Πανικός στον Λίβανο: Το Ισραήλ διατάζει εκκένωση σε 30 χωριά 

Πανικός στον Λίβανο: Το Ισραήλ διατάζει εκκένωση σε 30 χωριά  Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Πανικός επικρατεί στον Λίβανο, όπου το Ισραήλ διέταξε το μεσημέρι της Τρίτης εκκένωση σε 30 χωριά .

«Πρέπει να απομακρυνθείτε από το σπίτι σας επειγόντως, βόρεια του ποταμού Αλ Ουάλι και να σώσετε τη ζωή σας. Δεν πρέπει να κινηθείτε νότια, οι ζωές σας κινδυνεύουν. Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θέλουν να σας κάνουν κακό», είναι το μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα οι κάτοικοι των χωριών αυτών στον Νότιο Λίβανο.

Ο εκπρόσωπος του Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους περίπου 30 παραμεθόριων χωριών στο νότιο Λίβανο να εκκενώσουν, την Τρίτη το μεσημέρι, λέγοντάς τους να κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Αλ Ουαλί, καθώς το Ισραήλ διεξήγαγε, όπως είπε, «περιορισμένες» επιδρομές στη χώρα.

Ο ποταμός Αλ Ουαλί βρίσκεται λίγο βόρεια της Σιδώνας, σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, πολύ πιο πέρα ​​από αυτό που θεωρείται σήμερα το θέατρο των μαχών στον Λίβανο. Δεν είναι σαφές γιατί το Ισραήλ ζήτησε από τους κατοίκους ορισμένων πόλεων στον Νότο, και όχι από γειτονικές, να εκκενώσουν, ούτε είναι σαφές γιατί τους διέταξαν να εκκενώσουν τόσο βόρεια.

Εκτός από τα 30 χωριά που κατονομάστηκαν από τον ισραηλινό στρατιωτικό εκπρόσωπο, πολλά χωριά νότια του ποταμού Αl Oυαλί, συμπεριλαμβανομένης της Σιδώνας και της νότιας πόλης Τύρου, δεν κλήθηκαν να εκκενωθούν.

«Οι IDF δεν θέλουν να σας βλάψουν και για τη δική σας ασφάλεια πρέπει να εκκενώσετε αμέσως τα σπίτια σας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Avichay Adraee σε ανάρτησή του στο X, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα ενημερώσει τους κατοίκους πότε θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η ανακοίνωση για το μεσημέρι ήρθε αφότου οι Ισραηλινοί είχαν ήδη (τις προηγούμενες ημέρες) διατάξει τους κατοίκους να μην κινηθούν προς τα νότια, πέρα ​​από τον ποταμό Λιτάνι, περίπου 20 μίλια μακριά από τη μπλε γραμμή του ΟΗΕ που χωρίζει τον Λίβανο και το Ισραήλ.

Επί σχεδόν ένα χρόνο, οι Ισραηλινοί απαιτούσαν να απομακρυνθεί η Χεζμπολάχ από την περιοχή νότια του Λιτάνι, καθώς οι μαχητές τη χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο για επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει το αίτημα αυτό.

Με πληροφορίες από Guardian

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινά η δίκη για τη φονική φωτιά στο Κότσανι με τους 63 νεκρούς

Διεθνή / Βόρεια Μακεδονία: Ξεκινά η δίκη για τη φονική φωτιά στο Κότσανι με τους 63 νεκρούς

Στις 19 Νοεμβρίου αρχίζει η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο κλαμπ του Κότσανι στη Βόρεια Μακεδονία, όπου 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - Συνολικά 37 άτομα κατηγορούνται, ανάμεσά τους πρώην αξιωματούχοι
LIFO NEWSROOM
ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΘΥΜΑ

Διεθνή / Γυναικοκτονία στην Ιταλία: Οι τελευταίες στιγμές του μοντέλου και ριάλιτι σταρ - Με ποιον μιλούσε πριν δολοφονηθεί

Το παρελθόν του δράστη - Φέρεται πως είχε προσπαθήσει να την ρίξει από το μπαλκόνι στο παρελθόν - «Αν με αφήσεις, θα σε σκοτώσω και θα σκοτώσω και τη μητέρα σου»
LIFO NEWSROOM
Τι είναι οι πύραυλοι Tomahawk και γιατί η Ουκρανία τους θέλει

Διεθνή / Τι είναι οι πύραυλοι Tomahawk και γιατί η Ουκρανία τους θέλει

Ο Ντόναλντ Τραμπ συζητά την πιθανή πώληση πυραύλων Tomahawk στην Ουκρανία - Διαβάστε πώς θα επηρεάσουν την εμβέλεια και τους στόχους του Κιέβου, τους στρατιωτικούς περιορισμούς, τους κινδύνους κλιμάκωσης και τι σημαίνει διπλωματικά για ΗΠΑ και Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Ο Peter Howitt προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται αυστηρή ρύθμιση

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Ο Peter Howitt προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται αυστηρή ρύθμιση

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια φανταστική τεχνολογία με απίστευτες δυνατότητες. Όμως έχει επίσης τεράστια δύναμη να αντικαταστήσει ανθρώπινη εργασία, ακόμη και υψηλής εξειδίκευσης» ανέφερε μεταξύ άλλων
LIFO NEWSROOM
Wondermum vs Wonder Woman: Η «μάχη» μιας μητέρας με την αυτοκρατορία υπερηρώων DC

Διεθνή / Wondermum vs Wonder Woman: Η «μάχη» μιας μητέρας με την αυτοκρατορία υπερηρώων DC

Η Γαλλίδα Λιζ Σομπέρον δίνει μάχη με τη DC Comics, που την κατηγορεί για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων λόγω του ονόματος της εφαρμογής της “Wondermum” - Μια αληθινή ιστορία «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ» που συγκινεί τη Γαλλία
LIFO NEWSROOM