«Ώρα της Γης» 2018 - Ο πλανήτης σβήνει τα φώτα και εμβληματικά μνημεία βυθίζονται στο σκοτάδι

«Ώρα της Γης» 2018 - Ο πλανήτης σβήνει τα φώτα και εμβληματικά μνημεία βυθίζονται στο σκοτάδι Facebook Twitter
0

Από το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ έως τις πυραμίδες της Αιγύπτου και την Ακρόπολη, εμβληματικά μνημεία θα βυθιστούν στο σκοτάδι το Σάββατο για την καθιερωμένη Ώρα της Γης.

Στόχος όπως πάντα η κινητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά και γενικότερα την προστασία της φύσης.

Η πρωτοβουλία "Earth Hour" που άρχισε το 2007 με μόνο μια εκδήλωση στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας οργανώνεται πλέον στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη με στόχο να ευαισθητοποιήσει για τους κινδύνους της απορρύθμισης του κλίματος, πόσο μάλλον που η τελευταία τριετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Στις 20.30' τοπική ώρα πολλά κτίρια και μνημεία θα βυθιστούν στο σκοτάδι επί μια ώρα, από την Ακρόπολη, τον Πύργο του 'Αιφελ έως την 'Οπερα του Σίδνεϊ, το Μπιγκ Μπεν, το Κρεμλίνο, τους ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ, τον ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα του Ντουμπάι, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου, τους καταρράκτες του Νιαγάρα, το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο.

Ωστόσο, φέτος οι διοργανωτές θέλουν πέρα από τη δράση κατά της υπερθέρμανσης, να καλέσουν σε δράση υπέρ της προστασίας της φύσης τη στιγμή που αρχίζει στην Κολομβία η σύνοδος των ειδικών της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES) που αναμένεται να αποφανθεί για την κατάσταση της πανίδας, της χλωρίδας και των εδαφών.

«Η βιοποικιλότητα και η κλιματική αλλαγή είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος", εξηγεί ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που συντονίζει τη διοργάνωση. "Η κλιματική αλλαγή δεν είναι παρά μια συνιστώσα της ευρύτερης οικολογικής κρίσης. Θέλουμε μέσω της κλιματικής αλλαγής να επιστήσουμε την προσοχή σε μια διάσταση εξίσου επικίνδυνη του δικού μας μοντέλου ανάπτυξης, που είναι η καταστροφή της φύσης. Πρέπει να ανησυχούμε απέναντι στην καταστροφή των οικοσυστημάτων και στην εξαφάνιση των ζώων».

«Μόλις καταστραφεί το φυσικό κεφάλαιο, η ζωή στη Γη όπως την ξέρουμε, δεν θα είναι εφικτή. Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη να λάβουμε μέτρα σήμερα και κάθε μέρα, για τη διάσωση της βιοποικιλότητας», δήλωσε η Κριστιάνα Πάσκα Πάλμερ, γενική γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα που μετέχει στη φετινή διοργάνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, το WWF καλεί τους ενδιαφερόμενους να ανταλλάξουν απόψεις για το τι σημαίνει για αυτούς η φύση στην ειδική ιστοσελίδα connect2earth.org.

Η δράση "Μια ώρα για τον πλανήτη" θα σηματοδοτηθεί σε πολλές χώρες από πρωτοβουλίες για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, όπως για παράδειγμα, με την έναρξη στην Κίνα και στη Σιγκαπούρη μιας εκστρατείας κατά της πλαστικής σακούλας που ρυπαίνει τους ωκεανούς, τις δεντροφυτεύσεις στην Ινδονησία, στην Κένυα και στο Πακιστάν, το αίτημα για τη διάσωση των ποταμών της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Διεθνή / Σαουδική Αραβία: Απαγορεύτηκε η είσοδος σε περισσότερους από 250.000 πιστούς στη Μέκκα για το χατζ

Οι Αρχές καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με αυστηρές απαγορεύσεις για τη φετινή περίοδο του χατζ, για να περιορίσουν τον υπερπληθυσμό στη Μέκκα, η οποία στο παρελθόν έχει γίνει τόπος πολύνεκρων ποδοπατημάτων κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος
LIFO NEWSROOM
Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Διεθνή / Πώς οι έξτρα χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών έχουν μετατρέψει τις αποσκευές σε δισεκατομμύρια

Ο ανταγωνισμός των low-cost αεροπορικών και οι οργισμένοι επιβάτες που ταξιδεύουν με μία χειραποσκευή, δοκιμάζοντας «κόλπα» πακεταρίσματος για να ξεγελάσουν τις εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Σε διαθεσιμότητα οι Μαορί βουλευτές που έκαναν «χάκα» στη βουλή

«Δεν θα σωπάσουμε ποτέ, δεν θα εξαφανιστούμε ποτέ… Είναι οι φωνές μας υπερβολικά δυνατές για αυτό το κοινοβούλιο; Αυτός είναι ο λόγος που μας τιμωρούν;» αντέδρασε η Χάνα-Ράουιτι Μαΐπι-Κλαρκ
LIFO NEWSROOM
Η Λαγκάρντ για τα «κουτσομπολια» ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Διεθνή / Η Λαγκάρντ για τις φήμες ότι αποχωρεί από την ΕΚΤ: «Με λύπη μου σας λέω ότι θα ολοκληρώσω τη θητεία μου»

Η αντίδρασή της, μετά τη δήλωση του πρώην προέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Κλάους Σβαμπ, ότι η Λαγκάρντ, μίλησε για πιθανή μείωση της θητείας της
LIFO NEWSROOM
«Πιο δυνατοί από ποτέ»: Το WorldPride υψώνει φωνή στην Ουάσιγκτον

Διεθνή / «Πιο δυνατοί από ποτέ»: Το WorldPride υψώνει φωνή στην Ουάσιγκτον

Από την πρώτη πορεία υπερηφάνειας το 1975 στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας, μέχρι τη φετινή διοργάνωση του WorldPride, η queer κοινότητα της Ουάσιγκτον αντιστέκεται στην καταστολή και απαντά με ορατότητα, πολιτισμό και διεκδίκηση
LIFO NEWSROOM