Εντοπίστηκε στη Γαλλία η 7χρονη Βαλεντίν, που είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς το Δεκέμβριο από το κέντρο της Αθήνας. 

 

Η ανήλικη βρέθηκε στην Γαλλία, με τη συνδρομή των τοπικών αρχών και είναι καλά στην υγεία της. Ο πατέρας της είχε υποστηρίξει πως το παιδί είχε εξαφανιστεί στις 23 Δεκεμβρίου αλλά, επειδή αποκοιμήθηκε ο ίδιος, ειδοποίησε την επόμενη ημέρα τις αρχές. 

 

Από την πρώτη στιγμή, η αστυνομία είχε κατασχέσει το κινητό του πατέρα ενώ τη Δευτέρα, τον κάλεσαν για νέα κατάθεση, μετά από δηλώσεις του άνδρα στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ», της Αγγελικής Νικολούλη. Το βράδυ της Παρασκευής, ο πατέρας της ανήλικης είχε ισχυριστεί για πρώτη φορά, και μάλιστα στον φακό, πως τον είχαν προσεγγίσει εκπρόσωποι ΜΚΟ δύο φορές, προκειμένου να δώσει το παιδί για υιοθεσία. 

 

Μετά την πολύωρη κατάθεσή του, ο πατέρας, που εξακολουθεί να αρνείται την παραμικρή εμπλοκή, οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα. 

 

Ο πατέρας υποστήριζε πως το παιδί εξαφανίστηκε την Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, αλλά γονείς συμμαθητών του παιδιού έλεγαν ότι η μικρή είχε ανακοινώσει στα υπόλοιπα παιδιά πως θα αλλάξει σχολείο, και είχε να εμφανιστεί από την προηγούμενη Πέμπτη. Τα σκυλιά του «Χαμόγελου» είχαν μυρίσει τα ίχνη του παιδιού στον σταθμό του μετρό, του Αγίου Ιωάννη. 

 

«Ανήμερα των Χριστουγέννων το βράδυ, ειδοποιηθήκαμε από τον οργανισμό για την εξαφάνιση. Για να μπορέσουμε να δουλέψουμε, πήγαμε πρώτα από το σπίτι της για να πάρουμε την οσμή της μέσα από κάποια αντικείμενα. Αρχικά ξεκινήσαμε με το σκύλο από το σπίτι του παιδιού και φτάσαμε μέχρι το σχολείο. Μετά μας οδήγησε στην περιοχή του σταθμού του μετρό του Αγίου Ιωάννη, με ενδείξεις ότι το παιδί πέρασε από εδώ. Ήρθαν συνολικά τρία σκυλιά που επιβεβαίωσαν αυτές τις ενδείξεις», είπε στην κάμερα του «Τούνελ».

 

Τι ισχυριζόταν ο πατέρας

 

Σύμφωνα με τον άνδρα, ήταν 4 το απόγευμα και είχαν μόλις επιστρέψει από βόλτα στο στολισμένο Σύνταγμα. Ο ίδιος ζήτησε από την κόρη του να του αγοράσει ένα μπουκάλι νερό, από το συνοικιακό σούπερ μάρκετ, για να πιει ένα χάπι. Το κορίτσι δεν επέστρεψε ποτέ και εκείνος ειδοποίησε την αστυνομία την επόμενη ημέρα. 

 

Πώς εξηγούσε την καθυστέρηση

 

Αφού πέρασαν τα πρώτα 40 λεπτά, κατέβηκε και την αναζήτησε, όπως λέει. Στο σούπερ μάρκετ του είπαν ότι δεν έφτασε ποτέ - γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος. Ο ίδιος δήλωσε ότι την αναζήτησε, περπατώντας στους γύρω δρόμους για περίπου 50 λεπτά, στη συνέχεια γύρισε σπίτι όπου αποκοιμήθηκε καταβεβλημένος λόγο γρίπης και πονοκεφάλων, με αποτέλεσμα να ξυπνήσει την επόμενη ημέρα και να επικοινωνήσει με την αστυνομία.

 

Η Βαλεντίν Αμπλαβίκακα είναι ορφανή από μητέρα, δεν έχει άλλα αδέλφια και ήρθε στην Ελλάδα με τον πατέρα της από το Κογκό μέσω Τουρκίας. 

 

 Τι έλεγε σε παλιότερη συνέντευξή του ο Αμπελκά

 

Είχε περάσει ένα βράδυ ολόκληρο και ένα 7χρονο κορίτσι δεν είχε επιστρέψει. Γιατί αφήσατε ένα 24ωρο;


«Δεν αισθανόμουν πολύ καλά και δεύτερον δεν γνωρίζω τα κατατόπια εδώ πέρα και δεν ήξερα που να πάω. Δεν πίστευα ότι δεν θα γυρίσει. Πίστευα ότι την ίδια ημέρα θα γυρίσει. Ήταν ένα κοριτσάκι κοινωνικό, μιλούσε σε πολύ κόσμο. Σκέφτηκα ότι μπορεί να συνάντησε κάποιον συμμαθητή της από το σχολείο της. Την επόμενη ημέρα, όταν είδα ότι το παιδί μου έλειπε άρχισα πραγματικά να ανησυχώ».

 

Συνηθίζει να επιστρέφει αργά στο σπίτι;

 

«Όχι δεν έβγαινε», απαντά ο πατέρας στον φακό, λέγοντας πως απευθύνθηκε εκ νέου στην αστυνομία το περασμένο Σάββατο, χωρίς να υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη. «Όπως είπα δεν αισθανόμουν καλά και πήρα κάποια φάρμακα. Γύρω στη μία ώρα το πρωί ξύπνησα, και βλέποντας ότι λείπει η Βαλεντίνη έκανα κάποια τηλεφωνήματα σε κάποιους φίλους. Ρώταγα γιατί δεν αισθανόμουν καλά».