Ουκρανία: 320 Leopard στέλνουν οι χώρες του ΝΑΤΟ- «Απίθανο να απομακρυνθούν οι Ρώσοι φέτος»

Πόλεμος Ουκρανία: Πόσα Leopard θα στείλουν οι σύμμαχοι-Αμερικανική εκτίμηση για τα ρωσικά στρατεύματα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Οι χώρες του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν να στείλουν δύο τάγματα αρμάτων μάχης Leopard 2 και τέσσερα τάγματα αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία, χωρίς να έχουν προγραμματιστεί άλλες παραδόσεις.

Αυτό αναφέρει η γερμανική «Welt am Sonntag» για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία επικαλούμενη τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός διεμήνυσε ότι είναι απίθανο να παραδοθούν στην Ουκρανία περισσότερα λόγω περιορισμένων πόρων.

«Δεν βλέπω ένα σενάριο όπου θα ήταν δυνατό να σταλούν επιπλέον Leopard πέρα ​​από αυτό που ανακοινώθηκε», είπε ο Πιστόριους. «Υπάρχουν αποθεματικά που δεν μπορούν να δαπανηθούν», εξήγησε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τυπική δύναμη ενός τάγματος αρμάτων μάχης της Συμμαχίας στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι 53 άρματα μάχης, κρίνοντας από τη σύνθεση τέτοιων σχηματισμών στην Κεντρική Ομάδα Στρατού του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (ένα τάγμα, κατά κανόνα, περιλαμβάνει 41 Leopard 2A4 και 12 Abrams).

Δηλαδή, οι χώρες της Συμμαχίας θα στείλουν συνολικά περίπου 320 Leopard βάσει του αριθμού των προαναφερθέντων έξι ταγμάτων.

Επίσης, η Δύση έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία, 14 βρετανικά Challengers και απροσδιόριστο αριθμό αμερικανικών Abrams. Το Bloomberg ανέφερε ότι σχεδιαζόταν να στείλουν 31 τέτοια άρματα στο Κίεβο.

Στρατηγός Μαρκ Μάιλι: Απίθανο να απομακρυνθούν οι Ρώσοι φέτος

Στο μεταξύ ο επικεφαλής του μικτού Επιτελείου Στρατού για τον πόλεμο στην Ουκρανία και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, παραχώρησε μια εκτενή συνέντευξη στο Defense One. Σε αυτήν μοιράστηκε τις σκέψεις του για την ουκρανική σύγκρουση και τις πιθανές ενέργειες των ουκρανικών στρατευμάτων, που σύμφωνα με εκπροσώπους της ουκρανικής ηγεσίας, προετοιμάζονται για μια επικείμενη αντεπίθεση χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και πυραύλων ακριβείας.

«Η Ουκρανία είναι απίθανο να απομακρύνει όλα τα ρωσικά στρατεύματα από το έδαφός της φέτος», είπε. Ο Αμερικανός στρατηγός αμφισβήτησε τον διακηρυγμένο στόχο και τις ελπιδοφόρες δηλώσεις πολιτικών, διπλωματών και στρατιωτικών.

«Δεν νομίζω ότι θα γίνει σύντομα φέτος», είπε Μαρκ Μάιλι, εξηγώντας ότι ήταν ούτως ή άλλως «ένα πολύ, πολύ δύσκολο έργο».

«Δεν λέω ότι είναι αδύνατο να το κάνουμε. Απλώς λέω ότι είναι πολύ δύσκολο έργο», είπε ο στρατηγός, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο στόχος της ουκρανικής ηγεσίας και έχουν το δικαίωμα να το κάνουν, αφού αυτή είναι η χώρα τους.

Σχετικά με την προμήθεια πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στην Ουκρανία, ο Αμερικανός στρατηγός είπε ότι δεν θα κάνει πρόβλεψη αν στο μέλλον θα σταλούν στο Κίεβο. Σημείωσε μόνο ότι από στρατιωτική άποψη, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν σχετικά λίγους από αυτούς τους πυραύλους και είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι αυτά τα αποθέματα επαρκούν για τις δικές τους ανάγκες.

Συνέχισε σημειώνοντας ότι ο αμερικανικός στρατός επανεξετάζει τώρα όλους τους υπολογισμούς υλικοτεχνικής υποστήριξης. Ο στρατηγός σημείωσε ακόμη ότι η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να αναπληρώσει όλα όσα έχουν διατεθεί και να καλυφθούν οι ανάγκες του Πενταγώνου.

Βρετανία: Η ρωσική χειμερινή επίθεση στην Ουκρανία απέτυχε

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει τον στρατιωτικό έλεγχο που ασκεί στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας απέτυχαν, ανέφεραν στον αντίποδα σήμερα Βρετανοί ειδικοί στην άμυνα στην πιο πρόσφατη αξιολόγηση πληροφοριών τους που εκδόθηκε σήμερα.

Ο επικεφαλής του ρωσικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Γκεράσιμοφ προσπάθησε να «εξαπολύσει γενική χειμερινή επίθεση με σκοπό να επεκτείνει τον ρωσικό έλεγχο σε ολόκληρη την περιοχή Ντονμπάς», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας στο Twitter. «Ογδόντα ημέρες μετά, είναι όλο και πιο φανερό πως αυτό το σχέδιο απέτυχε», προστίθεται στο κείμενο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Σε αρκετά σημεία κατά μήκος του μετώπου, «οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν οριακά μόνο κέρδη με κόστος δεκάδες χιλιάδες απώλειες», ανέφερε το υπουργείο. Αυτό είχε αποτέλεσμα να «χαθεί σε μεγάλο βαθμό» το πλεονέκτημα στον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού που είχε αποκτηθεί με τη μερική επιστράτευση πέρυσι.

«Υπάρχει η ρεαλιστική πιθανότητα ο Γκεράσιμοφ να σπρώχνει τα όρια τού μέχρι πόσο η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας θα μπορεί να αντέξει την αποτυχία», εκτιμά το υπουργείο.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας παρέχει καθημερινές επικαιροποιήσεις των πληροφοριών των υπηρεσιών του αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Μόσχα κατηγορεί το Λονδίνο για στοχευμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM