Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν τέσσερα πολεμικά πλοία ανοιχτά της Ταϊβάν, η Πελόζι κατευθύνεται στην Ταϊπέι

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν τέσσερα πολεμικά πλοία ανοιχτά της Ταϊβάν, η Πελόζι κατευθύνεται στην Ταϊπέι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/JEON HEON-KYUN
0

Τέσσερα αμερικανικά πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων και ένα αεροπλανοφόρο, έχουν αναπτυχθεί στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό να κάνει λόγο για απόφαση ρουτίνας. Ωστόσο, αυτή λαμβάνει άλλη διάσταση αναλογιζομένης της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στο νησί.

Το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan διέσχισε τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, ανατολικά της Ταϊβάν και των Φιλιππίνων και νότια της Ιαπωνίας, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του αμερικανικού Ναυτικού.

Το Reagan, με έδρα την Ιαπωνία, επιχειρεί με ένα καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων, το USS Antietam, και ένα αντιτορπιλικό, το USS Higgins.

«Ενώ είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε κάθε ενδεχόμενο, πρόκειται για κανονικές, συνηθισμένες αναπτύξεις» δήλωσε αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ενημέρωσε, ακόμα, πως στην ευρύτερη περιοχή είναι και το πολεμικό πλοίο USS Tripoli.

Η Πελόζι αναμένεται να φτάσει στην Ταϊπέι αργότερα σήμερα, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης. Οι ΗΠΑ δεν έχουν προχωρήσει σε επίσημη επιβεβαίωση, ενώ η Κίνα έχει προειδοποιήσει κατά της επίσκεψης. 

Πλην της αμερικανικής ναυτικής κινητικότητας, δραστηριότητα εντοπίζεται και από πλευράς Πεκίνου. Αρκετά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας πέταξαν κοντά στο στενό της Ταϊβάν, πλησιάζοντας τη «διάμεση γραμμή» που το χωρίζει.

Σύμφωνα με άλλη πηγή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων, κινεζικά πολεμικά πλοία βρίσκονται κοντά στην άτυπη ουδέτερη ζώνη στο στενό από χθες. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει αναπτύξει στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή για να επιτηρούν την κατάσταση, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι άλλα τρία κινεζικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν σήμερα ασκήσεις προσομοίωσης επιθέσεων σε αεροσκάφη αεροπλανοφόρων στα ύδατα ανατολικά της νήσου. 

Την ίδια ώρα, η Ταϊβάν δεσμεύεται να υπερασπιστεί το έδαφός της και έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της άμυνάς της με την τακτική διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων και ασκήσεων πολιτικής προστασίας.

Εν μέσω των αυξανόμενων φόβων, όμως, για πιθανό χτύπημα από την Κίνα και οι πολίτες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν οδηγίες αναφορικά με τα καταφύγια. 

Οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν τη σήμανση των καταφυγίων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να προστατευθούν σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης από την Κίνα - όχι σε μπούνκερ που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για αυτό τον σκοπό, αλλά σε υπόγειους χώρους όπως πάρκινγκ, ο υπόγειος σιδηρόδρομος και υπόγεια εμπορικά κέντρα.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απομάκρυνε προσωρινά από τα καθήκοντά της την Παετονγκτάρν Σιναβάτρα - Πιέσεις για παραίτηση μετά τον σάλο από βίντεο στο οποίο αποκαλεί τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη «θείο» και επικρίνει Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βικτώριας ο 26χρονος Τζόσουα Μπράουν επιτέθηκε σεξουαλικά σε βρέφη και παιδιά που φρόντιζε σε κέντρο παιδικής μέριμνας στα δυτικά προάστια
LIFO NEWSROOM
 Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Διεθνή / Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση «διακινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών»
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ απειλεί με «εκδίωξη» όσους ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Διεθνή / Ο Μασκ απειλεί με ίδρυση κόμματος και «εκδίωξη» όσων ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Ο CEO της Tesla δηλώνει πως θα «ρίξει» όσους στηρίξουν το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,3 τρισ. δολάρια - Επικαλείται προδοσία και απειλεί με ίδρυση «Κόμματος Αμερικής»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Διεθνή / Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Ο Τούντς Σογέρ, που διατέλεσε δήμαρχος της Σμύρνης επί πέντε χρόνια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM