Πέφτουν κι άλλο οι Podemos

Πέφτουν κι άλλο οι Podemos Facebook Twitter
6

Eξακολουθεί να αποδυναμώνεται το κόμμα των Podemos στην Ισπανία. Σε νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Celeste-Tel, την κούρσα οδηγούν, ανοίγοντας περαιτέρω την απόσταση από τους άλλους, οι δύο μεγάλοι "καθεστωτικοί" αντίπαλοι.
Πρώτο είναι το κεντροδεξιό κόμμα του Μαριάνο Ραχόϊ Partito Popular με 31%.
Εξακολουθεί να χάνει έδαφος ο Ιγκλέσιας και οι Podemos, πληρώνοντας λίγο και τα σπασμένα της διεθνούς απομάγευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα είναι:

PP: 31%
PSOE: 28%
Podemos: 12%
Ciudadanos: 10%
IU: 5%

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Γαβουνέλη: «Πώς η Ελλάδα θα αποκρούσει μια επίθεση φιλίας από την Τουρκία χωρίς να γίνει το κακό παιδί;»

Οπτική Γωνία / Πώς η Ελλάδα θα αποκρούσει μια επίθεση φιλίας από την Τουρκία χωρίς να γίνει το κακό παιδί

Μιλά στη LiFO η καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ Μαρία Γαβουνέλη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Επιτρέψτε μου να συστήσω λίγη μετριοπάθεια στους μαινόμενους αντιτσιπρικούς σχολιαστές. Η Celeste-Tel, που πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη δημοσκόπιση, πόρρω απέχει από το να είναι ένας ερευνητικός φορέας αδιάβλητος και αντικειμενικός. Είναι κυρίως μια εταιρία παρωχής υπηρεσιών πολιτικής επικοινωνίας, με ισχυρούς δεσμούς με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. Ο καθείς μπορεί να καταλάβει ποιος είναι ο μεγαλύτερος πλειοδότης/πελάτης στην Ισπανία (μην κουράζεσθε: το Λαϊκό Κόμμα είναι και η διαπλοκή που το στηρίζει). Επίσης, από τη δημιουργία του PODEMOS και μέχρι σήμερα, η εταιρία αυτή σε κάθε δημοσκόπησή της παρουσιάζει για το κόμμα πολύ πιο χαμηλά ποσοστά από εκείνα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις των άλλων εταιριών. Να υπενθυμίσω πως το PODEMOS επικράτησε σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη (δηλ. στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας) στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, κάτι που απέτυχε να προβλέψει η Celeste-Tel. Όσο για τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, έχω να πω ότι κατά την ίδια περίοδο (3ο δεκαήμερο Ιουλίου) διεξήχθησαν πλήθος δημοσκοπήσεων με το ποσοστο του PODEMOS να κυμαίνεται από 20,3% έως 11,7% (της Celeste-Tel το χαμηλότερο, φυσικά). Δεν υποστηρίζω ασφαλώς πως το PODEMOS χτυπάει πρωτιά. Το πιθανότερο είναι πως θα αναδειχθεί τρίτο κόμμα. Ωστόσο, τα ποσοστά του δεν είναι χαμηλά, ούτε η διαφορά του από τους δύο πρώτους μεγάλη και αυτό θα φανεί σύντομα στις κάλπες. Οι δημοσκοπήσεις της εν λόγω εταιρίας, όμως, είναι καθαρή προπαγάνδα και κανείς στην Ισπανία δεν τις παίρνει στα σοβαρά. Ως εκ τούτου, μην σπεύδετε να επιχαίρετε για τον υποτιθέμενο καταποντισμό του PODEMOS. Το κόμμα αυτό, αν και μετράει μόλις ενάμιση χρόνο ζωής, εδραιώνεται ταχύτατα στο ισπανικό πολιτικό σύστημα (φάνηκε στις τοπικές εκλογές αυτό) και αργά ή γρήγορα θα κατακτήσει την εξουσία.
Α ρε Παμπλάκο.Μα με τον χειρότερο οπορτουνιστή και λαικιστή τής Ν. Ευρώπης πήγες κι έκανες κολεγιά μωρέ και περίμενες και προκοπή? Τόσο...Τσίπρας είσαι ρε Πάμπλο?Τέσπα, εκεί-εκεί στη Β' Εθνική. Και στα δικά μας.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ