Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί το Κάιρο για εξωδικαστικές εκτελέσεις

Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κατηγορεί το Κάιρο για εξωδικαστικές εκτελέσεις Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΕΡΑ
0

Για δεκάδες «εξωδικαστικές εκτελέσεις» φερόμενων «τρομοκρατών», κατηγόρησε σήμερα την Αίγυπτο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Παράλληλα, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναστείλει τις παραδόσεις όπλων στο Κάιρο και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Μέλη της αστυνομίας και της Εθνικής Ασφάλειας «προφανώς σκότωσαν δεκάδες φερόμενους ''τρομοκράτες'' σε όλη την Αίγυπτο σε εξωδικαστικές εκτελέσεις που παρουσιάστηκαν ως ''ανταλλαγές πυρών''», σύμφωνα με την οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία τα οποία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 755 άνθρωποι φονεύθηκαν σε 143 ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ιανουαρίου του 2015 και του Δεκεμβρίου του 2020, ενώ μόλις ένας συνελήφθη.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι όσοι φονεύθηκαν «δεν αποτελούσαν άμεσο κίνδυνο για τις δυνάμεις ασφαλείας ή άλλους ανθρώπους όταν σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί εξ αυτών βρίσκονταν ήδη υπό κράτηση», τόνισε το HRW.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι Αρχές ανακοίνωναν ότι τις συγκρούσεις ξεκινούσαν οι «τρομοκράτες», οι οποίοι συχνά κατηγορούνταν ότι είναι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μίας οργάνωσης που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.

Από το 2014, όταν ανήλθε στην εξουσία ο νυν πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, οι Αρχές διώκουν ανελέητα κάθε είδους αντιπολίτευση, ισλαμιστική ή φιλελεύθερη.

«Οι διεθνείς εταίροι της Αιγύπτου θα πρέπει να σταματήσουν να της παρέχουν όπλα και να επιβάλουν κυρώσεις στις υπηρεσίες ασφαλείας και τους αξιωματούχους που ευθύνονται για τις παραβιάσεις αυτές οι οποίες συνεχίζονται», σημειώνει το Παρατηρητήριο.

Το HRW διαβεβαιώνει ότι ανεξάρτητες αναλύσεις αποδεικνύουν ότι σε τρεις στις πέντε περιπτώσεις που εξετάστηκαν, δεν είναι πιθανό το σενάριο της ανταλλαγής πυρών. «Φωτογραφίες δείχνουν ότι τα χέρια (των φερόμενων ως δραστών) ήταν δεμένα στην πλάτη τους λίγο πριν τον θάνατό τους», εξηγεί.

Τον Μάρτιο 31 χώρες είχαν καλέσει την Αίγυπτο να σταματήσει να χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική της υπηρεσία για να φιμώνει την αντιπολίτευση και να πάψει να κρατά προφυλακισμένους επ’ αόριστον τους επικριτές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, στην Αίγυπτο υπάρχουν περισσότεροι από 60.000 κρατούμενοι συνείδησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διεθνή / Πιθανό σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν παραμένει «κρυφό» για χρόνια

Ένα φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν, που εντοπίστηκε εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2019, παραμένει σφραγισμένο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΓΓΛΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διεθνή / Βρετανία: Aνεβάζει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής σε «σοβαρό» μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν

«Το επίπεδο απειλής αυξήθηκε σε “σοβαρό”, που σημαίνει ότι μια τρομοκρατική επίθεση θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου
THE LIFO TEAM
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ ΣΥΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Διεθνή / Συρία: Σε εξέλιξη προετοιμασία υπόθεσης για εγκλήματα πολέμου κατά του καθεστώτος Άσαντ

Ο πρώην διοικητής της πολιτοφυλακής του καθεστώτος Άσαντ, κατηγορείται για μαζικές δολοφονίες και βίαιες εξαφανίσεις αμάχων στη Δαμασκό, σε μια υπόθεση που θεωρείται κρίσιμη για τη μεταβατική δικαιοσύνη στη Συρία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΙΤ ΧΕΓΚΣΕΘ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ

Διεθνή / Χέγκσεθ για Ιράν: «Ο πόλεμος ήταν αναγκαίος, αποτελούσαν υπαρξιακή απειλή»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας βρέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου για να «λογοδοτήσει» και να δεχτεί ερωτήσεις - κυρίως για τον πόλεμο με το Ιράν, παρότι τυπικά η ακρόαση αφορούσε τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου
THE LIFO TEAM