Ο πρίγκιπας Άντριου έχασε τον τίτλο του «Ελεύθερου Επίτιμου Πολίτη» της Νέας Υόρκης

Ο πρίγκιπας Άντριου έχασε τον τίτλο του «Ελεύθερου Επίτιμου Πολίτη» της Νέας Υόρκης Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ
0

Ο πρίγκιπας Άντριου, ο οποίος έχει αποσυρθεί από τα βασιλικά καθήκοντά του λόγω της σύνδεσής του με την υπόθεση του παιδεραστή χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, απώλεσε σήμερα και τον τιμητικό τίτλο που του είχε απονείμει ο δήμος της Υόρκης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν ομόφωνα να αφαιρεθεί από τον Δούκα της Υόρκης ο τίτλος του «Ελεύθερου Επίτιμου Πολίτη» (Freedom of the City).

Ο τίτλος αυτός ανάγεται στο 1272 και αποδιδόταν κατά τον μεσαίωνα σε σημαντικές προσωπικότητες της πόλης ή σε ξένους επισκέπτες, σημαίνοντας ότι δεν είναι δουλοπάροικοι. Στον Άντριου δόθηκε το 1987 και ήταν απλώς τιμητικός. Οι «Ελεύθεροι Πολίτες» κατά την αγγλοσαξονική περίοδο έπαιζαν κάποιον ρόλο κυρίως στον έλεγχο του εμπορίου και τη διανομή των δικαιωμάτων στα βοσκοτόπια.

Από τον Ιανουάριο ο 62χρονος πρίγκιπας δεν έχει πλέον καμία επίσημη αρμοδιότητα και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον τίτλο της Αυτού Υψηλότητας, αφού κατηγορήθηκε από την Αμερικανίδα Βιρτζίνια Τζιούφρε για σεξουαλική κακοποίηση όταν εκείνη ήταν ανήλικη και εκείνος διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με τον Επστάιν. Η δικαστική διαμάχη τους έληξε με εξωδικαστικό διακανονισμό.

Πριν από την ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο, μία κάτοικος της πόλης, η Γκουέν Σουνίμπερν, χαρακτήρισε «όνειδος» τον Άντριου και είπε ότι θα πρέπει επίσης να κηρυχθεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στην πόλη αλλά και να χάσει τον τίτλο του δούκα.

«Η βασίλισσά μας τού αφαίρεσε σχεδόν όλους τους τίτλους και τις αρμοδιότητες, εκτός από τον τίτλο του δούκα, που σπιλώνει αυτήν την πόλη», υπογράμμισε.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μαρκ Γουόλτερς είπε ότι η αφαίρεση του τιμητικού τίτλου από τον πρίγκιπα Άντριου θα έστελνε ένα «ισχυρό μήνυμα».

Ο πρίγκιπας Άντριου εμφανίστηκε δημοσίως στις 29 Μαρτίου, στο αβαείο του Ουεστμίνστερ, στο πλευρό της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ, σε μία τελετή στη μνήμη του πατέρα του, πρίγκιπα Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε τον Απρίλιο του 2021 σε ηλικία 99 ετών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM
Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Διεθνή / Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό και πώς εξηγείται το φαινόμενο; Πώς (και αν) επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και πώς οι τοπικές κοινωνίες;
LIFO NEWSROOM
Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Διεθνή / Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Η 29χρονη φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσπέραση ενώ κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν καταλήξει σε έναν γκρεμό ύψους περίπου 107 μέτρων
LIFO NEWSROOM