Πέθανε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Ντέιβιντ Ροκφέλερ

Πέθανε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Ντέιβιντ Ροκφέλερ Facebook Twitter
8

Πέθανε σε ηλικία 101 ετών ο Aμερικανός δισεκατομμυριούχος, τραπεζίτης και φιλάνθρωπος Ντέιβιντ Ροκφέλερ, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με τον αμερικανικό καπιταλισμό και την Chase Manhattan Bank.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιδρύματος Ρόκφέλερ, Fraser P Seitel,το 6ο παιδί του Τζον Ντ. Ροκφέλερ Τζ. και εγγόνι του ιδρυτή του πετρελαϊκού κολοσσού Standard Oil, Τζον Ντ. Ροκφέλερ, πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του το πρωί της Δευτέρας, στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

Ο Ροκφέλερ αποφοίτησε από το Χάρβαρντ το 1936 και πήρε διδακτορικό στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο του Σικάγο το 1940. Υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια προσχώρησε στην Chase National Bank, μεγαλομέτοχος της οποίας ήταν ο πατέρας του, όπου ανέβηκε γρήγορα στην ιεραρχία και έγινε αντιπρόεδρός της το 1952.

Η συγχώνευση της Chase με την Bank of the Manhattan κατέληξε στη γέννηση της Chase Manhattan Bank, της μεγαλύτερης τότε τράπεζας του κόσμου, γεγονός που του έδωσε την εξουσία και τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και αποτέλεσε την αφορμή για να συνδεθεί το όνομά του με διάφορες θεωρίες συνωμοσίας και γεωπολιτικές στρατηγικές σε διάφορες γωνιές του κόσμου.

Παραιτήθηκε από τη θέση του στην Chase Manhattan Bank το 1981 μετά από 35 χρόνια καριέρας.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του υπολογίζεται ότι συναντήθηκε με περισσότερους από 200 αρχηγούς κρατών από σχεδόν 100 χώρες, ενώ συχνά στα ταξίδια του τον υποδέχονταν με τιμές αρχηγού κράτους.

Υπό την ηγεσία του Ροκφέλερ, η Chase ήταν η πρώτη αμερικανική τράπεζα που άνοιξε στη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα, ενώ το 1974 άνοιξε το πρώτο υποκατάστημα στην Αίγυπτο, 18 χρόνια μετά την κρίση του Σουέζ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησε ιδιαίτερη εκτίμηση χάρη στο φιλανθρωπικό του έργο, παίρνοντας τη σκυτάλη στον τομέα αυτό από τον παππού του. Δαπάνησε εκατομμύρια δολάρια στην ιατρική έρευνα, την επιστήμη και την εκπαίδευση, ενώ υπήρξε λάτρης και προστάτης των τεχνών.

Ο Ροκφέλερ υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος και συχνά στις ομιλίες του σημείωνε πως «το συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα πρόσφερε περισσότερα πλεονεκτήματα σε περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο στην Ιστορία». «Το ζήτημα», υποστήριζε «είναι να εξασφαλίσουμε πως το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί με τον πιο δίκαιο και αποδοτικό τρόπο».

Διεθνή
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστροφή του Τραμπ, το αντί-woke παραλήρημα του Μιλεϊ και η δήλωση του Πάπα: Η τέταρτη ημέρα του Ντάβ

Διεθνή / Η επιστροφή του Τραμπ, το αντί-woke παραλήρημα του Μιλέι και η δήλωση του Πάπα: Η τέταρτη ημέρα του Ντάβος

O Xάβιερ Μιλέι χαρακτήρισε το «woke» ως τη «μεγάλη πανδημία της εποχής μας», ενώ ο απεσταλμένος του Πάπας Φραγκίσκου προειδοποίησε για τους κινδύνους που μπορεί να θέσει η τεχνητή νοημοσύνη στην «ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αδελφοσύνη»
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Γυναίκα που αρνείται το σεξ δεν «φταίει» για το διαζύγιο

Διεθνή / Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Γυναίκα που αρνείται το σεξ δεν «φταίει» για το διαζύγιο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Γαλλία και τάχθηκε στο πλευρό 69χρονης Γαλλίδας, της οποίας ο σύζυγος πήρε διαζύγιο σε βάρος της επειδή δεν έκανε σεξ μαζί του
LIFO NEWSROOM
Ο Οτσαλάν «επιδιώκει» διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για τον αφοπλισμό του PPK

Διεθνή / Ο Οτσαλάν «επιδιώκει» διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση για τον αφοπλισμό του PPK

Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, στα τέλη Δεκεμβρίου, βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος συνάντησαν τον Οτσαλάν, μετά από άδεια που παραχώρησε η τουρκική κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Ουίλιαμ: Ετοιμάζουν βασιλική περιοδεία στις ΗΠΑ και συνάντηση με τον Τραμπ

Διεθνή / Κάρολος και Ουίλιαμ: Ετοιμάζουν βασιλική περιοδεία στις ΗΠΑ και συνάντηση με τον Τραμπ

Η Ντάουνινγκ Στριτ θέλει να εκμεταλλευτεί την συμπάθεια που δείχνει ο νέος πρόεδρος για τη βασιλική οικογένεια - Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεν προσκλήθηκε στην ορκωμοσία Τραμπ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Αν και εργατης και ο τελευταιος που θα υποστηριζα εναν καπιταλιστη,πιστευω ειχε δικιο.Γιαυτο ολοι θελουν να μεταναστευσουν σε χωρες με καπιταλιστικο συστημα,αλλα να αμοιβονται δικαια.
Λες για τότε που έλεγε στους συμμάχους να κάνουν αντιφασιστικό μέτωπο,οι σύμμαχοι τον γράψανε και υπέγραψαν την συμφωνία του Μονάχου με το σκεπτικό ότι οι Ναζί θα στραφούν εναντίον της ΕΣΣΔ και θα τους αφήσουν ήσυχους οπότε και η ΕΣΣΔ σαν τακτικό ελιγμό ώστε να κερδίσει χρόνο υπέγραψε σύμφωνο μη επίθεσης;Ναι είναι ολόιδιες οι αναλογίες,ομολογουμένως.Εμπνευσμένα-αναθεωρητικά- επιχειρήματα.