Η συλλογή παραμυθιών «Η Χώρα των Θαυμάτων είναι για Όλους», πλέον θα πρέπει να φέρει ένδειξη πως οι ιστορίες της περιέχουν «συμπεριφορές ασύμβατες με τους παραδοσιακούς ρόλων των φύλων», στην Ουγγαρία

 

Η κυβέρνηση Όρμπαν, της οποίας η εχθρότητα προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αποτελεί βασικό κομμάτι της ατζέντας της, διέταξε την Τρίτη τον εκδότη να εκτυπώσει για το βιβλίο ενδείξεις με τη φράση «συμπεριφορά ασύμβατη με τους παραδοσιακούς ρόλων των φύλων». Σύμφωνα με την κυβέρνηση πρόκειται για μία κίνηση απαραίτητη για την προστασία των καταναλωτών καθώς η Labrisz, μια οργάνωση για λεσβίες, bi και trans αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση της συλλογή παραμυθιών «Η Χώρα των Θαυμάτων είναι για Όλους», ανάμεσα στα οποία κάποια είχαν ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογία. 

 

Στο βιβλίο, που σύμφωνα με τους συγγραφείς διδάσκει στα παιδιά να αγαπάνε όλους τους ανθρώπους, υπάρχει η ιστορία ενός θηλυκού ελαφιού που εύχεται να γίνει αρσενικό και ένα ποίημα για έναν πρίγκιπα που παντρεύεται έναν άλλο πρίγκιπα. Σε άλλες ιστορίες παρουσιάζονται με θετικό τρόπο Ρομά και ΑμεΑ, ενώ η Χιονάτη μετονομάζεται και έχει σκούρο δέρμα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση το βιβλίο πωλείται ως παραμύθι αλλά αποκρύπτει ότι υπάρχουν «συμπεριφορές ασύμβατες με τους παραδοσιακούς ρόλων των φύλων». 

 

Η κυβερνητική εντολή απαιτεί από τη Labrisz να τοποθετήσει σχετικές ενδείξεις σε όλα τα βιβλία αυτού του περιεχομένου. Η κυκλοφορία του βιβλίου έγινε ιδιαίτερα γνωστή τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν μέλος ακροδεξιού κόμματος, μοίρασε αντίτυπα σε συνέντευξη Τύπου. Ο Βίκτορ Όρμπαν έσπευσε να μιλήσει για «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα». 

 

Από την πλευρά τους, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τάσσονται κατά της ένδειξης και κάνουν λόγο για αντισυνταγματική πράξη και διακρίσεις. 

 

Σημειώνεται ότι τον Μάϊο, η ουγγρική βουλή υπερψήφισε νομοσχέδιο για το τέλος της νομικής αναγνώρισης των τρανς, ενώ λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο, εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που ουσιαστικά απαγορεύει την υιοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian