ΟΗΕ: Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τις απώλειες στα πεδία μάχης

ΟΗΕ: Η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει τις απώλειες στα πεδία μάχης Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση αυτόνομων οπλικών συστημάτων έκρουσε ο ειδικός απεσταλμένος τεχνολογίας του ΟΗΕ, Amandeep Singh Gill, προειδοποιώντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να μειώνει το ηθικό και επιχειρησιακό όριο εμπλοκής σε συγκρούσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών.

«Η απομάκρυνση του ανθρώπου από την πράξη της αφαίρεσης ζωής στο πεδίο της μάχης κάνει ορισμένα κράτη και ένοπλες ομάδες πιο "πρόθυμες να τραβήξουν τη σκανδάλη"», δήλωσε ο Gill, σε διαδικτυακή του παρέμβαση στη Σύνοδο για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Τεχνολογία της Politico, στις Βρυξέλλες.

Όπως υποστήριξε, η χρήση αυτόνομων συστημάτων σε πολεμικά μέτωπα, όπως η Ουκρανία και η Γάζα, οδηγεί ήδη σε επικίνδυνη «κανονικοποίηση» της απομακρυσμένης στοχοποίησης, μέσω drone ή αλγορίθμων που λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς επαρκή ανθρώπινη εποπτεία.

Σύμφωνα με τον Gill, «το όριο για την έναρξη ή την κλιμάκωση μιας σύρραξης γίνεται χαμηλότερο», καθώς η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει την αφαίρεση ζωής με μικρότερο ψυχολογικό και πολιτικό κόστος.

Η ανησυχία αυτή συνδέεται με τις εξελίξεις σε δύο κρίσιμα μέτωπα: τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, όπου έχει παρατηρηθεί εκτεταμένη χρήση drones πρώτου προσώπου (FPV), και την πρόσφατη κριτική που έχει δεχθεί το Ισραήλ για χρήση AI σε διαδικασίες στοχοποίησης κατά τις επιχειρήσεις στη Γάζα.

Ο ΟΗΕ επιδιώκει την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας για τη ρύθμιση των αυτόνομων οπλικών συστημάτων έως το 2026. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «ο ανθρώπινος έλεγχος στη χρήση βίας είναι απολύτως απαραίτητος».

«Δεν μπορούμε να αναθέσουμε σε μηχανές αποφάσεις ζωής ή θανάτου», υπογράμμισε ο Γκουτέρες, ζητώντας από τα κράτη να δεσμευτούν στην ανάπτυξη ενός διεθνούς νομικού πλαισίου που θα περιορίζει τη χρήση φονικών συστημάτων AI, πριν αυτά καταστούν ανεξέλεγκτα.

Η έκκληση του ΟΗΕ έρχεται σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών εντάσεων και ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, με όλο και περισσότερες χώρες να επενδύουν σε αλγοριθμικά οπλικά συστήματα και αυτοματοποιημένες πλατφόρμες στοχοποίησης.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κιμ Καρντάσιαν: «Σε συγχωρώ» - H συγκινητική στιγμή με τον φερόμενο εγκέφαλο της ληστείας στη δίκη

Διεθνή / Κιμ Καρντάσιαν: «Σε συγχωρώ» - H συγκινητική στιγμή με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της ληστείας στη δίκη

Η Κιμ Καρντάσιαν σε μία εξαιρετικά φορτισμένη στιγμή κατά τη διάρκεια της δίκης απευθύνθηκε σε έναν εκ των κατηγορούμενων, απαντώντας του σε επιστολή που της είχε γράψει ζητώντας τη συγχώρεσή της
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι επίκειται πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας

Διεθνή / Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι επίκειται πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για επικείμενη πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας - Η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία

Διεθνή / Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν στρατιωτική συγκέντρωση και αυξημένη δραστηριότητα σε στρατιωτικές βάσεις κοντά στη Φινλανδία, με την Ρωσία να προειδοποιεί για κλιμάκωση λόγω της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Η φον ντερ Λάιεν αντιμέτωπη με κρίσιμο τεστ: Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφασίζει για τα απόρρητα μηνύματα του «Pfizergate»

Διεθνή / Η φον ντερ Λάιεν αντιμέτωπη με κρίσιμο τεστ: Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφασίζει για τα απόρρητα μηνύματα του «Pfizergate»

Τα επίμαχα μηνύματα φέρεται να ανταλλάχθηκαν στις αρχές του 2021, εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων για τη μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων της Ε.Ε., η οποία προέβλεπε την προμήθεια έως 1,8 δισ. δόσεων του εμβολίου Pfizer-BioNTech, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ περιμένει τη Σύνοδο Τουρκίας πριν πιέσει τις ΗΠΑ για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Διεθνή / Η ΕΕ περιμένει τη Σύνοδο Τουρκίας πριν πιέσει τις ΗΠΑ για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η ευρωπαϊκή αναμονή μέχρι τη σύνοδο της Πέμπτης και η αβεβαιότητα γύρω από τις προθέσεις του Πούτιν εντάσσονται σε ένα ευρύτερο διπλωματικό παιχνίδι, με τις Βρυξέλλες να επιδιώκουν τρία πράγματα
LIFO NEWSROOM