Όταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν αποκαλούσε τους Αφρικανούς του ΟΗΕ «πιθήκους που «δε νιώθουν άνετα με παπούτσια»

Όταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν αποκαλούσε τους Αφρικανούς του ΟΗΕ «πιθήκους που «δε νιώθουν άνετα με παπούτσια» Facebook Twitter
1

«Πιθήκους» που «δε νιώθουν άνετα με παπούτσια» ακούγεται να αποκαλεί τους εκπροσώπους των αφρικανικών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν σε τηλεφώνημα του στον Πρόεδρο Νίξον το 1971.

«Και μόνο να τους βλέπεις αυτούς, αυτούς τους πίθηκους από αυτές τις αφρικάνικες χώρες – διάολε, ακόμα δεν αισθάνονται άνετα να φορέσουν παπούτσια», ακούγεται να λέει ο τότε Κυβερνήτης της Καλιφόρνια μεταξύ άλλων στο απόσπασμα από τα αρχεία που απελευθέρωσε η Προεδρική Βιβλιοθήκη που φέρει το όνομα του Νίξον και δημοσιεύτηκαν χθες στο Atlantic με την υπογραφή του πρώην διευθυντή της και νυν καθηγητή ιστορίας στο New York University, Τιμ Ναφτάλι.

Όπως σημειώνει στο άρθρο, ο ρατσισμός του Ρίγκαν έχει καταγραφεί και σε άλλες ηχογραφημένες συνομιλίες, είναι όμως η πρώτη φορά που παρουσιάζεται μέσω ηχητικού αρχείου η χωρίς περιστροφές ρατσιστική αντίληψη του μετέπειτα Προέδρου

Το τηλεφώνημα έλαβε χώρα το 1971 (δεν είναι σαφής η ακριβής ημερομηνία της συνομιλίας), όταν αμφότεροι ήταν δυσαρεστημένοι με την απόφαση πολλών αφρικανικών χωρών υπέρ της υποτέλειας της Ταϊβάν στην Κίνα, αντίθετα από τις ΗΠΑ που υποστήριζαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της.

Όπως υπενθυμίζει το άρθρο, οι ψήφοι πολλών ευρωπαϊκών χωρών υπήρξαν πολύ πιο καταλυτικοί στο τελικό αποτέλεσμα υπέρ της Κίνας, ο Ρέιγκαν όμως έγινε έξαλλος όταν είδε τον εκπρόσωπο της Τανζανίας να πανηγυρίζει έντονα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας. Την άλλη μέρα το πρωί, τηλεφώνησε στον Νίξον, ο οποίος σε επόμενη συνομιλία του ακούγεται να επαναλαμβάνει τα λόγια του Κυβερνήτη της Καλιφόρνια σημειώνοντας ότι «ο Ρέιγκαν μίλησε εκ μέρους των ρατσιστών Αμερικανών, και η φωνή τους πρέπει κι αυτή να ακουστεί».

Σύμφωνα με τον Ναφτάλι, τα συγκεκριμένα σχόλια επρόκειτο να έχουν δημοσιοποιηθεί από το 2000 ήδη μαζί με άλλο αρχειακό υλικό εκείνης της περιόδου, αλλά αυτό δεν συνέβη από σεβασμό στον εν ζωή ακόμα τότε Ρέιγκαν. Δεκαπέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, βγαίνουν στην επιφάνεια, κάνοντας εξαιρετικά δυσχερές το έργο όσων προσπαθούσαν πάντα να δικαιολογήσουν τις ρατσιστικές αντιλήψεις και πολιτικές του ως «συντηρητικό πραγματισμό».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα παιδί λάτρευε τον πουρέ μήλου με κανέλα. Μετά έπαθε δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Διεθνή / Η παιδική τροφή που δηλητηρίαζε αργά το παιδί τους

Πώς 52 μικρά παιδιά δηλητηριάζονταν συστηματικά από μόλυβδο, μέχρι να γίνει σαφές ποιο ήταν το συστατικό εκείνο της διατροφής τους, που σταδιακά θα μπορούσε να τα οδηγήσει ακόμα και σε μόνιμες νευροαναπτυξιακές αναπηρίες
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
αλλά αυτό δεν συνέβη από σεβασμό στον εν ζωή ακόμα τότε Ρέιγκαν Πηγή: www.lifo.grΑπό πότε οφείλουμε να σεβόμαστε τους ρατσιστές; Και να περιμένουμε να πεθάνουν για να τους κράξουμε; Άμεση και τεράστια κατακραυγή στο παραλήρημά τους!