Παιδί θαύμα: Ένας 12χρονος έγινε ο νεότερος Grandmaster στην ιστορία του σκακιού

Παιδί θαύμα: Ένας 12χρονος έγινε ο νεότερος Grandmaster στην ιστορία του σκακιού Facebook Twitter
0

Ένα από τα πιο παλιά ρεκόρ του σκακιού κατάφερε να σπάσει ο ανήλικος Abhimanyu Mishra, που έγινε ο νεότερος Grandmaster σε ηλικία μόλις 12 ετών και 4 μηνών. 

Το παιδί «θαύμα» από το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ κατέρριψε το ρεκόρ που κατείχε από το 2003 ο Ρώσος Sergey Karjakin, ο οποίος είχε γίνει Grandmaster σε ηλικία 12 ετών και 7 μηνών. 

«Το βλέπω φιλοσοφικά γιατί έχουν περάσει περίπου 20 χρόνια. Θα έσπαγε κάποια στιγμή. Ήμουν σίγουρος πως θα το έκανε κάποιος Ινδός πολύ νωρίτερα οπότε ήμουν τυχερός που δεν συνέβη», σχολίασε ο Karjakin. «Λυπάμαι λίγο που έχασα το ρεκόρ, αλλά την ίδια στιγμή μπορώ μόνο να τον συγχαρώ και δεν είναι πρόβλημα. Ελπίζω να συνεχίσει, να γίνει ένας από τους κορυφαίους σκακιστές και αυτή να είναι μια όμορφη αρχή στη μεγάλη καριέρα του».

Ο Mishra, που είχε μάθει να παίζει σκάκι σε ηλικία 2,5 ετών, απέκτησε την απαιτούμενη βαθμολογία των 2500 πριν μερικές εβδομάδες και ο τίτλος του σύντομα θα επιβεβαιωθεί και από την Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE).

Εξαιτίας της πανδημίας, ο 12χρονος έπρεπε να βιαστεί για να σπάσει το ρεκόρ, καθώς οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού προκαλούσαν ματαιώσεις και καθυστερήσεις και τα χρονικά περιθώρια στένευαν. Κλειδί στο να αγγίξει την απαιτούμενη βαθμολογία στάθηκε η απόφαση του πατέρα του που έστειλε το παιδί από τις ΗΠΑ στη Βουδαπέστη με «εισιτήριο χωρίς επιστροφή», καθώς ξεκινούσε μία σειρά από σκακιστικά τουρνουά με ανταγωνιστικούς παίκτες. 

Από τον Απρίλιο ο Mishra έπαιζε διαρκώς κερδίζοντας τους αντιπάλους τους και συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη βαθμολογία - κάνοντας μάλιστα περισσότερα από όσα χρειάζονταν για τον ιστορικό άθλο του. Το πρώτο Σάββατο του Μαΐου είχε την πιο εντυπωσιακή του ημέρα και έφυγε αήττητος από τις σκακιέρες. Η βαθμολογία του εντός τουρνουά TPR άγγιξε το 2735, στα επίπεδα των 20 κορυφαίων Grandmaster του κόσμου. 

Έγινε μάλιστα ο νεότερος που ανεβαίνει από τα 2700 στην ιστορία του σκακιού, ο πρώτος σκακιστής που περνά αυτό το ορόσημο όντας ακόμα σε προεφηβική ηλικία

Ο Mishra θα ταξιδέψει τώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Σότσι, όπου θα συμμετάσχουν 206 παίκτες. Το τουρνουά ξεκινά στις 10 Ιουλίου και ο 31χρονος γκραντμάστερ Sven Magnus Carlsen αναμένεται να έχει την πρωτοκαθεδρία. Ο 12χρονος πήρε το εισιτήριο από την FIDE και στον πρώτο γύρο θα αντιμετωπίσει τον τρεις φορές πρωταθλητή Baadur Jobava, που είναι διάσημος για της ευφάνταστες επιθέσεις του. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επέστρεψε στον «μαγικό κόσμο» των δισεκατομμυριούχων

Διεθνή / Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επέστρεψε στον «μαγικό κόσμο» των δισεκατομμυριούχων

Ανεξαρτήτως της αμφιλεγόμενης παρουσίας της στα social media και των τρανσφοβικών της απόψεων, η διάσημη συγγραφέας είναι και πάλι στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί τον Μήνα Υπερηφάνειας και ανακηρύσσει τον Ιούνιο ως «Μήνα του Title IX»

Διεθνή / ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί τον Μήνα Υπερηφάνειας και ανακηρύσσει τον Ιούνιο ως «Μήνα του Title IX»

Η ιδεολογικά υποκινούμενη παρερμηνεία του Τραμπ για το Title IX επικεντρώνεται σε μια στενή, δυαδική άποψη για το φύλο, η οποία αποκλείει την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ μαθητών και φοιτητών
LIFO NEWSROOM
Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν πρέπει να καταδικαστεί ξανά για σεξουαλικά εγκλήματα, σύμφωνα με τους εισαγγελείς

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Πρέπει να καταδικαστεί ξανά για σεξουαλικά εγκλήματα» λένε εισαγγελείς

Η δίκη του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, με την υπεράσπισή του να αμφισβητεί τις κατηγορίες και την εισαγγελία να τονίζει την εκμετάλλευση της εξουσίας του για σεξουαλική κακοποίηση
LIFO NEWSROOM
«Αν πεθάνω, κάντε τον θάνατό μου μοχλό»: Η Λάιλα Σουέιφ συνεχίζει την απεργία πείνας για την απελευθέρωση του γιου της

Διεθνή / «Αν πεθάνω, κάντε τον θάνατό μου μοχλό»: Η Λάιλα Σουέιφ συνεχίζει την απεργία πείνας για την απελευθέρωση του γιου της

Από το νοσοκομείο St Thomas’ στο Λονδίνο, η 68χρονη μητέρα και πανεπιστημιακός δίνει ίσως την τελευταία μάχη της απέναντι στο καθεστώς της Αιγύπτου, ζητώντας την απελευθέρωση του γιου της, φυλακισμένου ακτιβιστή και Βρετανοαιγύπτιου πολίτη
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μαντλίν ΜακΚαν: Ξεκίνησαν νέες έρευνες στην Πορτογαλία 18 χρόνια μετά την εξαφάνιση

Διεθνή / Υπόθεση Μαντλίν ΜακΚαν: Ξεκίνησαν νέες έρευνες στην Πορτογαλία 18 χρόνια μετά την εξαφάνιση

Οι αρχές της Πορτογαλίας και της Γερμανίας ξαναρχίζουν τις έρευνες για την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν, με επίκεντρο πηγάδια και εγκαταλελειμμένα κτίρια κοντά στο σημείο που χάθηκε το 2007
LIFO NEWSROOM