Πόλεμος στο Ισραήλ: «Βλέπω παντού αίμα, βλέπω ποτάμια αίματος»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τα ψυχικά τραύματα που απέκτησαν Νεπαλέζοι φοιτητές αντικρίζοντας το χάος Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι φοιτητές από το Νεπάλ που επέζησαν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, επέστρεψαν στην πατρίδα τους, ψυχικά εξασθενημένοι από όλα όσα αντίκρισαν. 

Ένα αεροσκάφος που μετέφερε 254 Νεπαλέζους από το Ισραήλ προσγειώθηκε σήμερα λίγο πριν από τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, το Κατμαντού, σχεδόν μια εβδομάδα μετά τις επιθέσεις ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.300 Ισραηλινοί, κυρίως άμαχοι.

Πρόκειται για φοιτητές των τμημάτων Δασολογίας και Γεωργικών Σπουδών στο Ισραήλ στο πλαίσιο ενός προγράμματος σπουδών επ' αμοιβή.

Η 25χρονη Σόμπχα Πάσουαν, η οποία εργαζόταν σε φυτώριο, είχε μόλις ξυπνήσει το Σάββατο για να κάνει γιόγκα όταν αντίκρισε «πολλούς, πολλούς πυραύλους» να εκτοξεύονται και να σκάνε στον ουρανό.

«Είναι ένα ψυχικό τραύμα για όλη σου τη ζωή γιατί χάσαμε Νεπαλέζους φίλους μας», λέει η Πάσουαν και προσθέτει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ, ο Ν.Π Σαούντ, δήλωσε ότι τα πτώματα δέκα Νεπαλέζων, που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς, θα επαναπατριστούν όταν η ισραηλινή κυβέρνηση ολοκληρώσει τις διαδικασίες. 

Η Πάσουαν περιέγραψε ότι έμεινε για τρεις ημέρες μαζί με φίλους της μέσα σε ένα καταφύγιο ενώ συνεχίζονταν οι συγκρούσεις.

Ισραήλ: «Κάποιοι φίλοι μου πέθαναν από ακατάσχετη αιμορραγία»

Από την πλευρά του, ένας άλλος φοιτητής, ο Νταν Μπαχαντούρ Τσοντχάρι είδε δύο συναδέλφους του να πέφτουν νεκροί από σφαίρες, ενώ άλλοι ακρωτηριάστηκαν.

«Κάποιοι φίλοι μου πέθαναν από ακατάσχετη αιμορραγία»λέει ο 26χρονος, ο οποίος διασώθηκε εννέα ώρες μετά την επίθεση.

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ. Βλέπω παντού αίμα. Βλέπω ποτάμια αίματος», λέει ο Τσοντχάρι ο οποίος βγήκε από το αεροδρόμιο με αναπηρικό αμαξίδιο.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι τρεις Νεπαλέζοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Ισραήλ σοβαρά τραυματισμένοι, ενώ ένας αγνοείται ακόμη.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Διεθνή / Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Η «εξαιρετική» σχέση Τραμπ-Ερντογάν περνά δύο κρίσιμες δοκιμασίες: τις εντάσεις στη Συρία με το Ισραήλ και το μπλοκαρισμένο deal για τα F-35 - Ο ρόλος των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Κογκρέσου
LIFO NEWSROOM
Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Διεθνή / Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Αυξάνονται οι υποθέσεις διαφθοράς κατά Ρώσων αξιωματούχων, την ώρα που ο Πούτιν επιχειρεί να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποτυχίες στον πόλεμο με την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Διεθνή / Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Ο Χαλκ Χόγκαν, ο άνθρωπος που ανέδειξε την επαγγελματική πάλη, πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Η κληρονομιά του ωστόσο παραμένει αμφιλεγόμενη, με ρατσιστικά σχόλια, κατάχρηση εξουσίας και μια δικαστική υπόθεση που συγκλόνισε τη δημοσιογραφία
LIFO NEWSROOM