Ευρώπη και τις χώρες της πιο πράσινης Δύσης, έναντι της Ανατολής, που εξαρτάται από τον άνθρακα. Η Πολωνία ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να γίνει περιβαλλοντικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη θα πρέπει να δαπανήσει πολλά χρήματα για να κερδίσει τη χώρα και τους συμμάχους της.

Η τεχνολογία αναλαμβάνει τον έλεγχο

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη καλείται το 2020 να ασχοληθεί με τις νέες τεχνολογίες. Ήδη, οχήματα χωρίς οδηγό κυκλοφορούν στους δημόσιους δρόμους. Κολοσσοί της αεροδιαστημικής, όπως η Airbus και η Boeing, εταιρείες τεχνολογίας όπως η Uber, ακόμη και τα McDonald's ποντάρουν σε παραδόσεις με drones και αεροταξί.

Ki ενώ Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν ήδη την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, υπάρχουν ανησυχίες για ζητήματα ιδιωτικότητας και πολιτικών ελευθεριών.

Το Ιράν

Σε «αγκάθι» ολοένα και περισσότερο εξελίσσεται το θέμα του Ιράν, με την Τεχεράνη και τους Φρουρούς της Επανάστασης να αναμένεται ότι θα προσπαθήσουν να διατηρηθούν στην εξουσία, καθώς χάνουν τα τελευταία ερείσματα στην κοινή γνώμη. Τα μαζικά ασφαλιστικά συστήματα και οι επιχορηγήσεις που κράτησαν το Ιράν ενωμένο, αναμένεται ότι θα διαλυθούν, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις αναμένονται μεγαλύτερες.

Σε κρίσιμο σημείο οι σχέσεις με τη Βαρσοβία


Ταυτόχρονα, προβληματικές είναι οι σχέσεις της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες, καθώς το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας καλείται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της χώρας, προκαλώντας νέες εντάσεις στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες.

Παρά τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2019, το κόμμα που κυβερνά στην Πολωνία μάχεται για την πολιτική του επιβίωση στις προεδρικές εκλογές. Αν και ο υποψήφιος του κόμματος διατηρεί το προβάδισμα, στο παρελθόν οι προεδρικές εκλογές έχουν προκαλέσει έκπληξη. Εάν χάσει, τότε η Πολωνία θα έρθει αντιμέτωπη με πολιτικές εξελίξεις.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ