Ο Τρουντό ξεχωρίζει και πάλι στη συγκινητική υποδοχή των προσφύγων

Ο Τρουντό ξεχωρίζει και πάλι στη συγκινητική υποδοχή των προσφύγων Facebook Twitter
2

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό εξακολουθεί να σπάει τα πρωτόκολλα και τις καθιερωμένες νόρμες και να λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από τους πολιτικούς ηγέτες που ξέρουμε. Αργά το βράδυ (ώρα Καναδά) έσπευσε στο αεροδρόμιο του Τορόντο για να ανοίξει την αγκαλιά του και να υποδεχθεί αυτοπροσώπως τους πρώτους 163 Σύρους πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα τους με στρατιωτικό αεροσκάφος, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη ζεστή φιλοξενία που θα έχουν στην παγωμένη χώρα του αμερικανικού Βορρά.

«Αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος ως πρόσφυγες και θα βγουν από το αεροδρόμιο ως μόνιμοι κάτοικοι Καναδά, με αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, κάρτα υγείας και μια ευκαιρία να γίνουν εντελώς Καναδοί. Όλοι θα θυμούνται την ημέρα αυτή» δήλωσε ο Τρουντό και πρόσθεσε «για τον Καναδά είναι πηγή δύναμης να υποδέχεται τους πρόσφυγες αυτούς και να τους προσφέρει απλόχερα ένα μέλλον γι' αυτούς και τα παιδιά τους», πριν πάει να χαιρετήσει κάθε έναν ξεχωριστά από τους πρόσφυγες.

Ο Τρουντό ξεχωρίζει και πάλι στη συγκινητική υποδοχή των προσφύγων Facebook Twitter

Ο Καναδάς είναι η πρώτη βορειοαμερικανική χώρα που ανοίγει τα σύνορα της για τους Σύρους πρόσφυγες, μετά τη δέσμευσή του να δεχτεί 25.000 πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, τελικά 10.000 από αυτούς αναμένεται να βρουν άσυλο στον Καναδά μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, προερχόμενοι από προσφυγικούς καταυλισμούς κυρίως της Ιορδανίας και του Λιβάνου.

Αύριο, μια ακόμη πτήση με σχεδόν 160 Σύρους πρόσφυγες αναμένεται να προσγειωθεί στο Μόντρεαλ, ενώ τις επόμενες ημέρες ο ρυθμός των αφίξεων θα αυξηθεί, προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Ο Τρουντό ξεχωρίζει και πάλι στη συγκινητική υποδοχή των προσφύγων Facebook Twitter

Το πρώτο δίμηνο του 2016 αναμένονται 15.000 πρόσφυγες, ενώ άλλοι τόσοι τους υπόλοιπους μήνες του έτους σύμφωνα με την κυβέρνηση που χαιρετίζει την κινητοποίηση όλων των Καναδών και τη γενναιοδωρία τους, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη διστακτικότητα των γειτονικών ΗΠΑ.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως χθες βράδυ στο Τορόντο, δεκάδες εθελοντές, ανάμεσά τους τριάντα διερμηνείς και μέλη των υπηρεσιών Μετανάστευσης, διένειμαν παλτά, μπότες για το χιόνι και δωράκια για το καλωσόρισμα.

Πολλοί Καναδοί μάλιστα έφθασαν στην πόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας ελπίζοντας να υποδεχθούν τους πρόσφυγες, αλλά οι τελευταίοι αποβιβάστηκαν σε έναν απομακρυσμένο τερματικό σταθμό, όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο κοινό.

Οι 163 πρόσφυγες επρόκειτο να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία της μεγαλύτερης καναδικής πόλης πριν συναντήσουν σήμερα τον ανάδοχό τους ή μέλη της οικογένειάς τους που έχουν δεσμευτεί να τους υποστηρίξουν και να τους προσφέρουν βοήθεια τους προσεχείς μήνες.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aaron Betsky: «Ο Τσίπερφιλντ δεν άξιζε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker»

Διεθνή / Aaron Betsky: «Ο Τσίπερφιλντ δεν άξιζε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker»

Ο Aaron Betsky, επιφανής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του Virginia Tech και πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτονικής στο Taliesin από το 2017 έως το 2019, επιτίθεται μετωπικά στο γραφείο που ανέλαβε τη διαμόρφωση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ