Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2027 περιλαμβάνεται στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, προκαλώντας έντονο σκεπτικισμό στις Βρυξέλλες και σοβαρές επιφυλάξεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται στην τελευταία εκδοχή του σχεδίου που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο των εντατικών διπλωματικών διαβουλεύσεων. Όπως ανέφερε πηγή με γνώση των συνομιλιών, η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης. «Πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για τους Ευρωπαίους», σημείωσε.

Το θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατες επαφές μεταξύ Ουκρανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στους Αμερικανούς διαπραγματευτές, σύμφωνα με τους Financial Times. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται τη Δευτέρα στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στο πλαίσιο του εν εξελίξει διπλωματικού μαραθωνίου.

Οι έμμεσες και ιδιαίτερα δύσκολες συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και περίπου έναν μήνα, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν για ταχεία διευθέτηση του πολέμου που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Ουκρανία και ΕΕ: Αμφίβολες οι Βρυξέλλες για την ένταξη το 2027

Στις Βρυξέλλες, ωστόσο, η αμερικανική πρόταση αντιμετωπίζεται με βαθύ σκεπτικισμό. «Το 2027; Αυτό είναι μεθαύριο», σχολίασε χαρακτηριστικά στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν έως τώρα ότι μια πιθανή ένταξη δεν θα μπορούσε να γίνει πριν από το 2030.

Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου

Η διαδικασία προσκρούει, επιπλέον, σε σοβαρά πολιτικά εμπόδια. Η ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας, που ξεκίνησε επισήμως μετά τη ρωσική εισβολή, βρίσκεται εδώ και μήνες σε αδιέξοδο, καθώς απαιτεί ομοφωνία των 27 κρατών-μελών σε κάθε στάδιο. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει παγώσει de facto τη διαδικασία, ασκώντας βέτο και υποστηρίζοντας ότι η ένταξη της Ουκρανίας «θα κατέστρεφε» την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέρα από τις πολιτικές αντιστάσεις, οι ευρωπαϊκές επιφυλάξεις εστιάζουν και στις πρακτικές συνέπειες μιας αστραπιαίας ένταξης. Πώς θα ενσωματωθεί ένας αγροτικός γίγαντας όπως η Ουκρανία χωρίς να διαταραχθεί η ενιαία αγορά, τη στιγμή που αγρότες σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία καταγγέλλουν ήδη αθέμιτο ανταγωνισμό; Πώς θα διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τα κριτήρια του κράτους δικαίου, όταν η χώρα βρίσκεται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση;

«Πώς μπορεί να προετοιμαστεί μια χώρα που δεν έχει καν σαφή σύνορα;» διερωτήθηκε Ευρωπαίος διπλωμάτης, αναφερόμενος στα ουκρανικά εδάφη που η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι προσαρτά.

Ο ειδικός σε θέματα διεύρυνσης της ΕΕ Λούκας Μάτσεκ, από το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ, χαρακτήρισε το χρονοδιάγραμμα «εντελώς μη ρεαλιστικό». Όπως σημείωσε, για να καταστεί εφικτή ένταξη το 2027 θα έπρεπε «να ανατραπεί πλήρως η λογική» της ενταξιακής διαδικασίας, με την ένταξη να προηγείται όλων των άλλων σταδίων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, εγείρει ερωτήματα για το μέλλον των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που παραμένουν υποψήφιες εδώ και χρόνια χωρίς σαφή προοπτική ένταξης. Το ιστορικό προηγούμενο της ταχύτερης ένταξης ανήκει στη Φινλανδία, που χρειάστηκε λιγότερα από τρία χρόνια, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Τουρκία, υποψήφια εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, με τη διαδικασία ουσιαστικά παγωμένη.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM