Παλαιοανθρωπολογικός θησαυρός στη Γεωργία: Βρέθηκε ανθρώπινο δόντι 1,8 εκατ. χρόνων

Παλαιοανθρωπολογικός θησαυρός στη Γεωργία: Βρέθηκε ανθρώπινο δόντι 1,8 εκατ. χρόνων Facebook Twitter
0

Αρχαιολόγοι στη Γεωργία ανακάλυψαν δόντι 1,8 εκατομμυρίων χρόνων που ανήκε σε πρώιμο είδος ανθρώπου, εύρημα που ενισχύει την πεποίθηση πως η περιοχή αποτελεί έναν από τους πρώτους προϊστορικούς ανθρώπινους οικισμούς στην Ευρώπη και πιθανώς σε όλο τον κόσμο, πλην Αφρικής. 

Το δόντι ανακαλύφθηκε κοντά στο χωριό Οροσμάνι, περίπου 100 χιλιόμετρα από τη γεωργιανή πρωτεύουσα, Τμπιλίσι και κοντά στο Ντμανίσι όπου στα τέλη της δεκαετίας του '90 είχαν εντοπιστεί ανθρώπινα κρανία ηλικίας 1,8 χρόνων. 

Τα ευρήματα στο Ντμανίσι, τα αρχαιότερα στον κόσμο εκτός Αφρικής, ανέτρεψαν ό,τι πιστευόταν μέχρι τότε για την εξελικτική ιστορία των πρώιμων ανθρώπων και τις διαδρομές μετανάστευσης. 

«Το Οροζμάνι, μαζί με το Ντμανίσι, αποτελούν το κέντρο της παλιότερης κατανομής των αρχαίων ανθρώπων -ή πρώιμων Χόμο- στον κόσμο, εκτός Αφρικής» αναφέρει το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Αρχαιολογίας και Προϊστορίας της Γεωργίας. 

Σύμφωνα με τον Γκιόργκι Μπιτζινασβίλι, το επιστημονικό διευθυντή της ομάδας ανασκαφών, πιστεύεται πως το δόντι ανήκε σε ένα «ξάδερφο» των Ζέζβα και Μζία, όπως είχαν ονομαστεί οι ενήλικοι των οποίων τα σχεδόν άθικτα απολιθωμένα κρανία είχαν βρεθεί στο Ντμανίσι. 

«Ο αντίκτυπος όχι μόνο για την περιοχή αυτή, αλλά και για τη Γεωργία και το σενάριο πως οι άνθρωποι εγκατέλειψαν την Αφρική 1,8 χρόνια πριν, είναι τεράστιος. Παγιώνει τη Γεωργία ως ένα πραγματικά σπουδαίο μέρος για την παλαιοανθρωπολογία και γενικώς την ιστορία του ανθρώπου» σημειώνει ο Τζακ Περτ, ο Βρετανός φοιτητής αρχαιολογίας που βρήκε το δόντι. 

Τα αρχαιότερα απολιθώματα ανθρωποειδούς που έχουν εντοπιστεί έως σήμερα, έχουν ανακαλυφθεί στην Αιθιοπία και χρονολογούνται 2,8 εκατομμύρια χρόνια πριν. 

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι πρώιμοι άνθρωποι, το είδος κυνηγού-τροφοσυλλέκτη Homo erectus, πιθανότατα άρχισαν να μεταναστεύουν από την Αφρική περί τα 2 εκατ. χρόνια πριν. Ακόμη αρχαιότερα εργαλεία, 2,1 εκατ. χρόνων, έχουν βρεθεί σε περιοχή που αποτελεί τη σύγχρονη Κίνα. Ωστόσο, στις δύο αυτές περιοχές της Γεωργίας έχουν ανακαλυφθεί τα παλιότερα απολιθώματα πρώιμων ανθρωπιδών. 

Με πληροφορίες από Guardian 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM