Ουγγαρία: Κατά χιλιάδες θάβονται τα μολυσμένα από αφθώδη πυρετό βοοειδή

Ουγγαρία: Κατά χιλιάδες θάβονται τα μολυσμένα από αφθώδη πυρετό βοοειδή Facebook Twitter
Φωτογραφία: Euronews
0

Κατά χιλιάδες θάβονται τα μολυσμένα από αφθώδη πυρετό βοοειδή στην Ουγγαρία, την ώρα που η Αυστρία ανακοίνωσε το κλείσιμο 24 μικρών συνοριακών περασμάτων με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την είσοδο του αφθώδους πυρετού στη χώρα.

Περισσότερα από τρεις χιλιάδες βοοειδή έχουν θαφτεί μόνο στο χωριό Χιγκεσαλόμ της Ουγγαρίας, λόγω της επιδημίας του αφθώδους πυρετού. Οι εικόνες από το νεκροταφείο αυτό αποτυπώνουν την κατάσταση: Απόβλητα αναβλύζουν από το έδαφος, όπως δείχνουν πλάνα από drone που κατέγραψαν το φαινόμενο. Βίντεο κυκλοφορούν ήδη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το βίντεο με τις περισσότερες κοινοποιήσεις ανέβηκε στο Facebook από τον Λάζλο Νιουλ, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Euronews. Ο άνδρας ζει στην Csemeztanya, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το νεκροταφείο, με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Λέει ότι πριν από λίγες ημέρες υπήρχε μια τρομερή μυρωδιά εδώ: «Είμαστε φοβισμένοι, τα παιδιά είναι φοβισμένα. Βάλαμε όλα τα χρήματά μας σε αυτό το σπίτι, είναι το σπίτι των γονιών μου, εκεί που ζούσαν οι γονείς μου όταν ήμασταν μικροί. Θέλαμε να φύγουμε από την πόλη, θέλαμε να έρθουμε εδώ, σε ένα μέρος με ηρεμία και γαλήνη. Αλλά θα μας καταστήσουν εντελώς αδύνατο να μείνουμε εδώ».

Αλλά δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της άμεσης περιοχής που ανησυχούν. Στο Χιγκεσαλόμ, την πλησιέστερη πόλη στο νεκροταφείο, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου την Κυριακή με αφορμή βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο δήμαρχος, László Szőke, απηύθυνε έκκληση στις αρχές και ελπίζει ότι η σημερινή κατάσταση είναι μόνο προσωρινή.

«Νομίζω ότι το έργο δεν έχει τελειώσει εδώ. Αλλά ένα βίντεο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας εργασίας, το οποίο δείχνει ότι, πράγματι, η γείωση δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως» δήλωσε ο δήμαρχος στο Euronews, προσθέτοντας ότι δεν είναι ειδικός σε θέματα υγείας των ζώων, αλλά ότι η ενημέρωση του κοινού είναι σημαντική για τον ίδιο.

Το Υπουργείο Γεωργίας της Ουγγαρίας εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τα βίντεο, σύμφωνα με την οποία όλα γίνονται σύμφωνα με τους κανονισμούς και το φαινόμενο της αποσύνθεσης που φαίνεται στα πλάνα είναι αναπόφευκτο λόγω του μεγάλου αριθμού των ζώων που θανατώθηκαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο λάκκος θα καλυφθεί οριστικά μόνο μετά από λίγες ημέρες.

Τι είναι ο αφθώδης πυρετός

Ο αφθώδης πυρετός δεν απειλεί τον άνθρωπο, ωστόσο προσβάλλει σοβαρά τα ζώα με διχαλωτές οπλές, όπως βοοειδή, χοίρους, πρόβατα και κατσίκες. 

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό και επώδυνες φουσκάλες στο στόμα, ενώ τα κρούσματα συνήθως οδηγούν σε περιορισμούς στο εμπόριο και, σε πολλές περιπτώσεις, στη σφαγή των μολυσμένων ζώων.

Η νόσος μπορεί να προσβάλλει όλα τα ζώα που χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος (βοοειδή, αμνοερίφια, χοίρους) και για τον λόγο αυτό έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Οι οικονομικές αυτές επιπτώσεις γίνονται ακόμα πιο «επώδυνες» λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας του ιού και της δυνατότητας που έχει να επιβιώνει στο περιβάλλον μέχρι και ένα μήνα, ανάλογα με τη θερμοκρασία και το pH.

Με πληροφορίες από Euronews

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM