Οι κρυμμένες κάμερες σε διαμερίσματα της Airbnb - Μια νέα υπόθεση ρίχνει φως στα περιστατικά

Οι κρυμμένες κάμερες σε διαμερίσματα της Airbnb - Μια νέα υπόθεση ρίχνει φως στα περιστατικά Facebook Twitter
0

Μια οικογένεια από τη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψε ότι στο διαμέρισμα που είχε νοικιάσει μέσω Airbnb, είχαν καταγραφεί με κρυμμένη κάμερα όλες οι ιδιωτικές της στιγμές σε μια επίσκεψη στην Ιρλανδία, γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτονται περιπτώσεις μυστικής βιντεοσκόπησης σε ένα διαμέρισμα Airbnb. Η εταιρεία έχει κανόνες που το απαγορεύουν αυτό, αλλά αντιδρά ελάχιστα, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Η οικογένεια του Αντριου Μπάρκερ από τη Νέα Ζηλανδία θέλησε να κάνει διακοπές στο Κορκ της Ιρλανδίας. Μετά από καιρό ο Αντριου που εργάζεται στον τομέα της πληροφορικής είδε στο διαδίκτυο μια φωτογραφία της οικογένειάς του που δεν την είχαν τραβήξει οι ίδιοι. Όπως αποκαλύφθηκε είχε χρησιμοποιηθεί μια κρυφή κάμερα που είχε τοποθετηθεί στο διαμέρισμα Airbnb. Ο Μπάρκερ ζήτησε και έγινε έλεγχος από την αστυνομία, η οποία βρήκε μια κάμερα σε λειτουργία ζωντανής ροής. «Ήταν ένα σοκ, ένα τρομερό συναίσθημα», είπε η σύζυγός του, Νελι, στο CNN.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ιδιοκτήτες Airbnb προσπαθούν να κατασκοπεύσουν τους καλεσμένους τους. Το 2013, ένας Γερμανός τουρίστας στην Καλιφόρνια βρήκε μια φωτογραφική μηχανή στο διαμέρισμα της Airbnb , κρυμμένη σε ένα ντουλάπι. Στις αρχές του 2015, μια ομάδα τουριστών ανακάλυψε τρεις κάμερες στο διαμέρισμά τους στο Μόντρεαλ του Καναδά, συμπεριλαμβανομένης και μιας σε ένα από τα υπνοδωμάτια.

Ο Γερμανός τουρίστας άσκησε αγωγή εναντίον της Airbnb και αργότερα ήρθε τελικά σε εξωδικαστική συμφωνία με την εταιρεία. Από τον Σεπτέμβριο του 2014, η πλατφόρμα έχει βάλει πάντως επίσημους Όρους Χρήσης, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες να απαγορεύουν κάμερες. Σε υπνοδωμάτια ή τα μπάνια απαγορεύονται πλήρως.

Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν πάντα περιπτώσεις μυστικής επιτήρησης - και όλοι έχουν ένα κοινό πράγμα: οι ενεχόμενοι παραπονούνται για μια ανεπαρκή αντίδραση εκ μέρους της εταιρείας. «Η Airbnb δεν φαινόταν να κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, μας αντιμετώπισαν ως μια κανονική ακύρωση», ανέφερε Νέλι Μπάρκερ.

Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος μπλοκαρίστηκε προσωρινά στην πλατφόρμα, στη συνέχεια όμως «αποκαταστάθηκε» και τελικά αποκλείστηκε τελείως μόνον όταν τα μέσα ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας αποκάλυψαν την υπόθεση. Σε δήλωσή της η Airbnb ανέφερε στο CNN ότι η αρχική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν ανταποκρίνεται στα δικά της υψηλά πρότυπα. Η ίδια ανακοίνωση της εταιρίας εστάλη στο περιοδικό Fast Company, το οποίο είχε αναφέρει την περίπτωση ενός καθηγητή στην Πενσιλβάνια.

Στην περίπτωση του Γερμανού τουρίστα, εκπρόσωπος της Airbnb είχε δηλώσει στην Süddeutsche Zeitung το 2016 ότι «πάνω από 65 εκατομμύρια επισκέπτες είχαν θετικές και αξιόπιστες εμπειρίες με την Airbnb». Η υποτιθέμενη κάμερα είναι μια «εξαιρετικά σπάνια περίπτωση». Και στην πραγματικότητα, δεκάδες χιλιάδες μισθώσεις περνούν από την πλατφόρμα κάθε χρόνο χωρίς καμιά καταγγελία.

Εν πάση περιπτώσει, οι Μπάρκερς δεν έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην εταιρία. Είναι όμως πλέον πολύ πιο προσεκτικοί και συνιστούν σε όλους τους ταξιδιώτες να ενημερώνονται για πιθανή ύπαρξη κάμερας, όπως δήλωσαν στο CNN. Όταν αποκαλύφθηκε μάλιστα το περιστατικό στην Ιρλανδία, η οικογένεια είχε ήδη μεταβεί στη Βουδαπέστη. Ερωτηθείσα για το πού έμειναν στην ουγγρική πρωτεύουσα, η Νελι Μπάρκερ απάντησε στο CNN: «Μένουμε σε Airbnb».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Διεθνή / Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Η επεισοδιακή συνέντευξη με την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο - Ο Βρετανός δημοσιογράφος σήμερα μιλά για υπέρμετρη ισραηλινή απάντηση και έλλειψη διαφάνειας στους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διεθνή / Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΥΠΕΞ για Όρος Σινά: Κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση Ελλάδας και Αιγύπτου - Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι δημεύσεις εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής
LIFO NEWSROOM
Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Διεθνή / Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Το προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές ώστε να διασφαλίσει ότι ο άνδρας αυτός θα λάβει προξενική βοήθεια, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό – Απειλές περικοπής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε αυστηρά μέτρα κατά κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα για αντισημιτισμό και απειλώντας να κόψει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση
LIFO NEWSROOM