Ο Τρουντό ξεχωρίζει και πάλι στη συγκινητική υποδοχή των προσφύγων

Ο Τρουντό ξεχωρίζει και πάλι στη συγκινητική υποδοχή των προσφύγων Facebook Twitter
2

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό εξακολουθεί να σπάει τα πρωτόκολλα και τις καθιερωμένες νόρμες και να λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από τους πολιτικούς ηγέτες που ξέρουμε. Αργά το βράδυ (ώρα Καναδά) έσπευσε στο αεροδρόμιο του Τορόντο για να ανοίξει την αγκαλιά του και να υποδεχθεί αυτοπροσώπως τους πρώτους 163 Σύρους πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα τους με στρατιωτικό αεροσκάφος, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη ζεστή φιλοξενία που θα έχουν στην παγωμένη χώρα του αμερικανικού Βορρά.

«Αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος ως πρόσφυγες και θα βγουν από το αεροδρόμιο ως μόνιμοι κάτοικοι Καναδά, με αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, κάρτα υγείας και μια ευκαιρία να γίνουν εντελώς Καναδοί. Όλοι θα θυμούνται την ημέρα αυτή» δήλωσε ο Τρουντό και πρόσθεσε «για τον Καναδά είναι πηγή δύναμης να υποδέχεται τους πρόσφυγες αυτούς και να τους προσφέρει απλόχερα ένα μέλλον γι' αυτούς και τα παιδιά τους», πριν πάει να χαιρετήσει κάθε έναν ξεχωριστά από τους πρόσφυγες.

Ο Τρουντό ξεχωρίζει και πάλι στη συγκινητική υποδοχή των προσφύγων Facebook Twitter

Ο Καναδάς είναι η πρώτη βορειοαμερικανική χώρα που ανοίγει τα σύνορα της για τους Σύρους πρόσφυγες, μετά τη δέσμευσή του να δεχτεί 25.000 πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, τελικά 10.000 από αυτούς αναμένεται να βρουν άσυλο στον Καναδά μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, προερχόμενοι από προσφυγικούς καταυλισμούς κυρίως της Ιορδανίας και του Λιβάνου.

Αύριο, μια ακόμη πτήση με σχεδόν 160 Σύρους πρόσφυγες αναμένεται να προσγειωθεί στο Μόντρεαλ, ενώ τις επόμενες ημέρες ο ρυθμός των αφίξεων θα αυξηθεί, προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Ο Τρουντό ξεχωρίζει και πάλι στη συγκινητική υποδοχή των προσφύγων Facebook Twitter

Το πρώτο δίμηνο του 2016 αναμένονται 15.000 πρόσφυγες, ενώ άλλοι τόσοι τους υπόλοιπους μήνες του έτους σύμφωνα με την κυβέρνηση που χαιρετίζει την κινητοποίηση όλων των Καναδών και τη γενναιοδωρία τους, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη διστακτικότητα των γειτονικών ΗΠΑ.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως χθες βράδυ στο Τορόντο, δεκάδες εθελοντές, ανάμεσά τους τριάντα διερμηνείς και μέλη των υπηρεσιών Μετανάστευσης, διένειμαν παλτά, μπότες για το χιόνι και δωράκια για το καλωσόρισμα.

Πολλοί Καναδοί μάλιστα έφθασαν στην πόλη κατά τη διάρκεια της ημέρας ελπίζοντας να υποδεχθούν τους πρόσφυγες, αλλά οι τελευταίοι αποβιβάστηκαν σε έναν απομακρυσμένο τερματικό σταθμό, όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο κοινό.

Οι 163 πρόσφυγες επρόκειτο να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία της μεγαλύτερης καναδικής πόλης πριν συναντήσουν σήμερα τον ανάδοχό τους ή μέλη της οικογένειάς τους που έχουν δεσμευτεί να τους υποστηρίξουν και να τους προσφέρουν βοήθεια τους προσεχείς μήνες.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM