Περιφέρεια της Ιαπωνίας σταματά να προσλαμβάνει τις «κυρίες για το τσάι»

Περιφέρεια της Ιαπωνίας σταματά να προσλαμβάνει τις «κυρίες για το τσάι» Facebook Twitter
Οι κυρίες του τσαγιού, οι «ochakumi» είναι συνυφασμένες με την κουλτούρα της Ιαπωνίας.
0

Σε μία κίνηση που θεωρείται επανάσταση για την κουλτούρα της Ιαπωνίας, το συμβούλιο στην Σαϊτάμα σταματά να προσλαμβάνει τις «κυρίες για το τσάι».

Με την κίνηση αυτή ελπίζουν να αλλάζει η συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες.

Οι γυναίκες υπάλληλοι γνωστές ως «ochakumi» δηλαδή η ομάδα του τσαγιού, συχνά προσλαμβάνονται για να σερβίρουν τσάι σε επαγγελματικά μίτινγκ.

Το περιφερειακό συμβούλιο ωστόσο της Σαϊτάμα επιχειρεί να αναταράξει τη συντηρητική κουλτούρα στο εργασιακό περιβάλλον βάζοντας τέλος στο έθιμο που θέλει τις γυναίκες να σερβίρουν τσάι.

Μάλιστα, ελάχιστες συγκεντρώσεις στην Ιαπωνία ξεκινούν πριν οι κυρίες του τσαγιού τοποθετήσουν τις κούπες με το πράσινο τσάι μπροστά από τα στελέχη της εταιρείας, τα οποία συνήθως είναι άνδρες. Σύμφωνα με το εθιμοτυπικό το τσάι αυτό συνδυάζεται πάντα και από κάτι γλυκό.

Ωστόσο, τα μέλη της περιφέρειας της Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο αποφάσισαν ότι πλέον δεν θα ανήκουν στο υπαλληλικό προσωπικό τους επτά γυναίκες, των οποίων η δουλειά ήταν να σερβίρουν τσάι στα 93 μέλη του συμβουλίου, εκ των οποίων μόλις οι 14 είναι γυναίκες.

Η κίνηση αυτή δεν είχε όμως, αποκλειστικό κίνητρο να προκαλέσει τις παραδοσιακές δομές των δύο φύλων αλλά έχει και μία πιο πρακτική πλευρά καθώς αναζητείται τρόπος για περικοπές εξόδων, γράφει η καθημερινή εφημερίδα, Asahi Shimbun.

Ο Nobuaki Kojima, επικεφαλής των Φιλελεύθερων στην περιφέρεια, δήλωσε πως «ακολουθώντας τη σύγχρονη εποχή, συζητούσαμε για το κατά πόσο είναι πρέπον να έχουμε γυναίκες υπαλλήλους που απλά στέκονται μέχρι να μας σερβίρουν το τσάι». Πρόσθεσε δε ότι στο εξής όποιο από τα μέλη επιθυμεί, μπορεί να σερβιριστεί μόνο του.

Όσο τολμηρή και αν είναι αυτή η κίνηση ωστόσο, για την παράδοση της Ιαπωνίας, αυτό δε σημαίνει το τέλος των «ochakumi» καθώς πολλές είναι σε μόνιμες θέσεις με βασική δουλειά τους να γεμίζουν τις κούπες με το τσάι των στελεχών.

Η ιδέα ωστόσο των γυναικών που υπηρετούν ανώτερα στελέχη είναι κυρίαρχη στην ιαπωνική κουλτούρα, αναφέρει μεταξύ άλλων η Izumi Nakamitsu, υψηλόβαθμο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμη και στην ιαπωνική τηλεόραση οι άνδρες συζητούν σημαντικά θέματα ενώ οι γυναίκες σκέκονται δίπλα σχεδόν διακοσμητικά σημειώνει, υπογραμμίζοντας την κατώτερη θέση της γυναίκας ακόμα και σήμερα.

Παράλληλα, ακόμα και ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, διακήρυττε πριν από χρόνια ότι θα δημιουργήσει ένα τόπο όπου οι γυναίκες θα λάμψουν, ωστόσο μέχρι και φέτος στην Ιαπωνία, ο στόχος του, το 30% των γυναικών να κατέχουν θέσεις ισχύος σε επιχειρήσεις, κυβέρνηση ή πολιτική, απέχει πολύ απο την πραγματικότητα.

Η Ιαπωνία βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη, στο συγκεκριμένο θέμα, φτάνοντας μόλις την 121η θέση ανάμεσα σε 153 χώρες στον τομέα της ισότητας των φύλων και στην τελευταία θέση με την παρουσία γυναικών ανάμεσα στις χώρες του G7. Μόλις το 10% των γυναικών, δηλαδή 465 κυβερνητικές θέσεις ανήκουν σε γυναίκες.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ