Ο πρίγκιπας Χάρι κατηγόρησε τη «μαζικής κλίμακας παραπληροφόρηση» για τη διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό και κάλεσε τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την ανισότητα για τα εμβόλια στις φτωχότερες χώρες. 

 

«Μέχρι κάθε κοινότητα να έχει πρόσβαση στο εμβόλιο και μέχρι κάθε κοινότητα να συνδεθεί με αξιόπιστες πληροφορίες για το εμβόλιο, όλοι θα είμαστε σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο δούκας του Σάσεξ, παρουσιάζοντας βραβείο στην ομάδα πίσω από το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης της AstraZeneca. 

 

Σε διαδικτυακή εμφάνιση στα φετινά βραβεία του GQ, ο πρίγκιπας Χάρι παρουσίασε το βραβείο που απονεμήθηκε στις καθηγήτριες Σάρα Γκίλμπερτ, Κάθριν Γκριν και την υπόλοιπη ομάδα του εμβολίου της Οξφόρδης/ AstraZeneca. 

 

Ο πρίγκιπας Χάρι σημείωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Έως τώρα έχουν χορηγηθεί πάνω από 5 δισεκατομμύρια δόσεις, συμπλήρωσε. 

 

«Ακούγεται ως σημαντικό επίτευγμα και είναι κατά πολλούς τρόπους, αλλά υπάρχει τεράστια ανομοιότητα στο ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στο εμβόλιο και ποιος όχι», τόνισε.  

 

Λιγότερο από το 2% των κατοίκων στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχει κάνει μία δόση έως τώρα, υπογράμμισε ο δούκας του Σάσεξ. Και πολλοί που εργάζονται στον τομέα της υγείας ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί, συμπλήρωσε. 

 

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτή την ανισορροπία. Την ίδια ώρα, οικογένειες σε όλο τον κόσμο κατακλύζονται από μαζικής κλίμακας παραπληροφόρηση στα ειδησεογραφικά μέσα και τα social media, όπου εκείνοι που διασπείρουν ψέματα και φόβο δημιουργούν διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε διχασμένες κοινότητες και μείωση της εμπιστοσύνης», προειδοποίησε. 

 

Αυτό το σύστημα πρέπει να διαλύσουμε για να ξεπεράσουμε τον κορωνοϊό και τον κίνδυνο νέων μεταλλάξεων, τόνισε. «Το πού γεννήθηκες δεν θα έπρεπε να επηρεάζει τη δυνατότητα να επιβιώσεις, όταν υπάρχουν τα φάρμακα και η τεχνογνωσία που θα σε κρατήσουν ζωντανό και υγιή», πρόσθεσε. 

 

 

Με πληροφορίες από Guardian