Οι επιτροπές πολιτικής δράσης του Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωσαν 82 εκατομμύρια δολάρια σε χορηγίες το πρώτο εξάμηνο του 2021 και έχουν 102 εκατομμύρια στην τράπεζα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής. 

 

Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν τη μεγάλη δύναμη που έχει ο Τραμπ στη συγκέντρωση χορηγιών, σχολιάζει το Politico. Είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό για ένα πρώην πρόεδρο, που έχει αποκλειστεί από τις μεγάλες πλατφόρμες των social media, επισημαίνει το Axios. 

 

Ποτέ έως τώρα πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει εννιαψήφιο ποσό σε χορηγίες για πολιτικό εγχείρημα, σύμφωνα με το Politico. Τους πρώτους έξι μήνες του 2021 οι πολιτικές επιτροπές του Τραμπ, «βομβαρδίζοντας» τους υποστηρικτές του με τους αβάσιμους ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης, συγκέντρωσαν ποσό μεγέθους που μπορεί να συγκριθεί με τον αντίστοιχο απολογισμό των επίσημων οργάνων του κόμματός του. 

 

Συγκεκριμένα, οι επιτροπές του Τραμπ συγκέντρωσαν περισσότερες χορηγίες από ό,τι οι επιτροπές καμπάνιας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, ενώ έφτασαν πολύ κοντά στα 84 εκατομμύρια που συγκέντρωσε η Ρεπουμπλικανική Εθνική Επιτροπή το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. 

 

Την καλύτερη «δουλειά» για τον Τραμπ έκανε το Save America, η επιτροπή που συγκέντρωσε πάνω από 62 εκατομμύρια δολάρια σε χορηγίες και έκλεισε τον Ιούνιο με λίγο περισσότερα από 90 εκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό της, σύμφωνα με την Washington Post. 

 

Ο Τραμπ έχει μεγάλη ελευθερία για το πώς μπορεί να δαπανήσει αυτά τα χρήματα, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιών για πολιτικές δραστηριότητες. Παράλληλα έχει δείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόρους για να ασκήσει επιρροή ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της επόμενης χρονιάς, προκειμένου να προωθήσει υποψήφιους που προτιμά και να πάρει «εκδίκηση» από εκείνους που έχουν μιλήσει ανοιχτά εναντίον του.