Ο Τραμπ μετά την χθεσινή επικοινωνία με Πούτιν θα μιλήσει σήμερα με Ζελένσκι

Ο Τραμπ μετά την χθεσινή επικοινωνία με Πούτιν θα μιλήσει σήμερα με Ζελένσκι Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα συνομιλήσει σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο στις 17:00 ώρα Ελλάδος (10:00, Ανατολική ώρα ΗΠΑ), την επομένη της τηλεφωνικής συνομιλίας Τραμπ-Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο της εφαρμογής συμφωνίας ενδεχόμενης μερικής εκεχειρίας ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία για τις ενεργειακές υποδομές, μετά την επίθεση που οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την νύκτα κατά του ενεργειακού συστήματος του σιδηροδρομικού δικτύου στης Ουκρανίας στην περιοχή του Ντνιπροπετρόβσκ μόλις λίγες ώρες αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν «υποσχέθηκε» στον Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στο ενεργειακό σύστημα και τις υποδομές της Ουκρανίας για διάστημα 30 ημερών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι ο βασικός παράγοντας ελέγχου» της μερικής εκεχειρίας, είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε επίσης ότι θα συνομιλήσει με τον αμερικανό πρόεδρο σήμερα, την επομένη της τηλεφωνικής συνομιλίας Τραμπ-Πούτιν. «Σήμερα θα έρθω σε επαφή με τον πρόεδρο Τραμπ και θα συζητήσουμε τα επόμενα στάδια», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Φινλανδίας στο Ελσίνκι Αλεξάντερ Στουμπ στο Ελσίνκι, ενώ απηύθυνε προειδοποίηση ότι δεν πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις απέναντι στην Μόσχα.

«Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αποδεχθούμε την παραμικρή υποχώρηση στο θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά αντίθετα η βοήθεια προς την Ουκρανία πρέπει να ενισχυθεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Χθες, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι ο Πούτιν αποδέχθηκε εκεχειρία τριάντα ημερών περιορισμένη στις επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών, την ώρα που ο Τραμπ ζητούσε γενικευμένη κατάπαυση του πυρός, ασκώντας ισχυρή πίεση προς το Κίεβο για να την αποδεχθεί. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε χθες, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, από τον Ντόναλντ Τραμπ «τον καθολικό τερματισμό της ξένης στρατιωτικής βοήθειας και πληροφοριών στο Κίεβο». Και έθεσε ως όρο για «ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός καθ΄όλο το μήκος της γραμμής επαφής...τον τερματισμό της αναγκαστικής επιστράτευσης στην Ουκρανία και του επανεξοπλισμού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν οφείλει να απαντήσει με «ναι ή όχι» και χωρίς όρους

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν οφείλει να απαντήσει με «ναι ή όχι» και χωρίς όρους στην πρόταση για εκεχειρία που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν υπάρχουν παρά δύο τρόποι απάντησης στην πρόταση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών: ναι ή όχι, χωρίς "αλλά" και χωρίς όρους», είπε ο φινλανδός πρόεδρος στο πλευρό του ουκρανού ομολόγου του.

«Το πρωί της 19ης Μαρτίου, ο εχθρός επιτέθηκε κατά του ενεργειακού συστήματος στην περιοχή του Ντνιπροπετρόβσκ με drones. Υπάρχουν τομείς χωρίς ηλεκτροδότηση, αλλά τα τρένα συνεχίζουν να κυκλοφορούν κανονικά», ανακοίνωσε σήμερα στο Telegram η σιδηροδρομική εταιρεία Ukrzaliznytsia. Συνολικά, κατά την διάρκεια της χθεσινής νύκτας, η Ρωσία εξαπέλυσε έξι πυραύλους και 145 drones κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και προκαλώντας ζημιές σε δύο νοσοκομεία. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιούλια Σβιριντένκο κατήγγειλε ότι η Μόσχα εξαπέλυσε «μεγάλης κλίμακας επίθεση» κατά «μη στρατιωτικών υποδομών, κατοικιών καθώς και εγκαταστάσεων υγείας, τρομοκρατώντας τις πόλεις».

«Η απάντηση πρέπει να είναι αποφασιστική: σφοδρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενίσχυση της βοήθειας προς την Ουκρανία, στενότερη συνεργασία με τους συμμάχους και ενισχυμένες δεσμεύσεις στον τομέα της ασφάλειας».

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Ο Τομ Φίλιπς είχε καταφέρει να διαφύγει από αρκετές προσπάθειες των αρχών να τον θέσουν υπό κράτηση, παρά το ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τον είχε καταδιώξει επανειλημμένα
LIFO NEWSROOM
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM