Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν προτείνει στους Ταλιμπάν την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν προτείνει στους Ταλιμπάν την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι προσέφερε σήμερα στους Ταλιμπάν τη μελλοντική αναγνώριση του κινήματός τους ως νόμιμης πολιτικής παράταξης, στο πλαίσιο της πρότασής του για την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί πλέον 16 χρόνια.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της λεγόμενης Διαδικασίας της Καμπούλ, ο Γάνι πρότεινε ταυτόχρονα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων, ενώ διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος στο πλαίσιο ενδεχόμενης πολιτικής συμφωνίας με την ηγεσία των Ταλιμπάν.

«Κάνουμε αυτή την προσφορά χωρίς προϋποθέσεις ώστε να οδηγήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία», επεσήμανε ο Γάνι στην εναρκτήρια ομιλία του στη διάσκεψη αυτή, στην οποία συμμετέχουν 26 χώρες και τρεις διεθνείς οργανισμοί.

«Αναμένουμε από τους Ταλιμπάν να συνεισφέρουν στην ειρηνευτική διαδικασία, στόχος της οποίας είναι να παρακινήσει τους Ταλιμπάν, ως οργάνωση, να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες», εξήγησε ο Γάνι, τονίζοντας ότι δεν θα «κρίνει εκ των προτέρων» οποιαδήποτε οργάνωση επιζητήσει την ειρήνη.

«Ηγέτες και μέλη των Ταλιμπάν, η απόφαση είναι στα χέρια σας. Δεχθείτε την ειρήνη, ελάτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αφήστε μας να ανοικοδομήσουμε αυτή τη χώρα μαζί», τόνισε ο Αφγανός πρόεδρος.

Οι δηλώσεις αυτές του Γάνι σηματοδοτούν μια αλλαγή στάσης από μέρους του, καθώς στο παρελθόν έχει αποκαλέσει τους Ταλιμπάν «τρομοκράτες» και «αντάρτες», αν και έχει επίσης προσφερθεί να συνομιλήσει με τμήματα της οργάνωσης που αποδέχονται την ειρήνευση.

Πλέον οι Ταλιμπάν ελέγχουν ή ασκούν επιρροή στο 13% του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ και της Καμπούλ, αν και άλλες πηγές κάνουν λόγο για έως και 40%.

Οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να έχουν άμεσες συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζουν «καθεστώς μαριονέτα», και ζητούν να συνομιλήσουν με τις ΗΠΑ. Δεν είναι ξεκάθαρο αν τώρα είναι έτοιμοι να αλλάξουν στάση, παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση.

Ωστόσο ο Γάνι, ο οποίος πρόσφατα εγκαινίασε το τελευταίο κομμάτι ενός μεγάλου περιφερειακού αγωγού φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν, δήλωσε ότι η τάση για ειρήνευση ενισχύεται από τις γειτονικές χώρες, οι οποίες αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη για ένα σταθερό Αφγανιστάν.

«Οι Ταλιμπάν έχουν επίγνωση αυτών των αλλαγών και φαίνεται να έχουν ξεκινήσει μια συζήτηση για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι βίαιες ενέργειες για το μέλλον τους», επεσήμανε.

Ο Αφγανός πρόεδρος σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί το πλαίσιο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν ως νόμιμη οργάνωση, με δικό τους πολιτικό γραφείο το οποίο θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις και θα βρίσκεται στην Καμπούλ ή σε κάποιο άλλο συμπεφωνημένο μέρος.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν παραδεχθεί ότι δέχονται πιέσεις από φιλικές χώρες να δεχθούν τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών και επεσήμαναν ότι οι πρόσφατες προτάσεις τους για διάλογο με τις ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν την ανησυχία τους ότι ίσως θεωρηθεί πως εμποδίζουν την ειρήνευση.

Ο Γάνι επεσήμανε ότι η διαδικασία θα συνοδεύεται από συντονισμένη διπλωματική στήριξη, περιλαμβανομένης διεθνούς προσπάθειας να πειστεί το Πακιστάν, το οποίο η Καμπούλ κατηγορεί ότι βοηθά τους Ταλιμπάν, για τα οφέλη ενός σταθερού Αφγανιστάν.

Επανάλαβε μάλιστα την πρότασή του για διάλογο με το Πακιστάν, το οποίο απορρίπτει τις κατηγορίες της Καμπούλ και επισημαίνει ότι χιλιάδες πολίτες του έχουν σκοτωθεί από οργανώσεις ανταρτών τα τελευταία χρόνια.

Σε αντάλλαγμα για την πρόταση Γάνι, οι Ταλιμπάν πρέπει να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και να σεβαστούν το κράτος δικαίου, υπογράμμισε ο Αφγανός πρόεδρος.

Επιπλέον κρατούμενοι Ταλιμπάν ενδέχεται να απελευθερωθούν και τα ονόματά τους να αφαιρεθούν από τις διεθνείς μαύρες λίστες, ενώ θα γίνουν και οι κατάλληλες διευθετήσεις για την ασφάλεια των Ταλιμπάν, εφόσον συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία συμφιλίωσης.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν προσκληθεί στη διάσκεψη, όμως πηγές επεσήμαναν ότι ο Αγά Τζαν Μοτάσιμ, ένας πρώην υψηλόβαθμος υπουργός της κυβέρνησης των Ταλιμπάν που βρισκόταν στην εξουσία έως το 2001, αναμένεται να παραστεί.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάρκοβο: Για «απτά αποτελέσματα» από την ουκρανική άμυνα κάνει λόγο ο Ζελένσκι

Διεθνή / Χάρκοβο: Για «απτά αποτελέσματα» από την ουκρανική άμυνα κάνει λόγο ο Ζελένσκι

Οι ρωσικές επιθέσεις των τελευταίων 10 ημερών γύρω από το Χάρκοβο -τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας- έχουν εκτοπίσει μέχρι στιγμής περίπου 14.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
NEWSROOM
Ισραήλ: Μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση του Associated Press για τη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση του Associated Press για τη Γάζα

Το Ισραήλ λογόκρινε το Associated Press, κατηγορώντας τον ειδησεογραφικό λογαριασμό ότι παραβιάζει ένα νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης, παρέχοντας εικόνες στο Al Jazeera
NEWSROOM
Ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: «Ναι» Μπλίκεν σε διακομματική κίνηση κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Διεθνή / Ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: «Ναι» Μπλίκεν σε διακομματική κίνηση κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

«Πρέπει να εξετάσουμε τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να αντιμετωπίσουμε και πάλι, αυτή τη βαθιά λανθασμένη απόφαση» δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε από τη σελίδα του το βίντεο με την αναφορά σε «ενιαίο Ράιχ»

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε από τη σελίδα του το βίντεο με την αναφορά σε «ενιαίο Ράιχ»

Η ανάρτηση του Τραμπ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν και άλλοι επέκριναν τη διατύπωση αυτή που συνδέεται με τη Ναζιστική Γερμανία
NEWSROOM
Αναταράξεις με έναν νεκρό σε πτήση της Singapore Airlines: Φωτογραφίες από το εσωτερικό του αεροσκάφους Όσοι δεν φορούσαν ζώνη εκτοξεύτηκαν στην οροφή

Διεθνή / Αναταράξεις με έναν νεκρό σε πτήση της Singapore: Όσοι δεν φορούσαν ζώνη εκτοξεύτηκαν στην οροφή - Εικόνες από το αεροσκάφος

Το εσωτερικό του αεροσκάφους μοιάζει βομβαρδισμένο μετά την ξαφνική βουτιά 6.000 ποδιών (περίπου 2 χιλιόμετρα) που κατέλαβε απροετοίμαστους τους 230 επιβαίνοντες στο Boeing 777 που έκανε την πτήση Λονδίνο - Σιγκαπούρη
NEWSROOM