Ο Πούτιν πιέζει για τους S-400 μετά το αμερικανικό τελεσίγραφο προς την Τουρκία

Ο Πούτιν πιέζει για τους S-400 μετά το αμερικανικό τελεσίγραφο προς την Τουρκία Facebook Twitter
EPA
1

Η εφαρμογή της συμφωνίας για την προμήθεια συστοιχιών πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400 στην Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα, διαμήνυσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που επισκέπτεται την γειτονική χώρα. 

Οι δηλώσεις του Πούτιν έρχονται μία εβδομάδα μετά το φερόμενο «εξοπλιστικό τελεσίγραφο» που έθεσαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, ώστε να ακυρώσει την παραγγελία ρωσικών S-400.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επιτροπή εξοπλισμών που ταξίδεψε στις ΗΠΑ πληροφορήθηκε πως αν υλοποιηθεί η αγορά των τεσσάρων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 Triumph από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ δεν θα διαθέσουν στην Τουρκία μαχητικά F-35 πέμπτης γενιάς.

Τον Δεκέμβριο η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για να προμηθεύσει η Μόσχα την Άγκυρα με συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, οριστικοποιώντας μια συμφωνία που βαθαίνει τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Κρεμλίνο.

Ειδικοί αναλυτές πάντως θέλουν την Άγκυρα να υποκύπτει στις πιέσεις των ΗΠΑ ενώ υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη παρουσιάζουν την συμφωνία ως «τελειωμένη».


«Η προτεραιότητα στη συνεργασία (Ρωσίας-Τουρκίας) στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf», τόνισε ο Πούτιν σε μια συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας στην τουρκική πρωτεύουσα στην Άγκυρα.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας πάντως, υποστήριζε την προηγούμενη εβδομάδα πως τα συστήματα των S-400, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν θα μπορούν να ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ.

«Διατηρούμε το στόχο μας για την ανάπτυξη ενός συστήματος συμβατού με το ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργικός εκπρόσωπος.


Οι πρώτοι S-400 Triumph αναμένονταν να παραδοθούν στην Τουρκία στις αρχές του 2020 αλλά η Μόσχα εμφανίζεται πρόθυμη να επιταχύνει την παράδοση.



Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι συλλαμβάνονται από την υπηρεσία Μετανάστευσης υπό την προεδρία Τραμπ;

Διεθνή / Ποιοι συλλαμβάνονται από την υπηρεσία Μετανάστευσης υπό την προεδρία Τραμπ;

Από την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, στο στόχαστρο βρίσκονται όχι μόνο εγκληματίες αλλά και μετανάστες εργάτες, φοιτητές ακτιβιστές, ακόμη και τουρίστες με ζητήματα βίζας
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία υπόσχεται σε Αφρικανούς δουλειά και τελικά βρίσκονται να πολεμούν στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία υπόσχεται σε Αφρικανούς εργασία, αλλά βρίσκονται να πολεμούν στην Ουκρανία

Αφρικανοί, παρασυρμένοι από υποσχέσεις καλών μισθών, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο - Αποκαλύψεις για στρατολογήσεις, εξαπατήσεις και θύματα από χώρες όπως το Καμερούν και η Σενεγάλη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια