Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων 2020 στο Τόκιο απαντούν στους αθλητές μετά την έκδηλη αγανάκτηση αρκετών για τη μη αναβολή τους παρά την εξάπλωση του κορωνοϊού.

 

«Καμία λύση δεν θα ήταν ιδανική» λέει μεταξύ άλλων η επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων μετά τις κατηγορίες ότι θέτουν σε κίνδυνο τους αθλητές.

 

Το σπουδαίο αθλητικό γεγονός έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 24 Ιουλίου, παρά τις αλλεπάλληλες αναβολές άλλων αθλητικών διορθώσεων ανά τον κόσμο λόγω του κορωνοϊού.

 

Η Ελληνίδα Χρυσή Ολυμπιονίκης του άλματος επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη έχει ήδη μιλήσει δημόσια επισημαίνοντας ότι η Διεθνής Ολυμπιακή επιτροπή «βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας».

 

Ανάλογη και η αντίδραση της Βρετανίδας, Katarina Johnson-Thompson η οποία ανέφερε ότι η προπόνηση έχει γίνει πλέον «αδύνατη».

 

Από την πλευρά της, η Ολυμπιακή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Αυτή είναι μία εξαιρετική περίπτωση που χρειάζεται εξαιρετικές λύσεις. Η ΔΟΕ είναι αφοσιωμένη να βρει μία λύση με τη μικρότερη δυνατή επίδραση στους αθλητές, προστατεύοντας παράλληλα την ακεραιότητα της διοργάνωσης και την υγεία των αθλητών. Καμία λύση δεν θα ήταν ιδανική, και γι' αυτόν τον λόγο βασιζόμαστε στην υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη των αθλητών».

 

«Η υγεία μας τίθεται σε κίνδυνο»

 

Νωρίτερα, η Ελληνίδα Χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο και παγκόσμια πρωταθλήτρια, Κατερίνα Στεφανίδη εξέφρασε την δυσαρέσκειά της κατηγορώντας την ΔΟΕ ότι θέτει την υγεία των αθλητών σε κίνδυνο.

 

«Αυτό δεν αφορά το πώς θα είναι τα πράγματα σε τέσσερις μήνες. Αλλά πώς είναι τώρα τα πράγματα. Θέλει η ΔΟΕ να συνεχίσουμε να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, την υγεία των οικογενειών μας και την δημόσια υγεία προκειμένου να προπονούμαστε καθημερινά; Μας υποβάλετε σε κίνδυνο τώρα, σήμερα, όχι σε τέσσερις μήνες».

 

Η Hayley Wickenheiser, πρώην αθλήτρια του χόκεϊ επί πάγου και μέλος της επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ δήλωσε ότι η απόφαση τους «να προχωρήσουμε, με τέτοια πεποίθηση, είναι ανεύθυνη και αναίσθητη δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ανθρωπότητα».

 

Την Τρίτη, η ΔΟΕ ζήτησε από τους αθλητές να συνεχίσουν την προετοιμασία «όσο καλύτερα μπορούν».

 

Από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε Σίνζο, επέμεινε ότι οι αγώνες θα γίνουν κανονικά όπως έχουν προγραμματιστεί τον Ιούλιο.

 

Ωστόσο, ακόμα και η διοργάνωση της τελετής αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας έγινε με έκτακτα μέτρα και χωρίς την παρουσία κοινού.

 

Με πληροφορίες του BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr