Ουκρανία: «Σχέδιο» εξαγωγής σιτηρών στη Βόρεια Αμερική από την υπό ρωσική κατοχή Ζαπορίζια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχέδιο για εξαγωγή σιτηρών στη Βόρεια Αμερική από την υπό ρωσικό έλεγχο Ζαπορίζια Facebook Twitter
Φωτ.: GETTY IMAGES
0

«Πονηρά σχέδια» για να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Δύσης και να πουλήσουν σιτηρά στη Βόρεια Αμερική και άλλες περιοχές του κόσμου εξυφαίνουν οι αρχές σε μία από τις περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει ο ρωσικό στρατός, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται το ρωσικό RIA Novosti.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για κλοπή σιτηρών από τα εδάφη που έχει καταλάβει μετά την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή στη γειτονική της χώρα τον Φεβρουάριο. Ο πόλεμος απειλεί να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων διεθνώς, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.

Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της τοπικής διοίκησης στη Ζαπορίζια, φέρεται να δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι σιτηρά πωλούνται επίσης σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. «Φοβούνται τις κυρώσεις, ωστόσο αγοράζουν μετά χαράς τα σιτηρά μας – φυσικά, μέσω ενδιάμεσων και πονηρών σχεδίων», είπε ο Ρογκόφ, σύμφωνα με αποσπάσματα δηλώσεων που μεταδίδει το RIA.

Ο Ρογκόφ εκτίμησε ότι υπήρχαν 1.500.000 τόνοι σιτηρών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά δεν διευκρίνισε αν κάποια φορτία έχουν παραδοθεί σε αγοραστές.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ουκρανική πρεσβεία στη Βηρυτό κατήγγειλε ότι η Ρωσία έστειλε στη Συρία (σ.σ. σύμμαχο του Κρεμλίνου) 100.000 τόνους κλεμμένων σιτηρών, χαρακτηρίζοντας τις αποστολές ως «εγκληματικές δραστηριότητες».

Μέχρι σήμερα δεν έχει επέλθει κάποια συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας αναφορικά με τις εξαγωγές σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια. Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει παράκτια τμήματα της Ουκρανίας, μπλοκάροντας τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές των σιτηρών. Από την πλευρά της, η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη για την επισιτιστική κρίση στις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση και περιορίζουν τις δικές της εξαγωγές σιτηρών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Διεθνή / Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη δεύτερου βαλλιστικού πυραύλου που είχε εκτοξευθεί από το Ιράν - Βίντεο από το περιστατικό
THE LIFO TEAM
Η Βουλή της Σενεγάλης ψήφισε αυστηρότερο νόμο κατά των ομόφυλων σχέσεων

Διεθνή / Η Βουλή της Σενεγάλης αυστηροποιεί τις διώξεις ομοφυλοφίλων: «Δεν είναι της κουλτούρας μας»

Η Βουλή της Σενεγάλης ενέκρινε νομοσχέδιο που αυξάνει στα 10 χρόνια τη μέγιστη ποινή για ομόφυλες σχέσεις και προβλέπει κυρώσεις και για την προώθηση ή χρηματοδότησή τους.
THE LIFO TEAM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της , λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Διεθνή / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της, λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια του πρώτου επίσημου μηνύματός του στον λαό του Ιράν, αξίζει να σημειωθεί πως δεν ανέφερε πουθενά τη μητέρα του
THE LIFO TEAM
Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Διεθνή / Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ ζουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, προσπαθώντας να κρατήσουν την κανονικότητα παρά τις συνεχείς επιθέσεις της Χεζμπολάχ και τις εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων
THE LIFO TEAM
ΕΡΙΚ ΝΤΕΙΝ ΟΜΙΛΙΑ ALS ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Έρικ Ντέιν: Προσπαθούσε μέσω AI να ανακτήσει την επικοινωνία με την οικογένειά του

Ο ηθοποιός είχε διαγνωστεί με ALS και είχε αρχίσει να χάνει τη δυνατότητα της ομιλίας - Η αποκάλυψη της συζύγου του, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ για τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του
THE LIFO TEAM