Ρεκόρ υποψηφίων στο Περού για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

 

Οι κάτοικοι του Περού καλούνται να επιλέξουν για τον επόμενο πρόεδρό τους ανάμεσα σε 22 υποψηφίους που αγωνίζονται για την ηγεσία της χώρας στις εκλογές του Απριλίου 2021.

 

Στην κούρσα των δημοσκοπήσεων ηγείται ένας πρώην τερματοφύλακας ποδοσφαίρου ενώ ακολουθούν ο πρώην πρόεδρος και η κόρη του πρώην ισχυρού άνδρα, Alberto Fujimori.

 

Η εθνική εκλογική αρχή δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αιτήσεις που θα περιληφθούν στην ψηφοφορία υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά λόγω των περιορισμών κατά του κορωνοϊού.

 

Μεταξύ των υποψηφίων είναι η Keiko Fujimori, κόρη πρώην προέδρου και ηγέτης ενός δεξιού κόμματος στην τρίτη προσπάθειά της να κυβερνήσει τη χώρα των Άνδεων, η αριστερή υποψήφια Veronica Mendoza και ο οικονομολόγος Julio Guzman.

 

Ο υποψήφιος που προηγείται στις δημοσκοπήσεις είναι ο πρώην τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου George Forsyth, με 18% των πολιτών να τον στηρίζουν. Ακολουθεί ο Guzman με 8%, ο Mendoza με 7% και η Fujimori επίσης με 7%.

 

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που το Περού έχει τόσους υποψήφιους για την προεδρία. Το 2006 στις αντίστοιχες εκλογές υπήρχαν 20 υποψήφιοι.

 

Η χώρα είχε τέσσερις προέδρους από το 2016 λόγω μιας σειράς σκανδάλων διαφθοράς και πολιτικών συγκρούσεων μεταξύ του εκτελεστικού κλάδου και του Κογκρέσου.

 

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Ipsos Peru που κυκλοφόρησε στα μέσα Δεκεμβρίου, το 32% των Περουβιανών δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο ή ότι δεν ξέρει ποιον θα ψηφίσει στις 11 Απριλίου.

 

Με πληροφορίες του Reuters