Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες Facebook Twitter
0

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ «με τη θέλησή του αρνήθηκε να ανατιναχθεί» κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι και τα προάστιά του, δήλωσε χθες βράδυ ο αδελφός του Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

«Αν ήθελα, θα υπήρχαν περισσότερα θύματα. Ευτυχώς, δεν έφθασα μέχρι τέλους», φέρεται να δήλωσε ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ στον αδελφό του, ο οποίος τον επισκέφθηκε χθες για μια ώρα στη φυλακή της πόλης Μπριζ στο βορειοδυτικό Βέλγιο.

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ, ο αδελφός του, ο οποίος συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και πρόκειται να εκδοθεί στη Γαλλία, «θέλει να συνεργαστεί καθώς πρέπει να λογοδοτήσει, αλλά όχι στο Βέλγιο».

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ φέρεται να έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες, για τις οποίες είναι ενήμερος, «καθώς έχει τηλεόραση στο κελί του».

Είχε συλληφθεί τέσσερις ημέρες πριν από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν μέσα στο μετρό και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ζαβεντέμ, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 32 άνθρωποι.

Σύμφωνα με αποσπάσματα των πρακτικών της ακροαματικής διαδικασίας στο Βέλγιο, τα οποία δημοσίευσαν η γαλλική εφημερίδα Le Monde και το BFMTV στις 25 Μαρτίου, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ υποβάθμισε τον ρόλο του στις επιθέσεις στο Παρίσι.

Το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου, ο δέκατος άνθρωπος --και μόνος επιζήσας-- των τζιχαντιστών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Παρίσι και το Σεν-Ντενί, βόρεια της πρωτεύουσας, είπε ότι έπρεπε να πάει στο Σταντ ντε Φρανς, χωρίς εισιτήριο, «για να ανατιναχθεί».

«Αποφάσισα να μην το κάνω όταν πάρκαρα το αυτοκίνητο. Άφησα τους τρεις επιβάτες μου και ξαναέφυγα. Οδήγησα τυχαία», είχε πει τότε στους ανακριτές.

Οι ανακριτές εξετάζουν αν ο Αμπντεσλάμ είχε αναλάβει ή όχι να πραγματοποιήσει μια επίθεση βόρεια του Παρισιού που αναφέρεται μεν στην προκήρυξη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος με την οποία η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη, αλλά δεν διαπράχθηκε.

Η βελγική δικαιοσύνη έδωσε την Πέμπτη το πράσινο φως για την έκδοση στη Γαλλία αυτού του βασικού υπόπτου.

«Εκτός ειδικών περιστάσεων» θα μεταφερθεί στη Γαλλία «μέσα σε δέκα ημέρες», είχε διαβεβαιώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ιρβοάς.

«Θέλει να συνεργαστεί με τις γαλλικές αρχές», είχε δηλώσει ένας από τους δικηγόρους του, ο Σεντρίκ Μουάς, ενώ ο μόνος επιζήσας των δραστών των επιθέσεων στις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι στη γαλλική πρωτεύουσα σιώπησε από την επομένη της σύλληψής του Βρυξέλλες, ενώ αρχικά είχε μιλήσει.

Γάλλος του Βελγίου, ο 26χρονος Σαλάχ Αμπντεσλάμ, μικροκακοποιός που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, μεγάλωσε στο Μολενμπέκ των Βρυξελλών. Ο δήμος αυτός ήταν το κέντρο του δικτύου της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που έσπειρε τον θάνατο στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού Φρανσουά Μολένς, ο Αμπντεσλάμ «είχε κεντρικό ρόλο στη συγκρότηση της ομάδας των δραστών της 13ης Νοεμβρίου» συμμετέχοντας «στην άφιξη ενός ορισμένου αριθμού τρομοκρατών στην Ευρώπη» και «στην επιμελητειακή προετοιμασία των επιθέσεων αυτών».

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

Η σύλληψή του έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες καταδίωξης φαίνεται, επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, να επέσπευσε την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ