Ο σκύλος, η γάτα, το ψάρι ή κάποιο πτηνό θα μπορούν να τελούν υπό συνεπιμέλεια μετά το διαζύγιο, σύμφωνα με νέα νομοθεσία στην Ισπανία.

 

Ένα νομοσχέδιο στην Ισπανία θέλει να αποσαφηνίσει ποιος κρατάει τα ζώα μετά το διαζύγιο, τα οποία καθιστά «ζωντανά όντα προικισμένα με ευαισθησία» και όχι απλά «ιδιοκτησία».

 

Το νομοσχέδιο, το οποίο το κοινοβούλιο αποδέχθηκε να εξετάσει, «ορίζει τα κριτήρια στα οποία τα δικαστήρια θα πρέπει να βασίζονται για να αποφασίσουν σε ποιον θα ανατίθεται η φροντίδα του ζώου, λαμβάνοντας υπόψη την ευημερία του», επισημαίνεται στο έγγραφο που κατέθεσαν  Σοσιαλιστικό Κόμμα και Podemos, τα δύο συγκυβερνώντα σε συνασπισμό κόμματα.

 

Μέχρι σήμερα, η επιμέλεια των ζώων συντροφιάς σε περίπτωση διαζυγίου «αποτελούσε αντικείμενο αντιπαράθεσης στα δικαστήριά μας», επισημαίνεται στην πρόταση τροποποίησης του Αστικού Κώδικα.

 

Τα ζώα θα θεωρούνται επίσης «ζωντανά όντα προικισμένα με ευαισθησία» και όχι πλέον «ιδιοκτησία και πράγματα», σύμφωνα με την εκτίμηση των δικαστών.

 

Διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη τροποποιήσει τον Αστικό Κώδικά τους για να αναγνωρίσουν τον ζωντανό και ευαίσθητο χαρακτήρα των ζώων, όπως η Γαλλία το 2015, η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία και η Πορτογαλία.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP