Ένας γκέι άντρας με καρκίνο σε τελικό στάδιο σχεδιάζει υποβοηθούμενο θάνατο στην Ελβετία αφού παντρεύτηκε τον αγαπημένο του ανήμερα της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου.  

 

Ο Alain du Chemin, 50 ετών, παντρεύτηκε τον Paul Gazzard, 48 ετών, στις 14 Φεβρουαρίου, έχοντας δίπλα τους λίγους στενούς συγγενείς και φίλους σε μια ρομαντική πλην γλυκόπικρη τελετή. 

 

Ο Alain διαγνώστηκε με γλοιοβλάστωμα σε τελικό στάδιο τον Σεπτέμβριο του 2019, μια επιθετική μορφή καρκίνου του εγκεφάλου.

 

«Δεν πρόκειται να είμαι εδώ για πάντα, αλλά θέλω πραγματικά να αφήσω τον Paul με μερικές καλές αναμνήσεις», δήλωσε στη βρετανική Mirror.

 

Ο Alain, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στο Τζέρσεϋ, αφού πέρασε μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του ζωής στο Λονδίνο, είπε ότι πήρε την απόφαση να πάει στην Ελβετία λόγω των «απροσδιόριστων» συμπτωμάτων που συνοδεύουν τη μορφή του καρκίνου του.

 

«Το να χάσεις όλη σου την αξιοπρέπεια δεν είναι κάτι που θέλω να περάσω», είπε.

 

Ο Paul είπε ότι ανέβαλαν τον γάμο τους για χρόνια, αλλά τελικά αποφάσισαν να προχωρήσουν, καθώς ήθελαν να παντρευτούν πριν πεθάνει ο Alain.

 

«Νομίζω πως και οι δύο σκεφτήκαμε "ας το κάνουμε". Ας έχουμε μια ξεχωριστή μέρα», είπε.

 

Ο ιατρικώς υποβοηθούμενος θάνατος έχει γίνει πολύ δύσκολος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Το ζευγάρι μοιράστηκε την συγκινητική ιστορία του για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ασθενείς με θανατηφόρα ασθένεια στην επιλογή ενός υποβοηθούμενου θανάτου.


Η διαδικασία είναι νόμιμη στην Ελβετία, με ανθρώπους να ταξιδεύουν από όλο τον κόσμο προκειμένου να τερματίσουν την ζωή τους υπό τους δικούς τους όρους. 

 

Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού έχει περιορίσει σημαντικά τα διεθνή ταξίδια, κάτι που σημαίνει ότι η πρόσβαση στην κλινική Dignitas στο Pfaeffikon δεν είναι εύκολη.

 

Ως εκ τούτου ο Alain πρέπει να πληρώσει 25.000 λίρες για ιδιωτικό τζετ που θα τον μεταφέρει στην Ελβετία.

 

«Νομίζω ότι είναι πραγματικά άδικο ως έχει αυτήν τη στιγμή. Εφόσον ο νόμος διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις, πιστεύω πραγματικά ότι δε θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, μόνο αν έχεις αυτό το σημαντικό χρηματικό ποσό. Δε θέλω πραγματικά να τελειώσω τη ζωή μου με δυσάρεστο τρόπο», λέει. 

 

Και προσθέτει: «Δεν έχω κατάθλιψη – υπήρξα πολύ τυχερός από πολλές απόψεις και έχω τον πιο υπέροχο σύντροφο και οικογένεια. Απλώς, δε θέλω να περάσω από δυνητικά πολύ δυσάρεστες παρενέργειες, και ο σύζυγός μου και η οικογένειά μου να πρέπει να το παρακολουθήσουν όλο αυτό», κατέληξε.

 

Με πληροφορίες από Pink News