Το Όρεγκον έγινε η πρώτη Πολιτεία στις ΗΠΑ που αποποινικοποιεί την κατοχή σκληρών ναρκωτικών, μεταξύ άλλων κοκαΐνης και ηρωίνης. 

 

Όσοι συλλαμβάνονται με μικροποσότητες ναρκωτικών για προσωπική χρήση θα καλούνται πλέον να πληρώνουν πρόστιμο 100 δολαρίων ή να κάνουν ιατρικές εξετάσεις σε ένα κέντρο αποτοξίνωσης. 

 

Το Όρεγκον γίνεται επίσης η πρώτη αμερικανική Πολιτεία που νομιμοποιεί την θεραπευτική χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών. 

 

Τα νέα μέτρα εγκρίθηκαν με δημόσια ψήφο στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής χαλάρωσης των νόμων περί ναρκωτικών. Αλλού, ψηφοφόροι σε Αριζόνα, Νιου Τζέρσεϊ, Μοντάνα και Νότια Ντακόταν ψήφισαν για νομιμοποίηση της μαριχουάνα. 

 

Έρχονται να προστεθούν σε 11 ακόμη Πολιτείς και την περιφέρεια της Κολούμπια, που έχουν ήδη δώσει πράσινο φως στην ψυχαγωγική χρήση κάνναβης από ενήλικες- ναρκωτικό που παραμένει απαγορευμένο σε ομοσπονδιακό επίπεδο. 

 

Η παραβίαση του ισχύοντος νόμου κατά της κατοχής ναρκωτικών στο Όρεγκον επιφέρουν πρόστιμο 6.250 δολαρίων και μέγιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους. 

 

Ωστόσο, παρά την αλλαγή πολιτικής, όσοι στο Όρεγκον παρασκευάζουν ή διακινούν σκληρά ναρκωτικά συνεχίζουν να απειλούνται με ποινική καταδίκη. 

 

Η νέα νομοθεσία στο Όρεγκον θα εφαρμοστεί από την 1η Φεβρουαρίου 2021.

 

Η Drug Policy Alliance, οργάνωση με έδρα στη Νέα Υόρκη, αποτελεί μεγάλο υποστηρικτή του συγκεκριμένου μέτρου και έχει δαπανήσει πάνω από 4 εκατ. δολάρια σε καμπάνιες, ενώ στηρίζεται από τον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τον επενδυτή Τζορτζ Σόρος, που είναι μέλος του συμβουλίου. 

 

«Οι πολίτες του Όρεγκον κατανοούν πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την χρήση ναρκωτικών ως πρόβλημα υγείας», σχολίασε η Kassandra Frederique, διευθύντρια της οργάνωσης. 

 

Χώρες όπως η Ελβετία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία έχουν ήδη λάβει παρόμοια μέτρα για την αποποινικοποίηση της κατοχής μικροποσοτήτων σκληρών ναρκωτικών.

 

Με πληροφορίες από BBC