Οι πολίτες της Βενεζουέλας συγκέντρωσαν σχεδόν 2 εκατ. υπογραφές για να διώξουν τον Μαδούρο

Οι πολίτες της Βενεζουέλας συγκέντρωσαν σχεδόν 2 εκατ. υπογραφές για να διώξουν τον Μαδούρο Facebook Twitter
11

H αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κατέθεσε σήμερα στις εκλογικές αρχές σχεδόν 2 εκατομμύρια υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με στόχο την αποπομπή του Σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, καθώς η δυσφορία των πολιτών στο πρόσωπό του αυξάνεται μπροστά στην οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα.


Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό την ονομασία «Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) κατέθεσε στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) «1,85 εκατομμύρια υπογραφές!!!» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Χεσούς Τορεάλμπα, γενικός γραμματέας του συνασπισμού. Χθες η αντιπολίτευση είχε κάνει λόγο για 2,5 εκατομμύρια υπογραφές.


Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν σε λιγότερο από δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα και η προσέλευση των πολιτών ήταν μαζική στα σημεία συλλογής που είχαν στηθεί σε ολόκληρη την χώρα.


Μια τόσο σύντομη επιτυχία «συνιστά πιθανόν ένα παγκόσμιο ρεκόρ» επισήμανε με ικανοποίηση ένας από τους επικεφαλής της αντιπολίτευση, ο Ενρίκε Καπρίλες, σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter. «Πρόκειται επιπλέον για μία επίδειξη ισχύος ότι εμείς, οι πολίτες της Βενεζουέλας, επιλέγουμε τη συνταγματική, δημοκρατική, ειρηνική οδό. Θέλουμε να αποφασίζουμε με την φωνή μας, την ψήφο μας, για το μέλλον αυτής της χώρας» πρόσθεσε ο πολιτικός.


Το CNE, που φημολογείται ότι πρόσκειται στην κυβέρνηση, θα επαληθεύσει εάν το κατώτατο όριο των ψήφων που απαιτούνται (195.721, 1% του εκλογικού σώματος) επετεύχθη και θα καλέσει τους υπογράφοντες να επιβεβαιώσουν προσωπικά την επιλογή τους, προτού προχωρήσει σε μια τελευταία επαλήθευση.


Όλη η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα ή και περισσότερο εάν το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο προσπαθήσει να την καθυστερήσει, κατόπιν η αντιπολίτευση θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα δεύτερο βήμα συγκεντρώνοντας 4 εκατομμύρια ψήφους σε διάστημα 3 ημερών προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, που ελπίζει ότι θα διοργανώσει έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Το ακυρωτικό δημοψήφισμα δεν έχει χρησιμοποιηθεί παρά μόνο μία φορά στην ιστορία της χώρας, κατά του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες (1999- 2013) το 2004: τότε είχε καταλήξει σε αποτυχία.


Αυτήν την φορά θα μπορούσε να ευοδωθεί λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης κοινωνικής δυσαρέσκειας, που αποτυπώνεται με ταραχές και λεηλασίες τις τελευταίες ημέρας στο Μαρακαϊμπο (βορειοδυτικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
«Η χώρα θέλει την αποχώρηση αυτής της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Τροεάλμπα.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Διεθνή / Το «Βιβλίο Γενεθλίων» του Τζέφρι Επστάιν: Η επιστολές των Κλίντον, Τραμπ και οι εικόνες ζώων που ζευγαρώνουν

Το δερματόδετο άλμπουμ γενεθλίων του Τζέφρι Επστάιν από το 2003 περιείχε επιστολές από πολιτικούς και ισχυρά πρόσωπα όπως οι Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Διεθνή / Tour de France: Χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες μικροσκοπικούς κινητήρες; - Νέα απειλή για τον κορυφαίο ποδηλατικό αγώνα

Κατά τη Stage 7 του Tour de France, ο έλεγχος αποκάλυψε υπόνοιες για κρυμμένους κινητήρες - Η UCI εντείνει τους ελέγχους για να διατηρήσει την αξιοπιστία του σπορ
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Διεθνή / Ο Ζελένσκι θα ζητήσει από την Ευρώπη να πληρώσει μισθούς Ουκρανών στρατιωτών

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από την Ευρώπη να καλύψει τους μισθούς στρατιωτών για να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας - Έλλειψη εθελοντών και εκτόξευση ελλείμματος εντείνουν την ανάγκη για βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Διεθνή / Ο θάνατος του Χαλκ Χόγκαν αναζωπυρώνει οδυνηρές αντιφάσεις για τους μαύρους οπαδούς της πάλης

Μετά τον θάνατο του Χαλκ Χόγκαν, οπαδοί και αναλυτές χωρίζονται ανάμεσα στη λατρεία του ως παντοδύναμου ήρωα και την κατακραυγή για ρατσιστικές δηλώσεις. Μια σύγκρουση πολιτιστικής κληρονομιάς στη WWE
LIFO NEWSROOM
Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Διεθνή / Η Νικόλ Κίντμαν υπέβαλε αίτηση για άδεια διαμονής στην Πορτογαλία

Η Νικόλ Κίντμαν εθεάθη να αποβιβάζεται από ιδιωτικό αεροσκάφος στην Κασκαΐς, την παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη Λισαβόνα, ενώ φέρεται να εξετάζει την αγορά νέας πολυτελούς κατοικίας σε μία από τις πιο ακριβές κλειστές κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Διεθνή / Απόκοσμο βίντεο: Σχεδόν όλη η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Δορυφορικές και επιτόπιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μεταξύ 63% και 69% των κτιρίων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 175.000 κατασκευών, έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Η Γαλλία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος: Τι σημαίνει αυτό;

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ - Επικρίσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, επαίνους από Παλαιστινίους και αυξανόμενη πίεση στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Το ιδιο θα ειχε κανει και η ΝΔ αλλα δεν το εχει με τις εκλογες (ακομα και τις δικες της) αλλα ουτε αγαπαει τα δημοψηφισματα. "Το δημοψηφισμα ειναι καταφορα αντισυνταγματικο. Ειναι ξεκαθαρο συνταγματικο και κοινοβουλευτικο πραξικοπημα" Κυριακος Μητσοτακης.
Δεν θυμασαι το ερωτημα; Μηπως θυμασαι την απαντηση; που ειναι κι ευκολη; Παντως ο Κουλης που εκανε τα χιλια δυο για να μην γινει εκεινο το δημοψηφισμα,θα θυμαται για forever.Αλλα τωρα τι τα σκαλιζουμε αυτα; Αυτη την στιγμη η ΝΔ εκτος απο την δηθεν εμμονη για εκλογες,εχει να λυσει και εσωτερικα θεματα. Παντα με δημοκρατικο τροπο,εννοειται! Οπως π.χ με την ΟΝΝΕΔ...και α και ου, για αλλου,κι αλλου γιαλου...και εκλογες "μαιμου". Θα ηθελα ομως να βλεπα την ΝΔ να μαζευει υπογραφες...εκει να δεις γελιο!
Ανυπαρκτο ερωτημα... αλλα πηγες μεχρι την καλπη για να ψηφισεις ΝΑΙ χα χα χα,(εδω γελαμε στ' αληθεια). Εβαλες και ολα τα μεσα για να μην βγει το ΟΧΙ,παρολα αυτα και παλι...χα χα χα. Και μιλανε οι λυκοι της ΝΔ που βλεπαν ολα αυτα τα σαραντα χρονια τους ψηφοφορους για προβατα,στην τελικη αυτο αποδειχτηκε και ηταν καλα προβατακια οταν ψηφιζαν τους ιδιους,σαινια,τετραπερατα! Οι λυκοι που στην αναμπουμπουλα χαιρονται οπως αυτη την περιοδο που ζηταν εκλογες. Οι λυκοι που δεν εχουν αφησει λιστα για λιστα. Μιλανε και τα πορωμενα χορτατα προβατακια της ΝΔ για δημοκρατικες διαδικασιες,σωτηρια της χωρας και σεβασμο του Συνταγματος,λες και θα τους πιστεψει κανεις!Στο ιδιο εργο θεατες...γελανε και πετρες!
Πώς ...ετσι...!?....Δε θα μας στείλει τα τάνκερ πετρελαιο που μας υποσχέθηκε. ...Βρε Αλέξη. ...Βρε Αλέξη. ...από τότε που έγινες κολλητός με την Αγγέλα. ..πάει χάλασες... από πασοκος που ήσουν έγινες ....το τίποτα.