Ο Πούτιν προτείνει μεταβατική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στην Ουκρανία

Ο Πούτιν προτείνει μεταβατική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στην Ουκρανία Facebook Twitter
Βλαντιμίρ Πούτιν © ΕΡΑ
0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε να τεθεί η Ουκρανία προσωρινά υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, ώστε να εκλεγεί μια πιο «ικανή» κυβέρνηση, όπως είπε. Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια του Ρώσου προέδρου να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τον Πούτιν ότι πρότεινε «τρελές» ιδέες για να καθυστερήσει την περαιτέρω κίνηση προς μια ειρηνευτική συμφωνία - την οποία υποστηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος επέμεινε ότι η διακυβέρνηση της Ουκρανίας θα αποφασιστεί από το σύνταγμα και τον λαό της.

Οι παρατηρήσεις του Πούτιν έρχονται καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να μεσολαβήσουν για την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο πλήρους κλίμακας με την Ουκρανία, ο οποίος διανύει πλέον τον τέταρτο χρόνο του. Την Τρίτη (25/3) ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει σε μια περιορισμένη εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα.

Αλλά η Ρωσία υπέβαλε στη συνέχεια έναν κατάλογο όρων, συμπεριλαμβανομένης της άρσης ορισμένων δυτικών κυρώσεων, προκαλώντας ανησυχίες ότι η Μόσχα προσπαθεί να εκτροχιάσει οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός. Μιλώντας στο πλήρωμα ενός πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στη βόρεια ρωσική πόλη Μουρμάνσκ, ο Πούτιν δήλωσε ότι μια προσωρινή διοίκηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα μπορούσε να συζητηθεί «με τις ΗΠΑ, με τις ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά με τους εταίρους και τους φίλους μας».

«Αυτό θα γινόταν προκειμένου να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές, να έρθει στην εξουσία μια ικανή κυβέρνηση που θα εμπιστεύεται ο λαός και στη συνέχεια να αρχίσουν μαζί της συνομιλίες για μια ειρηνευτική συμφωνία και να υπογραφούν νόμιμα έγγραφα», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Μόσχα λέει ότι οι σημερινές ουκρανικές αρχές είναι παράνομες, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρέμεινε στην εξουσία πέραν του τέλους της θητείας του και, ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έγκυρο διαπραγματευτικό εταίρο. Αλλά ο Ζελένσκι παρέμεινε επειδή οι εκλογές έχουν ανασταλεί, νομικά λόγω του στρατιωτικού νόμου και πρακτικά, λόγω του χάους του πολέμου.

Θα ήταν σχεδόν αδύνατο να διεξαχθούν έγκυρες εκλογές με περισσότερους από πέντε εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες εκτοπισμένους στο εξωτερικό και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες μακριά από την πατρίδα τους να πολεμούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Ζητώντας εκλογές, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να εγείρει αμφιβολίες ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι είναι νόμιμος συνομιλητής σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη υιοθετήση αυτό το αφήγημα.

Και αν ο Πούτιν κατάφερνε να εξαναγκάσει την Ουκρανία σε εκλογές, μπορεί να ήλπιζε ότι αυτό θα διαιρούσε και θα αποσπούσε την προσοχή της Ουκρανίας, ενώ ο ίδιος θα κέρδιζε στο πεδίο της μάχης. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσπάθησε αργότερα να διευκρινίσει τα σχόλια, λέγοντας ότι ήταν απάντηση σε ενδείξεις για «απώλεια ελέγχου» από το Κίεβο. Είπε επίσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν υπακούουν στις εντολές της ηγεσίας και συνεχίζουν να πλήττουν τις ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, παρά το μορατόριουμ των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές που συμφωνήθηκε σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Η Ουκρανία έχει χαρακτηρίσει τις ρωσικές αναφορές για τέτοιες επιθέσεις ως ψέματα, ενώ με τη σειρά της κατηγορεί τη Μόσχα ότι συνεχίζει να επιτίθεται στις δικές της υποδομές.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η πρότασή του για μια μεταβατική κυβέρνηση ήταν μόνο μία από τις πολλές επιλογές, αλλά επεσήμανε ότι υπήρχαν διεθνή προηγούμενα για τον έλεγχο του ΟΗΕ, όπως το Ανατολικό Τιμόρ και τμήματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ο επικεφαλής του επιτελείου του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ, απάντησε στις παρατηρήσεις του Πούτιν, λέγοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να καθυστερήσει τις κινήσεις προς την ειρήνη και έχει επιλέξει να συνεχίσει τον πόλεμο. Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι η διακυβέρνηση στην Ουκρανία καθορίζεται από το σύνταγμα και τον λαό. 

Στην ίδια συνάντηση, ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι η Μόσχα έχει τη «στρατηγική πρωτοβουλία» σε όλο το μήκος της πρώτης γραμμής του πολέμου και «υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποτελειώσουμε» τις ουκρανικές δυνάμεις. Αλλά παρά τις συχνές διακηρύξεις για πρόοδο στις μάχες, η Ρωσία έχει σημειώσει μόνο πολύ αργή και περιορισμένη πρόοδο στην κατάκτηση εδαφών στην ανατολική Ουκρανία.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM
Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM