Πακιστάν: Επίθεση αυτοκτονίας σε κτίριο του στρατού- Τουλάχιστον 24 νεκροί

Πακιστάν: Επίθεση αυτοκτονίας σε αστυνομικό τμήμα - Τουλάχιστον 24 νεκροί Facebook Twitter
Φωτ.: X-Twitter
0

Επίθεση με φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά σε κτίριο του στρατού, όπου ήταν εγκατεστημένες και αστυνομικές υπηρεσίες, στο βορειοδυτικό Πακιστάν σημειώθηκε σήμερα σκοτώνοντας τουλάχιστον 24 ανθρώπους.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας την ευθύνη για την επίθεση σε κτίριο που είναι εγκατεστημένες υπηρεσίες ασφαλείας του Πακιστάν ανέλαβε μια πακιστανική ομάδα Ταλιμπάν. Πολλοί είναι και οι τραυματίες μετά από την βομβιστική επίθεση με αρκετούς να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. «Πολλοί σκοτώθηκαν στον ύπνο τους και φορούν πολιτικά, ως εκ τούτου προσπαθούμε ακόμη να διευκρινίσουμε αν είναι όλοι στρατιωτικοί», σύμφωνα με τον πρώτο αξιωματούχο. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι τραυματίστηκαν, όπως διευκρίνισε.

Αναλυτικότερα, τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στο βορειοδυτικό Πακιστάν σε επίθεση αυτοκτονίας από ισλαμιστές μαχητές, που εισέβαλαν στο κτίριο στην αρχή με φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά και κατόπιν άλλοι επιτέθηκαν με όπλα στο αστυνομικό τμήμα που χρησιμοποιείται ως βάση από τον στρατό.

Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Ντέρα Ισμαήλ Χαν, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνκβα, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σύμφωνα και με άλλους δύο αξιωματούχους ασφαλείας. Στην περιοχή αυτή έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις τους τελευταίους μήνες.

Ορισμένοι άνθρωποι τραυματίστηκαν και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε παράλληλα ο αξιωματούχος της κρατικής υπηρεσίας πρώτων βοηθειών Αϊζάζ Μεχμούντ. «Ακόμη ακούμε πυροβολισμούς», πρόσθεσε.

Επίθεση στο Πακιστάν: Ανάληψη ευθύνης 

Η Τεχρίκ-ι-Τζιχάντ Πακιστάν (TJP), μια νέα οργάνωση που συνδέεται με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν της Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Ο πακιστανικός στρατός δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει σχετικά με την επίθεση και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση του αριθμού των νεκρών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σαρφράζ Μπούγκτι καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τη λύπη του για τους νεκρούς, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. Το Πακιστάν αντιμετωπίζει εδώ και μήνες, ιδιαίτερα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στην Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021, κάτι το οποίο επιδείνωσε την ασφάλεια, ιδίως στις μεθοριακές περιοχές με το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ, κάποιες από τις επιθέσεις αυτές σχεδιάζονται από το αφγανικό έδαφος, κάτι που η Καμπούλ διαψεύδει.

Η TTP πολλαπλασίασε τις επιθέσεις, οι οποίες έχουν στόχο κυρίως τις δυνάμεις ασφαλείας, ιδιαίτερα την αστυνομία, αφού αποχώρησε τον Νοέμβριο του 2022 από μια εύθραυστη εκεχειρία. Η TTP, η οποία μολονότι δεν συνδέεται με τους Αφγανούς Ταλιμπάν έχει την ίδια φονταμεταλιστική ισλαμιστική ιδεολογία με αυτούς, εμφανίστηκε στο Πακιστάν το 2007.

Σε λιγότερο από μια δεκαετία έχει σκοτώσει χιλιάδες Πακιστανούς αμάχους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας προτού να εκδιωχθεί από τις περιοχές στις οποίες ζουν φυλές με στρατιωτική επιχείρηση που εξαπολύθηκε το 2014 και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια βελτίωση της ασφάλειας για κάποια χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM