Ουκρανία: «Οργή» για τη δολοφονία δικηγόρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ουκρανία: «Οργή» για τη δολοφονία δικηγόρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα Facebook Twitter
0

Η δολοφονία μιας δικηγόρου που αγωνιζόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στην Ουκρανία, όπου ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την υπόθεση αυτή "πρόκληση για το κράτος".

Το πτώμα της Ιρίνα Νοζντρόφσκα βρέθηκε την Δευτέρα σε έναν ποταμό κοντά στο Κίεβο. Η 38χρονη δικηγόρος είχε εξαφανιστεί εδώ και πολλές ημέρες. Η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για «ανθρωποκτονία εκ προμελέτης».

Ο θάνατος της Νοζντρόφσκα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπου οι χρήστες απηύθυναν αμέσως κάλεσμα για διαδηλώσεις.

Περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της αστυνομίας, φωνάζοντας "Ντροπή" και ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η υπόθεση είναι «πρόκληση για το κράτος και μια δοκιμασία της δυνατότητας που έχει η κοινωνία να προστατεύει τις ακτιβίστριες και να επιβάλει δικαιοσύνη» γενικότερα, σχολίασε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Πάβλο Κλίμκιν.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία, επίσης στο Twitter, εξέφρασε τη λύπη της για τον θάνατο της 18χρονης ζητώντας να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν» για να συλληφθούν οι δράστες, δεσμεύτηκε ο υποδιευθυντής της αστυνομίας Βιατσεσλάβ Αμπρόσκιν.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ιρίνα Νοζντρόφσκα είχε αφιερώσει τη ζωή της στην προσπάθειά της να εμποδίσει την αποφυλάκιση του Ντμίτρο Ροσοτσάνσκι ο οποίος είχε τραυματίσει θανάσιμα την αδελφή της σε τροχαίο δυστύχημα το 2015. Υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να απονεμηθεί χάρη στον Ροσοτσάνσκι, που είναι ανιψιός ενός δικαστή και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών. Ωστόσο την περασμένη Τετάρτη το Εφετείο του Κιέβου απέρριψε την προσφυγή του.

Η απόρριψη της προσφυγής οφειλόταν "ουσιαστικά στην προσωπική εμπλοκή" της δικηγόρου ανέφερε σε ανακοίνωσή του η ουκρανική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χάρκοβο (KHPG).

Η Νοζντρόφσκα είχε δεχτεί "πολλές απειλές εκ μέρους του κατηγορουμένου και της οικογένειάς του", διαβεβαίωσε ο Ουκρανός βουλευτής Μουστάφα Ναϊέμ. Όπως υποστήριξε, την τελευταία ημέρα της δίκης του Ροσοτσάνσκι, ο πατέρας του κατηγορουμένου την απείλησε ότι "θα έχει κακό τέλος".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός από ουκρανικό πλήγμα ο υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – Επιβεβαιώνει η Μόσχα

Διεθνή / Νεκρός από ουκρανικό πλήγμα ο υπαρχηγός του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού – Επιβεβαιώνει η Μόσχα

Σύμφωνα με ρωσικά και ουκρανικά κανάλια στο Telegram, ο Γκούντκοφ σκοτώθηκε μαζί με ακόμη δέκα στρατιωτικούς, κατά την ουκρανική επίθεση σε ρωσικό σημείο διοίκησης
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ετοιμάζεται να ρίξει δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα για να καταπολεμήσει παράσιτο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ρίξουν δισεκατομμύρια μύγες από αεροπλάνα για να καταπολεμήσουν σαρκοφάγο σκουλήκι

Πρόκειται για σχέδιο καταπολέμησης ενός παρασίτου που θα μπορούσε να καταστρέψει τη βιομηχανία βοδινού κρέατος, να αφανίσει την άγρια ζωή και ακόμη και να σκοτώσει κατοικίδια ζώα
LIFO NEWSROOM
«Kush»: Το φθηνό, συνθετικό ναρκωτικό που μετατρέπει τους νέους της Δυτικής Αφρικής σε «ζωντανούς-νεκρούς»

Διεθνή / «Kush»: Το φθηνό, συνθετικό ναρκωτικό που μετατρέπει τους νέους της Δυτικής Αφρικής σε «ζωντανούς-νεκρούς»

Οι νιταζίνες, συνθετικά οπιοειδή που αναπτύχθηκαν αρχικά ως φαρμακευτικά παυσίπονα, είναι έως και 25 φορές ισχυρότερες από τη φαιντανύλη, ήδη ένα από τα πιο θανατηφόρα ναρκωτικά στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM
Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Διεθνή / Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Alphabet Inc., η IBM και η Amazon, αλλά και Caterpillar, Rada, HD Hyundai, Volvo, Airbnb, Booking.com, Drummond,Barclays, BP είναι μεταξύ των εταιρειών που αναφέρει στην έκθεσή της η ειδική εισηγήτρια για τη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Διεθνή / Diddy: Στη φυλακή μέχρι την επιβολή ποινής - Δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση

Οι 12 ένορκοι τον απάλλαξαν για τρεις από τις πέντε σοβαρότερες κατηγορίες - Ο Κομπς γονάτισε, έκρυψε το πρόσωπό του και προσευχήθηκε, τρέμοντας, με το άκουσμα της ετυμηγορίας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Διεθνή / Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε «απαγορευμένη» βόμβα στο χτύπημα σε καφετέρια, αποκαλύπτει ο Guardian

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο εκτιμούν ότι η χρήση τέτοιου πυρομαχικού, παρά την επιβεβαιωμένη παρουσία αμάχων – μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι – είναι σχεδόν βέβαιο ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου
LIFO NEWSROOM