Περισσότεροι από 150 Ρώσοι αιχμαλωτίστηκαν σε μερικές ημέρες, λέει Ουκρανός αξιωματούχος

Περισσότεροι από 150 Ρώσοι αιχμαλωτίστηκαν σε μερικές ημέρες, λέει Ουκρανός αξιωματούχος Facebook Twitter
0

Η Ουκρανία έχει πιάσει περισσότερους από 150 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου σε μερικές ημέρες στη διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση που ένας βασικός πολιτικός αξιωματούχος είπε ότι ήταν το πρώτο από τα «πολλά στάδια» για τη μετάβαση του πολέμου στο «γήπεδο» της Μόσχας.

Ο Ολεξίι Ντροζντένκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στην ουκρανική πόλη Σούμι, είπε ότι η επίθεση πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι υπήρχαν μόνο 15 θύματα που χρειάζονταν νοσηλεία την πρώτη ημέρα. «Μερικές φορές υπάρχουν περισσότεροι από 100 ή 150 αιχμάλωτοι πολέμου την ημέρα», είπε ο Ντροζντένκο. Πολλοί από τους ρωσικούς στρατιώτες που φρουρούν τα σύνορα είναι νέοι στρατεύσιμοι. «Δεν θέλουν να μας πολεμήσουν», πρόσθεσε.

Έχουν κυκλοφορήσει αρκετά βίντεο με Ουκρανούς να πιάνουν αιχμαλώτους πολέμου, μεταξύ άλλων στα σύνορα τις πρώτες ώρες της εισβολής την Τρίτη 6 Αυγούστου. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι το Κίεβο αυξάνει το «ταμείο συναλλάγματος» του για να ανταλλάξει με αιχμάλωτους που κατέχονται από τη Ρωσία.

Η Σούμι είναι η ουκρανική πόλη που βρίσκεται πιο κοντά στην εισβολή και ο Ντροζντένκο είπε ότι είχε εμπλακεί στενά στον σχεδιασμό της επιχείρησης, αλλά είχε ορκιστεί μυστικότητα, κλείνοντας τα χείλη του σε μια χειρονομία για να περιγράψει τη σημασία της επιχειρησιακής ασφάλειας πριν από την αιφνιδιαστική επίθεση. 

Η εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία έφερε τον πόλεμο πίσω στο Σούμι και στις συνοριακές περιοχές στα βόρεια, με νέες επιδρομές από αέρα, πυραύλους και πυροβολικό. «Όταν μιλάμε για επτά μήνες του 2024, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, σημειώθηκαν περίπου 400 χτυπήματα σε παραμεθόριες περιοχές. Αλλά την περασμένη εβδομάδα είχαμε 200 βομβαρδισμούς σε μία μόνο εβδομάδα», είπε ο αξιωματούχος. Αρκετές χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές της πρώτης γραμμής, οι οποίες υπόκεινται σε υποχρεωτική εκκένωση έως και 10 χιλιόμετρα (6,2 μίλια) από τα σύνορα στις πληγείσες περιοχές. Ο Ντροζντένκο είπε ότι όσοι τραπούν σε φυγή θα προσπαθήσουν να κανονίσουν τη διαμονή τους ή να στεγαστούν σε ξενώνες στην πόλη.

Η Σούμι προστατεύεται από την αεράμυνα, με αναχαιτίσεις και εκτοξεύσεις που ακούγονται και φαίνονται από το κέντρο της πόλης την τελευταία εβδομάδα. Το πρωί του Σαββάτου ένας βαλλιστικός πύραυλος πέρασε και προσγειώθηκε σε έναν δρόμο, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 15 αυτοκίνητα πολιτών και τραυματίζοντας δύο άτομα, αν και όχι σοβαρά. Οι άνθρωποι στο Σούμι ήταν ανθεκτικοί παρά τους τελευταίους βομβαρδισμούς, είπε ο Ντροζντένκο, επειδή η πόλη είχε καταπολεμήσει την αρχική ρωσική εισβολή τον Μάρτιο του 2022, σε μια εποχή που ο τακτικός στρατός ήταν 60 μίλια μακριά. Αναδεικνύοντας τη δική του εμπειρία, είπε: «Τότε δεν ένιωθα τόσο αισιόδοξος. Συμμετείχαμε σε οδομαχίες. Παραλίγο να σκοτωθώ δύο φορές. Ήταν πολύ τρομακτικό όταν πυροβολήθηκε από ένα BTR [ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού]. Τώρα δεν φοβάμαι τίποτα».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Διεθνή / Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη δεύτερου βαλλιστικού πυραύλου που είχε εκτοξευθεί από το Ιράν - Βίντεο από το περιστατικό
THE LIFO TEAM
Η Βουλή της Σενεγάλης ψήφισε αυστηρότερο νόμο κατά των ομόφυλων σχέσεων

Διεθνή / Η Βουλή της Σενεγάλης αυστηροποιεί τις διώξεις ομοφυλοφίλων: «Δεν είναι της κουλτούρας μας»

Η Βουλή της Σενεγάλης ενέκρινε νομοσχέδιο που αυξάνει στα 10 χρόνια τη μέγιστη ποινή για ομόφυλες σχέσεις και προβλέπει κυρώσεις και για την προώθηση ή χρηματοδότησή τους.
THE LIFO TEAM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της , λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Διεθνή / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της, λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια του πρώτου επίσημου μηνύματός του στον λαό του Ιράν, αξίζει να σημειωθεί πως δεν ανέφερε πουθενά τη μητέρα του
THE LIFO TEAM
Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Διεθνή / Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ ζουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, προσπαθώντας να κρατήσουν την κανονικότητα παρά τις συνεχείς επιθέσεις της Χεζμπολάχ και τις εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων
THE LIFO TEAM
ΕΡΙΚ ΝΤΕΙΝ ΟΜΙΛΙΑ ALS ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Έρικ Ντέιν: Προσπαθούσε μέσω AI να ανακτήσει την επικοινωνία με την οικογένειά του

Ο ηθοποιός είχε διαγνωστεί με ALS και είχε αρχίσει να χάνει τη δυνατότητα της ομιλίας - Η αποκάλυψη της συζύγου του, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ για τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του
THE LIFO TEAM