Οι μυστικές υπηρεσίες της Γεωργίας συνέλαβαν δύο ύποπτους που είχαν στην κατοχή τους ραδιενεργό ουράνιο

Οι μυστικές υπηρεσίες της Γεωργίας συνέλαβαν δύο ύποπτους που είχαν στην κατοχή τους ραδιενεργό ουράνιο Facebook Twitter
0

Στη σύλληψη δύο ατόμων προχώρησαν οι Αρχές της Γεωργίας καθώς είχαν στην κατοχή τους ραδιενεργό ουράνιο.

Οι δύο ύποπτοι προσπαθούσαν να πουλήσουν ποσότητα ραδιενεργού ουρανίου-238 έναντι 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων και συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, στην παραλιακή πόλη Κομπουλέτι.

Ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν ήταν μέλη εγκληματικής συμμορίας, είχαν αγοραστή για το ουράνιο-238 ή πώς είχε βρεθεί στην κατοχή τους.

«Η ποσότητα κατασχέθηκε ύστερα από εγκληματολογική έρευνα, η οποία βρήκε ότι η συγκεκριμένη ποσότητα είχε βάρος 40,19 γραμμάρια και περιείχε ραδιενεργό ισότοπο ουρανίου-238», όπως δήλωσε ο αρμόδιος για την έρευνα αστυνομικός Σάβλε Μοτασβίλι, επισημαίνοντας ότι οι δύο ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης 5-10 ετών, καθώς κατηγορούνται για διακίνηση τέτοιου είδους ραδιενεργών υλικών.

Το ουράνιο-238 είναι το λιγότερο ραδιενεργό ισότοπο ουρανίου και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει την αλυσιδωτή αντίδραση που απαιτείται για τα πυρηνικά όπλα, για τα οποία είναι κατάλληλο το ουράνιο-235.

Οι δυτικοί ηγέτες είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την τύχη των ραδιενεργών υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, από το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η πρώην σοβιετική Γεωργία είχε στο ενεργητικό της αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να πουλήσει ουράνιο ή άλλα ραδιενεργά υλικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Διεθνή / Λίβανος: Τρεις δημοσιογράφοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα – Αντιδράσεις για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν ένας από τους δημοσιογράφους, τον οποίο χαρακτήρισε μέλος μονάδας πληροφοριών της Χεζμπολάχ.
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΙΣΙ ΓΑΛΛΙΑ BANK OF AMERICA

Διεθνή /  Αποτράπηκε βομβιστική επίθεση σε Αμερικανική τράπεζα στο Παρίσι — Έρευνα από την Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα, ο οποίος φέρεται να ετοιμαζόταν να πυροδοτήσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας
THE LIFO TEAM
CLAVICULAR ΗΠΑ STREAMER INFLUENCER

Διεθνή / Συνελήφθη ο αμφιλεγόμενος streamer «Clavicular» για καβγά που φέρεται να οργάνωσε

Οι αρχές κατηγορούν τον streamer ότι υποκίνησε συμπλοκή μεταξύ δύο γυναικών και δημοσίευσε το βίντεο, ενώ εξετάζεται ξεχωριστά η συμμετοχή του σε περιστατικό πυροβολισμού αλιγάτορα
THE LIFO TEAM