Παραμένει το «μυστήριο» με τη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών «El Mayo»

Παραμένει το «μυστήριο» με τη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών «El Mayo» Facebook Twitter
0

Παραμένει το «μυστήριο» γύρω από τη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών «El Mayo» από το Μεξικό, καθώς ο διαβόητος άνδρας βρίσκεται υπό κράτηση στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Μεξικό διαβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι η χώρα του δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή στην προετοιμασία της επιχείρησης που οδήγησε στη σύλληψη στα τέλη Ιουλίου στις ΗΠΑ του Ισμαέλ «El Mayo» Σαμπάδα, διαβόητου ηγέτη του καρτέλ των ναρκωτικών Σιναλόα.

«Θέλω να κατανοήσετε ξεκάθαρα πως δεν αναπτύχθηκε κανένας πόρος των ΗΠΑ (σ.σ.: στο μεξικανικό έδαφος) στην επιχείρηση αυτή», επέμεινε ο κ. Σαλασάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη μεξικανική πρωτεύουσα.

Έκανε τη δήλωση αυτή αντιδρώντας σε σχόλια του μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ περί έλλειψης «συνεργασίας» από πλευράς αμερικανικών αρχών όσον αφορά την —αντάξια κινηματογραφικής ταινίας— σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών.

Παραμένει το «μυστήριο» με τη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών «El Mayo» Facebook Twitter

Του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, σύσταση και συμμορία και συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη φόνου

Ο «El Mayo» συνελήφθη την 25η Ιουλίου στο Νέο Μεξικό, στις νότιες ΗΠΑ, αμέσως μετά την προσγείωση ιδιωτικού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε, μαζί με τον Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, έναν από τους γιους του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν. Οι κ.κ. Σαμπάδα και Γκουσμάν υπήρξαν συνιδρυτές του καρτέλ· ο «Ελ Τσάπο» εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ.

Αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο «El Mayo» παραπλανήθηκε από τον κ. Γκουσμάν Λόπες ώστε να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, ή ότι του στήθηκε ενέδρα κι εξαναγκάστηκε να το κάνει. Δικηγόρος του κ. Σαμπάδα, ο Φρανκ Πέρες, υποστηρίζει ότι ο εντολέας του «απήχθη».

Ο Κεν Σαλασάρ αναγνώρισε χθες πως ο «El Mayo» έφθασε στα τέλη Ιουλίου στις ΗΠΑ «παρά τη θέλησή του». Απεναντίας, μετά την προσγείωση, ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες «παραδόθηκε οικειοθελώς» στις αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Την Τρίτη, ο κ. Λόπες Ομπραδόρ είπε πως οι αρχές των ΗΠΑ διεξήγαγαν «συνομιλίες» με τον Χοακίν Γκουσμάν Λόπες προτού ο τελευταίος πάρει το αεροσκάφος και πάει στη χώρα αυτή μαζί με τον «El Mayo».

Ο μεξικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως περιμένει «επίσημη ενημέρωση» από την Ουάσιγκτον, κάνοντας λόγο για «λεπτή υπόθεση», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μείζονα διένεξη».

Ο «El Mayo», 76 ετών, δήλωσε αθώος όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, σύσταση και συμμορία και συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη φόνου από ομοσπονδιακή δικάστρια στο Τέξας.

Ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, 38 ετών, ο οποίος κρατείται στο Σικάγο (Ιλινόι), δήλωσε επίσης αθώος όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος και οπλοκατοχή.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Διεθνή / Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ξεκινήσει επανεξέταση της συμφωνίας για να διαπιστωθεί εάν το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Διεθνή / Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Το έγγραφο των 40 σελίδων περιλαμβάνει σειρά συστάσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η έκδοση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, με στόχο την αποστολή αυτών των πόρων στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Νεφρά για μετρητά: Μία ματιά σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εμπορίας οργάνων

Διεθνή / Νεφρά για μετρητά στην Κένυα: Μέσα σε ένα από τα πιο σκοτεινά δίκτυα εμπορίας οργάνων στον κόσμο

Πίσω από το δίκτυο, στο οποίο νεαροί άνδρες πωλούν τα νεφρά τους για μερικές χιλιάδες δολάρια, φαίνεται να βρίσκεται ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Γάζα: Καμία διανομή βοήθειας παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Διεθνή / Γάζα: Δεν έχει διανεμηθεί καμία βοήθεια παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Μια ομάδα περίμενε για αρκετές ώρες μέχρι να της επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή, αλλά «δυστυχώς, δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τις προμήθειες στην αποθήκη μας», καταγγέλλει ο ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Ουισκόνσιν: 11χρονος σκοτώθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του με όπλο που βρέθηκε στο σπίτι

Διεθνή / Ουισκόνσιν: 11χρονος σκοτώθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του με όπλο που βρέθηκε στο σπίτι

Η αστυνομία ανέφερε ότι το αγόρι πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για την ηλικία του ή τις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε στα χέρια του το όπλο
LIFO NEWSROOM