Ομολόγησε τη φρίκη των Ναζί στους θαλάμους αερίων, τις κραυγές και τα χτυπήματα στις σφραγισμένες πόρτες

Ομολόγησε τη φρίκη των Ναζί στους θαλάμους αερίων, τις κραυγές και τα χτυπήματα στις σφραγισμένες πόρτες Facebook Twitter
1

Ένας 93χρονος πρώην φρουρός σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, δήλωσε στη δίκη του ότι είχε δει ανθρώπους να οδηγούνται στο θάλαμο αερίων, και πως άκουσε κραυγές και χτυπήματα πίσω από την κλειδωμένη πόρτα.

Ο Bruno Dey, ένας πρώην υπάλληλος των Ναζί, οδηγήθηκε σε δίκη στις 17 Οκτωβρίου στο κρατικό δικαστήριο του Αμβούργου. Κατηγορείται ότι ήταν βοηθητικό όργανο για τη δολοφονία συνολικά 5.230 ανθρώπων, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Stutthof.

Ερωτηθείς την Παρασκευή από τον δικαστή, τι ακριβώς είδε, ο Dey απάντησε: «Όλοι οι άνθρωποι οδηγήθηκαν μέσα στο θάλαμο αερίου, και η πόρτα κλειδώθηκε», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων DPA. Ομολόγησε στη συνέχεια ότι άκουσε κραυγές και χτυπήματα στην πόρτα λίγο αργότερα, αλλά υποστήριξε πως δεν γνώριζε ότι οι άνθρωποι είχαν κλειδωθεί σε θάλαμο αερίων. Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι περίπου 20 ή 30 αιχμάλωτοι οδηγήθηκαν στο θάλαμο χωρίς να αντισταθούν. Δεν μπορούσε να πει αν ήταν άνδρες ή γυναίκες, επειδή τα κεφάλια τους ήταν ξυρισμένα. Είπε επίσης πως δεν γνώριζε να ήταν Εβραίοι ή άλλοι κρατούμενοι και πως δεν έμαθε τι συνέβη αργότερα.

Σε άλλη περίπτωση, είπε, είδε μια ομάδα από 10 ή 15 άνδρες να οδηγούνται στο θάλαμο, αλλά στη συνέχεια βγήκαν και μεταφέρθηκαν στο κρεματόριο από ανθρώπους με λευκές φόρμες.  Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Dey είχε εμπλακεί σε συγκεκριμένη δολοφονία ή βασανιστήρια στο γερμανικό στρατόπεδο, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ως φύλακας βοήθησε στη λειτουργία του στρατοπέδου.

Παρά την ηλικία του, ο Dey δικάζεται σε δικαστήριο ανηλίκων επειδή ήταν 17 ετών όταν άρχισε να υπηρετεί στο Stutthof. Αντιμετωπίζει φυλάκιση από έξι μήνες έως 10 χρόνια εάν καταδικαστεί. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται τον «βαθύ σεβασμό» του για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
93 χρονών άνθρωπος και αντί για μια «συγνώμη» από αξιοπρέπεια και μόνο (όση και αν του έχει απομείνει), ισχυρίστηκε ηλίθιες ανοησίες. Αναρωτιέμαι τι θα σκέφτονται για εκείνον τα παιδιά του και τα εγγόνια του (εάν έχει) και ο κοινωνικός περίγυρος του.