Πέθανε ο Τόνι Μέντες, ο κατάσκοπος που ενέπνευσε την ταινία «Αργώ»

Πέθανε ο Τόνι Μέντες, ο κατάσκοπος που ενέπνευσε την ταινία «Αργώ» Facebook Twitter
EPA
0

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο πρώην πράκτορας της CIA Τόνι Μέντες, ο οποίος είχε αποτελέσει έμπνευση για την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Αργώ».

Ο Μέντες έπασχε από την νόσο του Πάρκινσον. Όταν υπηρετούσε στην CIA ειδικευόταν στις μεταμφιέσεις, τις διασώσεις και στις πλαστογραφήσεις.

Έγινε γνωστός κυρίως όταν έβγαλε στα κρυφά από το Ιράν έξι Αμερικανούς διπλωμάτες στη διάρκεια της κρίσης ομηρίας του 1979-1981 υποδυόμενος τον κινηματογραφικό παραγωγό.

Ο Μπεν Άφλεκ, ο οποίος σκηνοθέτησε το «Αργώ» και υποδύθηκε τον Μέντες, τον αποκάλεσε «αληθινό αμερικανό ήρωα».

«Ήταν ένας άνθρωπος απίστευτης γοητείας, ευγένειας, ταπεινότητας και ευπρέπειας», έγραψε στο Twitter ο Άφλεκ.

«Ποτέ δεν αναζήτησε τα φώτα της δημοσιότητας για τις ενέργειές του, απλά επιδίωκε να υπηρετεί την πατρίδα του. Είμαι τόσο περήφανος που συνεργάστηκα μαζί του και που αφηγήθηκα μια από τις ιστορίες του».

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της CIA Μάικλ Μόρελ έγραψε επίσης στο Twitter ότι ο Μέντες «ήταν ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς που έχουν υπηρετήσει μέχρι σήμερα στην CIA».

«Το έργο του ήταν μοναδικό και βοήθησε στο να προστατεύσει το έθνος μας με σημαντικούς τρόπους».

Η λογοτεχνική ατζέντης του Μέντες, η Κρίστι Φέτσερ, δήλωσε: «Τον περιέβαλε με αγάπη η οικογένειά του και θα μας λείψει πολύ».

Γεννημένος το 1940, ο Μέντες εργάστηκε ως σχεδιαστής μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο και εντάχθηκε στην CIA όταν απάντησε σε μια ανώνυμη αγγελία για την θέση γραφίστα.

Στη διάρκεια της 25ετούς καριέρας του συνεργάστηκε με make-up artists του Χόλιγουντ και με ταχυδακτυλουργούς για τις μεταμφιέσεις του.

Υπηρέτησε σε πολλές θέσεις στο εξωτερικό και κυρίως στην Ασία. Το 1980 οργάνωσε την επιχείρηση «Καναδική Τρέλα», την τολμηρή διάσωση έξι Αμερικανών διπλωματών από το Ιράν.

Οι διπλωμάτες αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο στην πρεσβεία του Καναδά στην Τεχεράνη όταν διαδηλωτές κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία.

Ο Μέντες συναντήθηκε με τους έξι και τους βοήθησε να υποδυθούν τα μέλη ενός κινηματογραφικού συνεργείου από τον Καναδά που αναζητούσε τοποθεσίες για τα γυρίσματα μιας ανύπαρκτης ταινίας επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Αργώ».

Με τη βοήθεια του Καναδά η οργάνωση μπόρεσε να ξεφύγει από τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες και να επιβιβαστεί σε πτήση από την Τεχεράνη με προορισμό τη Ζυρίχη.

Μετά τη συνταξιοδότησή του από την CIA, ο Μέντες διηύθυνε ένα καλλιτεχνικό στούντιο και έγραψε τρία απομνημονεύματα για τις εμπειρίες του. «Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου πάνω απ' όλα καλλιτέχνη», είχε δηλώσει στην Washington Post, «και επί 25 χρόνια ήμουν ένας αρκετά καλός κατάσκοπος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Η στιγμή που ο καπετάνιος ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο - Είναι «από φυσικά αίτια» είπε

Βίντεο από τη στιγμή που ο καπετάνιος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου καθησυχάζει τους επιβάτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM
«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ