Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας επικύρωσε σήμερα προηγούμενη δικαστική απόφαση με την οποία δίδεται εντολή στην κυβέρνηση να μειώσει ταχύτερα από το προγραμματισμένο τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

 

Παράλληλα η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι θα έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 25% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το τέλος του 2020. Το Ανώτατο Δικαστήριο σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους πολίτες της από τις επικίνδυνες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες μπορεί να «απειλούν τις ζωές τους και την ευημερία τους». Οι εκπομπές των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου είχαν μειωθεί πέρυσι στην Ολλανδία κατά 15% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 23% το 2020, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα το συμβουλευτικό σώμα της κυβέρνησης για το περιβάλλον PBL.

 

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί την τελική ήττα για την κυβέρνηση στην υπόθεση που είχε φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης η περιβαλλοντική οργάνωση Urgenta Foundation εκ μέρους 900 Ολλανδών πολιτών. Δευτεροβάθμιο δικαστήριο είχε πέρυσι ήδη επικυρώσει την ετυμηγορία πρωτοβάθμιου δικαστηρίου το 2015, με την οποία διδόταν εντολή στην κυβέρνηση να ενισχύσει τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Μια σειρά από περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν φέτος προβλέπεται να οδηγήσουν στη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές 43%-48% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030, αν τα σχέδια αυτά υλοποιηθούν εγκαίρως, σύμφωνα με υπολογισμούς του PBL.

 

Ωστόσο το ποσοστό αυτό υπολείπεται του στόχου για μείωση κατά 49%, τον οποίο έχουν ορίσει οι ολλανδικές αρχές για το 2030. Ο στόχος που έχει θέσει η ΕΕ είναι μείωση κατά 40% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου την επόμενη δεκαετία.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters