Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν καλεί τους πολίτες σε εξέγερση κατά των ΗΠΑ

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν καλεί τους πολίτες σε εξέγερση κατά των ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA/RAJAT GUPTA
0

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, κατηγόρησε σήμερα τον διάδοχο του στην προεδρία της χώρας για προδοσία, γιατί όπως είπε, επέτρεψε στις ΗΠΑ να βομβαρδίσουν το Αφγανιστάν με τη μεγαλύτερη συμβατική βόμβα που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί σε πολεμικές επιχειρήσεις. Κάλεσε επίσης τους Αφγανούς να «ξεσηκωθούν κατά των ΗΠΑ».


Ο βομβαρδισμός έγινε στο πλαίσιο αεροπορικής επιχείρησης των ΗΠΑ, κατά του Ισλαμικού Κράτους, στο Αφγανιστάν.


Ο Καρζάι ασκεί ουσιαστική πολιτική επιρροή στην πλειοψηφία των Παστούν, στη φυλετική ομάδα όπου ανήκει και ο σημερινός πρόεδρος της χώρας Ασράφ Γκάνι.


Οι επιθετικές αυτές δηλώσεις του Καρζάι κατά των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι μπορούν να προκαλέσουν γενικότερο κλίμα πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πολεμική αποστολή των ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν.


Όπως έγινε γνωστό, η αμερικανική συμβατική υπερβόμβα των 9.797 κιλών, γνωστή με την κωδική ονομασία GBU-43, αφέθηκε από αμερικανικό αεροσκάφος MC-130 προχθές το βράδυ, πλήττοντας υπόγειες εγκαταστάσεις και τούνελ του Ισλαμικού Κράτους, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις επέφερε τον θάνατο σε περίπου 100 τζιχαντιστές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός ημερών, λέει το Bloomberg – Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να χτυπήσουν το Ιράν εντός ημερών, λέει το Bloomberg – Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προετοιμάζονται για πιθανή επίθεση στο Ιράν, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης με το Ισραήλ και τις διεθνείς διπλωματικές κινήσεις
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Γιατί η Ρωσία μένει αμέτοχη, παρά τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη;

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Γιατί η Ρωσία μένει αμέτοχη, παρά τους στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη;

Οι αναλυτές λένε ότι το Κρεμλίνο δίνει προτεραιότητα στον δικό του πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, καθώς και στις σχέσεις του με τα έθνη του Κόλπου που δεν θέλουν ένα ισχυρότερο Ιράν
LIFO NEWSROOM