Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί το Κάιρο για εξωδικαστικές εκτελέσεις

Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κατηγορεί το Κάιρο για εξωδικαστικές εκτελέσεις Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΕΡΑ
0

Για δεκάδες «εξωδικαστικές εκτελέσεις» φερόμενων «τρομοκρατών», κατηγόρησε σήμερα την Αίγυπτο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Παράλληλα, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναστείλει τις παραδόσεις όπλων στο Κάιρο και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.

Μέλη της αστυνομίας και της Εθνικής Ασφάλειας «προφανώς σκότωσαν δεκάδες φερόμενους ''τρομοκράτες'' σε όλη την Αίγυπτο σε εξωδικαστικές εκτελέσεις που παρουσιάστηκαν ως ''ανταλλαγές πυρών''», σύμφωνα με την οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία τα οποία αναφέρουν ότι τουλάχιστον 755 άνθρωποι φονεύθηκαν σε 143 ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ιανουαρίου του 2015 και του Δεκεμβρίου του 2020, ενώ μόλις ένας συνελήφθη.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι όσοι φονεύθηκαν «δεν αποτελούσαν άμεσο κίνδυνο για τις δυνάμεις ασφαλείας ή άλλους ανθρώπους όταν σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί εξ αυτών βρίσκονταν ήδη υπό κράτηση», τόνισε το HRW.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι Αρχές ανακοίνωναν ότι τις συγκρούσεις ξεκινούσαν οι «τρομοκράτες», οι οποίοι συχνά κατηγορούνταν ότι είναι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μίας οργάνωσης που έχει τεθεί εκτός νόμου στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.

Από το 2014, όταν ανήλθε στην εξουσία ο νυν πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, οι Αρχές διώκουν ανελέητα κάθε είδους αντιπολίτευση, ισλαμιστική ή φιλελεύθερη.

«Οι διεθνείς εταίροι της Αιγύπτου θα πρέπει να σταματήσουν να της παρέχουν όπλα και να επιβάλουν κυρώσεις στις υπηρεσίες ασφαλείας και τους αξιωματούχους που ευθύνονται για τις παραβιάσεις αυτές οι οποίες συνεχίζονται», σημειώνει το Παρατηρητήριο.

Το HRW διαβεβαιώνει ότι ανεξάρτητες αναλύσεις αποδεικνύουν ότι σε τρεις στις πέντε περιπτώσεις που εξετάστηκαν, δεν είναι πιθανό το σενάριο της ανταλλαγής πυρών. «Φωτογραφίες δείχνουν ότι τα χέρια (των φερόμενων ως δραστών) ήταν δεμένα στην πλάτη τους λίγο πριν τον θάνατό τους», εξηγεί.

Τον Μάρτιο 31 χώρες είχαν καλέσει την Αίγυπτο να σταματήσει να χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική της υπηρεσία για να φιμώνει την αντιπολίτευση και να πάψει να κρατά προφυλακισμένους επ’ αόριστον τους επικριτές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, στην Αίγυπτο υπάρχουν περισσότεροι από 60.000 κρατούμενοι συνείδησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Διεθνή / Ο θάνατος του Αλί Λαριτζανί βαθαίνει την κρίση στον πυρήνα της ηγεσίας του Ιράν

Ο θάνατος του δεν αποτελεί απλώς την απώλεια ενός ακόμη αξιωματούχου, αλλά έναν παράγοντα που βαθαίνει την κρίση στην ηγεσία του Ιράν, με πιθανές συνέπειες τόσο για την πορεία του πολέμου όσο και για τη συνολική σταθερότητα της χώρας
THE LIFO TEAM
Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Διεθνή / Άντριου: «Θέλει να υποκλινόμαστε» - Οι πιο προκλητικές απαιτήσεις του κατά τη μετακόμιση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συμπεριφορά του ενισχύει την εικόνα ενός ανθρώπου που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, συνεχίζοντας να λειτουργεί με βάση τα προνόμια του παρελθόντος
THE LIFO TEAM
ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Διεθνή / Γιατί ο θάνατος του Αλί Λαριτζανί μπορεί να είναι μεγαλύτερο πλήγμα από του Αλί Χαμενεΐ;

Η εξόντωση του Αλί Λαριτζανί δεν αφαιρεί απλώς μια ισχυρή προσωπικότητα από το ιρανικό σύστημα εξουσίας, αλλά απειλεί να διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ στρατού, πολιτικής και διπλωματίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΕΝΕΝΤΙ ΤΖΟΥΝΙΟΡ

Διεθνή / ΗΠΑ: Δικαστής ακυρώνει τα σχέδια του Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. για αλλαγές στο πρόγραμμα παιδικών εμβολίων

Δικαστής μπλόκαρε τις αλλαγές του Αμερικανού υπουργού Υγείας στο πρόγραμμα παιδικών εμβολιασμών, αναστέλλοντας παράλληλα τους διορισμούς του σε συμβουλευτική επιτροπή, σε μια απόφαση που χαρακτηρίζεται σημαντική για την προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικά των παιδιών
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ CHELSEA ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ

Διεθνή / Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά του Ρόμαν Αμπράμοβιτς για τα έσοδα από την πώληση της Chelsea

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατηγορείται ότι έχασε την «τελευταία ευκαιρία» να διαθέσει τα χρήματα για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM