Ο στρατός της Ουκρανίας προελαύνει στο Χάρκοβο -Κλείνει με νίκες η 200η μέρα πολέμου

Ο στρατός της Ουκρανίας προελαύνει στο Χάρκοβο -Κλείνει με νίκες η 200η μέρα πολέμου Facebook Twitter
0

Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται στα βόρεια του Χαρκόβου, εκτός από τα νότια και τα ανατολικά, μία ημέρα αφότου τα αιφνιδιαστικά εδαφικά κέρδη τους ανάγκασαν τους Ρώσους να εγκαταλείψουν το κυριότερο προπύργιό τους στην περιοχή αυτήν.

Η εισβολή στην Ουκρανία συμπλήρωσε 200 ημέρες σήμερα και η χώρα φαίνεται να έχει ανακτήσει καίριες περιοχές, προκαλώντας βαρύ πλήγμα στη Ρωσία.

Όπως μεταδίδει το AP, η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου και επικεντρώθηκε, αρχικά, στη νότια περιοχή της Χερσώνας. Ωστόσο, ακριβώς τη στιγμή που η Μόσχα ανακατεύθυνε την προσοχή και τα στρατεύματα εκεί, η Ουκρανία εξαπέλυσε μια άλλη, εξαιρετικά αποτελεσματική επίθεση στα βορειοανατολικά, κοντά στο Χάρκοβο.

Αντιμετωπίζοντας την προοπτική δυνάμεις της να περικυκλωθούν, η Μόσχα απέσυρε τα στρατεύματά της από το Χάρκοβο, αλλάζοντας τις στρατιωτικές εξελίξεις και σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη πρόκληση για το Κρεμλίνο από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την προέλαση στο Χάρκοβο, θεωρώντας ότι είναι δυνητικά μια τομή τον πόλεμο και διαβεβαιώνοντας ότι ο χειμώνας μπορεί να φέρει περισσότερα εδαφικά κέρδη εάν το Κίεβο λάβει περισσότερο ισχυρό εξοπλισμό.

«Στην περιοχή του Χαρκόβου, αρχίσαμε να προωθούμαστε όχι μόνο προς τα νότια και τα ανατολικά αλλά επίσης και προς τα βόρεια. Απομένουν 50 χιλιόμετρα μέχρι τα σύνορα (με τη Ρωσία)» διαβεβαίωσε ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι. Σύμφωνα με τον στρατηγό, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακατέλαβαν περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις αρχές του μήνα.

Εισβολή στην Ουκρανία: Η αποχώρηση από την Ιζιούμ σηματοδοτεί τη χειρότερη ήττα των Ρώσων

Από τη Μόσχα, το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν θέσεις του ουκρανικού στρατού στην περιφέρεια του Χαρκόβου, με πλήγματα ακριβείας που επιφέρουν οι αερομεταφερόμενες μονάδες, οι πύραυλοι και το πυροβολικό.

Η αποχώρηση από την πόλη Ιζιούμ σηματοδοτεί τη χειρότερη ήττα των ρωσικών δυνάμεων αφότου έφυγαν από τα περίχωρα του Κιέβου, τον Μάρτιο.

Οι νίκες των Ουκρανών είναι σημαντικές από πολιτικής άποψης για τον Ζελένσκι, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει ενωμένη την Ευρώπη στο πλευρό της Ουκρανίας –και να την εφοδιάζει με όπλα και χρήματα– αν και στον ορίζοντα διαφαίνεται η ενεργειακή κρίση τον χειμώνα, λόγω του περιορισμένου ανεφοδιασμού των Ευρωπαίων καταναλωτών με ρωσικό φυσικό αέριο.

«Πιστεύω ότι αυτός ο χειμώνας είναι ένα σημείο καμπής και μπορεί να οδηγήσει στην ταχεία απελευθέρωση της Ουκρανίας. Βλέπουμε πως (οι δυνάμεις κατοχής) φεύγουν σε ορισμένες περιοχές. Αν ήμασταν λίγο ισχυρότεροι όσον αφορά τον οπλισμό, θα μπορούσαμε να απελευθερωθούμε γρηγορότερα» ανέφερε σε ένα πολιτικό φόρουμ ο Ζελένσκι.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε εξάλλου σήμερα ότι συνεχίζονται οι μάχες γύρω από το Ιζιούμ και το Κουπιάνσκ, τον μοναδικό σιδηροδρομικό κόμβο απ’ όπου εφοδιάζεται η πρώτη γραμμή του μετώπου των Ρώσων στη βορειοανατολική Ουκρανία. Καθώς συμπληρώνονται 200 ημέρες από την έναρξη του πολέμου, η Ουκρανία έκανε λόγο για ρωσικά πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συνεχίζονται επίσης οι βομβαρδισμοί στα ανατολικά και τα νότια.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο είπε ότι 10 άμαχοι σκοτώθηκαν τη νύχτα. Νοτιότερα, εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Μικολάιφ.

Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνήτης της ρωσικής επαρχίας Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία, είπε ότι «χιλιάδες άνθρωποι» πέρασαν τα σύνορα για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στην περιοχή του Χαρκόβου. Οι περισσότεροι από αυτούς βρήκαν στέγη σε συγγενείς και φίλους που ζουν στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ. «Σήμερα, 1.342 άνθρωποι φιλοξενούνται σε 27 προσωρινά κέντρα στέγασης στην περιοχή. Γενικά, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε, εξηγώντας ότι μετά το μεσημέρι δεν υπήρχαν πλέον μεγάλες ουρές ανθρώπων στα σύνορα, σε αντίθεση με τη χθεσινή «δύσκολη νύχτα», όπως τη χαρακτήρισε.

Μπλακ άουτ σε περιοχές της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις διακοπές της ηλεκτροδότησης που πλήττουν μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και κατηγόρησε την Μόσχα ότι έπληξε σκοπίμως μη στρατιωτικές υποδομές.

«Πλήρης διακοπή ρεύματος στις περιοχές του Χάρκιβ και του Ντονέτσκ, μερική διακοπή στις περιοχές της Ζαπορίζια, του Ντνιπροπετρόφσκ και του Σούμι», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορώντας τους «ρώσους τρομοκράτες».

«Καμία στρατιωτική εγκατάσταση δεν επλήγη. Ο στόχος είναι να στερηθούν οι άνθρωποι το φως και την θέρμανση».

Προηγουμένως , οι τοπικές ουκρανικές αρχές είχαν αναφέρει ρωσικούς βομβαρδισμούς στρατηγικών υποδομών που προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε τεράστιες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου το Κίεβο έχει εξαπολύσει αντεπίθεση διαλύοντας τις ρωσικές γραμμές και αναγκάζοντας σε οπισθοχώρηση τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση πλήττουν περιοχές όπου κατοικούσαν εκατομμύρια άνθρωποι πριν από τον πόλεμο.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντνιπροπετρόφσκ στην κεντρική Ουκρανία Βαλεντίν Ρεζνισένκο κατηγόρησε τους Ρώσους για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή του. «Πολλές πόλεις και χωριά στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι Ρώσοι χτύπησαν τις ενεργειακές υποδομές. Δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα τους στο πεδίο των μαχών».

Ο ομόλογός του στην περιφέρεια του Σούμι δήλωσε ότι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση έπληξαν τουλάχιστον 135 πόλεις και χωριά της περιοχής του.

Στην περιοχή του Ντονέτσκ, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι η πόλη του Κραματόρσκ, μία από τις μεγαλύτερες της ανατολικής Ουκρανίας που τελεί υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονται εκεί. Ο τοπικός κυβερνήτης ανέφερε διακοπές και σε άλλες περιοχές της περιφέρειάς του.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ & AP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ