Περισσότεροι από 150 Ρώσοι αιχμαλωτίστηκαν σε μερικές ημέρες, λέει Ουκρανός αξιωματούχος

Περισσότεροι από 150 Ρώσοι αιχμαλωτίστηκαν σε μερικές ημέρες, λέει Ουκρανός αξιωματούχος Facebook Twitter
0

Η Ουκρανία έχει πιάσει περισσότερους από 150 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου σε μερικές ημέρες στη διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση που ένας βασικός πολιτικός αξιωματούχος είπε ότι ήταν το πρώτο από τα «πολλά στάδια» για τη μετάβαση του πολέμου στο «γήπεδο» της Μόσχας.

Ο Ολεξίι Ντροζντένκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στην ουκρανική πόλη Σούμι, είπε ότι η επίθεση πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι υπήρχαν μόνο 15 θύματα που χρειάζονταν νοσηλεία την πρώτη ημέρα. «Μερικές φορές υπάρχουν περισσότεροι από 100 ή 150 αιχμάλωτοι πολέμου την ημέρα», είπε ο Ντροζντένκο. Πολλοί από τους ρωσικούς στρατιώτες που φρουρούν τα σύνορα είναι νέοι στρατεύσιμοι. «Δεν θέλουν να μας πολεμήσουν», πρόσθεσε.

Έχουν κυκλοφορήσει αρκετά βίντεο με Ουκρανούς να πιάνουν αιχμαλώτους πολέμου, μεταξύ άλλων στα σύνορα τις πρώτες ώρες της εισβολής την Τρίτη 6 Αυγούστου. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι το Κίεβο αυξάνει το «ταμείο συναλλάγματος» του για να ανταλλάξει με αιχμάλωτους που κατέχονται από τη Ρωσία.

Η Σούμι είναι η ουκρανική πόλη που βρίσκεται πιο κοντά στην εισβολή και ο Ντροζντένκο είπε ότι είχε εμπλακεί στενά στον σχεδιασμό της επιχείρησης, αλλά είχε ορκιστεί μυστικότητα, κλείνοντας τα χείλη του σε μια χειρονομία για να περιγράψει τη σημασία της επιχειρησιακής ασφάλειας πριν από την αιφνιδιαστική επίθεση. 

Η εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία έφερε τον πόλεμο πίσω στο Σούμι και στις συνοριακές περιοχές στα βόρεια, με νέες επιδρομές από αέρα, πυραύλους και πυροβολικό. «Όταν μιλάμε για επτά μήνες του 2024, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, σημειώθηκαν περίπου 400 χτυπήματα σε παραμεθόριες περιοχές. Αλλά την περασμένη εβδομάδα είχαμε 200 βομβαρδισμούς σε μία μόνο εβδομάδα», είπε ο αξιωματούχος. Αρκετές χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές της πρώτης γραμμής, οι οποίες υπόκεινται σε υποχρεωτική εκκένωση έως και 10 χιλιόμετρα (6,2 μίλια) από τα σύνορα στις πληγείσες περιοχές. Ο Ντροζντένκο είπε ότι όσοι τραπούν σε φυγή θα προσπαθήσουν να κανονίσουν τη διαμονή τους ή να στεγαστούν σε ξενώνες στην πόλη.

Η Σούμι προστατεύεται από την αεράμυνα, με αναχαιτίσεις και εκτοξεύσεις που ακούγονται και φαίνονται από το κέντρο της πόλης την τελευταία εβδομάδα. Το πρωί του Σαββάτου ένας βαλλιστικός πύραυλος πέρασε και προσγειώθηκε σε έναν δρόμο, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 15 αυτοκίνητα πολιτών και τραυματίζοντας δύο άτομα, αν και όχι σοβαρά. Οι άνθρωποι στο Σούμι ήταν ανθεκτικοί παρά τους τελευταίους βομβαρδισμούς, είπε ο Ντροζντένκο, επειδή η πόλη είχε καταπολεμήσει την αρχική ρωσική εισβολή τον Μάρτιο του 2022, σε μια εποχή που ο τακτικός στρατός ήταν 60 μίλια μακριά. Αναδεικνύοντας τη δική του εμπειρία, είπε: «Τότε δεν ένιωθα τόσο αισιόδοξος. Συμμετείχαμε σε οδομαχίες. Παραλίγο να σκοτωθώ δύο φορές. Ήταν πολύ τρομακτικό όταν πυροβολήθηκε από ένα BTR [ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού]. Τώρα δεν φοβάμαι τίποτα».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Ποια είναι η πρώην σύντροφός του, Νάντια Μαρτσίνκο, που πρόκειται να ερευνηθεί

Η Μαρτσίνκο υπήρξε σύντροφος του Έπσταϊν για επτά χρόνια - η σημαντικότερη σχέση του μετά τη Γκιλέιν Μάξγουελ - ενώ αργότερα εργάστηκε και ως βοηθός πιλότου στο ιδιωτικό του αεροσκάφος
THE LIFO TEAM
ΜΕΓΚΑΝ ΜΑΡΚΛ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΓΑΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Διεθνή / Μέγκαν Μαρκλ: Μοιράστηκε αδημοσίευτες φωτογραφίες από τον γάμο της με τον πρίγκιπα Χάρι στο Instagram

Με αφορμή την επέτειο του γάμου τους, η δούκισσα του Σάσεξ δημοσίευσε φωτογραφίες από την τελετή και τη δεξίωση που ακολούθησε - Το «βλέμμα» των media στο φόρεμα του πάρτι
THE LIFO TEAM