Οι εκτελέσεις κλιμακώθηκαν στη Σαουδική Αραβία - Διεθνής Αμνηστία: «Ομολογίες» με βασανιστήρια

Οι εκτελέσεις κλιμακώθηκαν στη Σαουδική Αραβία - Διεθνής Αμνηστία: «Ομολογίες» με βασανιστήρια Facebook Twitter
0

Ο αριθμός των θανατοποινιτών που εκτελέστηκαν στη Σαουδική Αραβία αυξήθηκε ξανά αφότου η χώρα παρέδωσε την προεδρία της ομάδας των είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομιών στον κόσμο, υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο φέτος θανατώθηκαν 40 άνθρωποι στο βασίλειο, διευκρινίζει η ΜΚΟ, αριθμός υψηλότερος από αυτόν ολόκληρου του 2020.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου που το Ριάντ ασκούσε την προεδρία της G20 πέρυσι, εκτελέστηκαν συνολικά 27 άνθρωποι. Η Σαουδική Αραβία παρέδωσε την προεδρία την 1η Δεκεμβρίου· εκείνο τον μήνα μόνο, εκτελέστηκαν εννιά θανατοποινίτες.

Εξάλλου, με το που «έσβησε ο προβολέας της δημοσιότητας που είχε πέσει πάνω στη Σαουδική Αραβία λόγω της προεδρίας της G20, οι αρχές συνέχισαν τον ανελέητο διωγμό ανθρώπων που τολμούν να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους ή επικρίνουν την κυβέρνηση», τόνισε η Λιν Μααλούφ, η υποδιευθύντρια του τμήματος της Αμνηστίας που παρακολουθεί τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Αρκετά πρόσωπα καταδικάστηκαν σε ποινής φυλάκισης και κάθειρξης ως και στην εσχάτη των ποινών κατόπιν «κατάφωρα άδικων» ακροαματικών διαδικασιών, σύμφωνα με την κυρία Μααλούφ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι σαουδαραβικές αρχές συνηθίζουν να αποσπούν «ομολογίες» με βασανιστήρια.

Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές κάθειρξης άνθρωποι που απλά έκαναν σατιρικές αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή πρόβαλαν διεκδικήσεις ως προς τα ανθρώπινα ή τα γυναικεία δικαιώματα, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ. Αφού αποφυλακιστούν, πολλοί εξ αυτών αντιμετωπίζουν απαγορεύσεις ταξιδιών και άλλους περιορισμούς.

«Η βραχεία ανάπαυλα της καταστολής, που συνέπεσε με τη φιλοξενία της συνόδου κορυφής της G20 από τη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Νοέμβριο, δείχνει πως η όποια ψευδαίσθηση ότι θα προωθούνταν μεταρρυθμίσεις δημιουργήθηκε απλά εξαιτίας μιας εκστρατείας δημοσίων σχέσεων», επισήμανε η κυρία Μααλούφ.

Το πετρελαιοπαραγωγικό βασίλειο, η μεγαλύτερη οικονομία του αραβικού κόσμου, κατηγορείται από ΜΚΟ και ειδικούς του ΟΗΕ ότι παραβιάζει συστηματικά και κατάφωρα ανθρώπινα δικαιώματα και βάζει στο στόχαστρο αντιφρονούντες, ανάμεσά τους δημοσιογράφους και φεμινίστριες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν απειλεί να αποκλείσει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο αν συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός

Παρότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει ακτογραμμή στην Ερυθρά Θάλασσα, θεωρείται ότι μπορεί να ασκήσει επιρροή στην περιοχή μέσω των συμμάχων της στην Υεμένη, των ανταρτών Χούθι
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM