Ουκρανία - Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι: «Δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε εδάφη στη Ρωσία»

Ουκρανία - Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι: «Δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε εδάφη στη Ρωσία» Facebook Twitter
Φωτ.: GETTY IMAGES
0

Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε απόψε ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καλεί εφέδρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι στέλνει στρατιωτική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού και χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες, υπογραμμίζοντας ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.


Απευθυνόμενος προς τον ουκρανικό λαό, μετά τη διακομματική συνάντηση στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα «οικονομικού πατριωτισμού» που περιλαμβάνει κίνητρα για την εγχώρια παραγωγή και μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη.

Πάνω από 100 φορτηγά με στρατιώτες κατευθύνονται στα σύνορα

Δραματικές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες γύρω από την ουκρανική κρίση, καθώς μία στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες εθεάθη να κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα, στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, όπως ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Οι καταιγιστικές αυτές εξελίξεις έρχονται λίγη ώρα αργότερα από το «πράσινο φως» που άναψε το  συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) στο αίτημα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αναπτύξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ντονμπάς, εντείνοντας τους φόβους της Δύσης για μία ευρύτερη επίθεση στην Ουκρανία.

Η απόφαση ψηφίσθηκε ομόφωνα σήμερα κατά την διάρκεια της έκτακτης ολομέλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 153 γερουσιαστές.

«Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφασίζει να δώσει στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την έγκρισή του να αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας στο εξωτερικό στη βάση των κοινώς αποδεκτών αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ο συνολικός αριθμός των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι περιοχές δράσης τους, οι στόχοι που τίθενται ενώπιον τους, το χρονικό διάστημα παραμονής τους στο εξωτερικό, καθορίζονται από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» αναφέρεται στην απόφαση της Άνω Βουλής, η οποία τίθεται σε ισχύ από τη στιγμή της έγκρισης της.

Νωρίτερα, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Μαβιένκο, είχε δηλώσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει την έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας να μπορεί η Ρωσία να αναπτύσσει στρατό στο εξωτερικό, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ