Πετρέλαιο: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 η τιμή του αργού λόγω περιορισμένης προσφοράς

Πετρέλαιο: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 η τιμή του αργού λόγω περιορισμένης προσφοράς Facebook Twitter
Πηγή: Pixabay.
0

Η τιμές του πετρελαίου «σκαρφάλωσαν» στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, καθώς η πιθανή διακοπή του εφοδιασμού μετά από επιθέσεις στη Μέση Ανατολή προστέθηκαν σε μια κατάσταση που ήδη χαρακτηρίζεται από περιορισμένη προσφορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Μπρεντ (futures) σημείωσαν άνοδο 1% και διαμορφώθηκαν νωρίτερα σήμερα στα 87,36 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ (WTI) σημείωσαν άνοδο 1,5% με την τιμή να φτάνει τα 85,05 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο δείκτες αναφοράς έφτασαν τα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο του 2014.

Οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό έχουν ενισχυθεί σημαντικά μετά την επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είχε ως αποτέλεσμα εκρήξεις σε φορτηγά καυσίμων και τρεις νεκρούς. Οι Χούθι σημείωσαν ότι θα μπορούσαν να προβούν σε επιπλέον επιθέσεις με τα Αραβικά Εμιράτα να απαντούν πως επιφυλάσσονται του δικαιώματος «να απαντήσουν σε αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις». 

Η εταιρεία πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ADNOC δήλωσε ότι έχει ενεργοποιήσει σχέδια για να διασφαλίσει την αδιάλειπτη παροχή των προϊόντων της στους τοπικούς και διεθνείς πελάτες μετά την επίθεση στην αποθήκη καυσίμων της Μουσάφα. 

Επίσης, σε γεωπολιτικό επίπεδο οι τιμές επηρεάζονται σημαντικά από την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της Ρωσίας που είναι μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και της Ουκρανίας. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM