Ο Πέτερ Μάντσεν παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι σκότωσε τη δημοσιογράφο στο υποβρύχιό του- Σε ντοκιμαντέρ

Ο Πέτερ Μάντσεν παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι σκότωσε τη δημοσιογράφο στο υποβρύχιό του- Σε ντοκιμαντέρ Facebook Twitter
EPA
0

Ο Δανός εφευρέτης Πέτερ Μάντσεν, που καταδικάστηκε σε ισόβια το 2018 για τη δολοφονία της Σουηδέζας δημοσιογράφου Κιμ Βαλ, παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι τη σκότωσε, σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ.

Ο 49χρονος είχε κριθεί ένοχος για φόνο εκ προμελέτης, βίαιη σεξουαλική επίθεση και διαμελισμό σορού. Κατά τη διάρκεια της δίκης επέμενε ότι ήταν ατύχημα ο θάνατος της Βαλ τον Αύγουστο του 2017, μέσα στο υποβρύχιο που είχε κατασκευάσει ο ίδιος.

Στο «The Secret Recordings with Peter Madsen», η προβολή του οποίου ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη, ο δημοσιογράφος Κρίστιαν Λίνεμαν ρωτά τον Πέτερ Μάντσεν αν σκότωσε την 30χρονη δημοσιογράφο, που είχε πάει στο υποβρύχιο για να του πάρει συνέντευξη. «Ναι», απαντά ο 49χρονος.

«Είναι δικό μου λάθος το ότι πέθανε. Είναι δικό μου λάθος γιατί διέπραξα το έγκλημα. Είναι όλα δικό μου λάθος... Υπάρχει μόνο ένας ένοχος και αυτός είμαι εγώ», αναφέρει ακόμη στο ντοκιμαντέρ του Discovery Networks.

Το δανέζικο δίκτυο ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί πάνω από 20 ώρες συζητήσεων με τον Μάντσεν, στο κελί του. Οι απαντήσεις του είναι «αποδοχή των γεγονότων που υποστήριξε η εισαγγελία και που μέχρι τώρα αρνούνταν», δήλωσε η Πιλ Γκούντελας Μπράντστραπ, διευθύντρια προγράμματος.

Το χρονικό της δολοφονίας

Η Κιμ Βαλ, που είχε γράψει για τον Guardian και τους New York Times, εθεάθη τελευταία φορά ζωντανή στο υποβρύχιο του Μάντσεν, στις 10 Αυγούστου 2017. Δέκα μέρες μετά τη δήλωση της εξαφάνισής της, ο κορμός της βρέθηκε να επιπλέει ανοιχτά της Κοπεγχάγης. Το κεφάλι, τα πόδια της και τα ρούχα της βρέθηκαν σε τσάντες στη θάλασσα, αργότερα.

O Μάντσεν, που διασώθηκε και συνελήφθη λίγο προτού βυθιστεί το υποβρύχιό του, αρχικά υποστήριξε ότι είχε αφήσει τη δημοσιογράφο στην ξηρά. Στη συνέχεια άλλαξε την κατάθεσή του και είπε ότι η Βαλ σκοτώθηκε όταν έπεσε κατά λάθος στο κεφάλι της ένα βαρύ κάλυμμα καταπακτής, κατά τη διάρκεια του σύντομου ταξιδιού που είχαν κάνει με το 17 μέτρων υποβρύχιο.

Όμως, άλλαξε ξανά την ιστορία του, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιογράφος πέθανε λόγω δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, ενώ ήταν στο υποβρύχιο. Παραδέχθηκε ότι διαμέλισε τη σορό της, λέγοντας ότι μόνο έτσι θα μπορούσε να βγει ο ίδιος από το υποβρύχιο, ρίχνοντας τα μέλη της στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, στη σορό της Βαλ βρέθηκαν 15 μαχαιριές, όπως και ίχνη από το DNA του Μάντσεν. Εξέταση του υπολογιστή του εφευρέτη αποκάλυψε υλικό που έδειχνε τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναικών.

Η δικαστής της υπόθεσης, Ανέτε Μπούρκο, περιέγραψε το έγκλημα ως «μια κυνική και προμελετημένη σεξουαλική επίθεση, ιδιαίτερα βάναυσης φύσης, σε μια τυχαία γυναίκα που λόγω της δημοσιογραφικής δουλειάς της αποδέχθηκε μια πρόσκληση για ταξίδι στη θάλασσα». Ακόμη, τόνισε ότι το δικαστήριο αποδέχθηκε τη θεωρία των εισαγγελέων, για τον σεξουαλικό βασανισμό της Βαλ, για την εκπλήρωση μιας βίαιης σεξουαλικής φαντασίωσης.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου

Διεθνή / Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου

Οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν προκαλούν ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ–Ισραήλ, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί να αποφύγει ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και κατάρρευση της διπλωματίας με την Τεχεράνη
LIFO NEWSROOM
Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν

Διεθνή / Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν

Οι επιθέσεις του Ισραήλ σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν προκαλούν ανησυχίες για διακοπή των πετρελαϊκών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ και άνοδο της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη καθοδήγησε τα drone της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικά αεροδρόμια

Διεθνή / Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη καθοδήγησε τα drone της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικά αεροδρόμια

Η Ουκρανία επιδεικνύει την τεχνολογική της υπεροχή με drones AI στην επιχείρηση «Ιστός Αράχνης», καταστρέφοντας ρωσικές βάσεις και αεροσκάφη. Ανακαλύψτε πώς η τεχνητή νοημοσύνη και οι οπτικές ίνες αναδιαμορφώνουν τον πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Ιράν: Γιατί έγινε τώρα και ποιοι ήταν οι στόχοι

Διεθνή / Επίθεση στο Ιράν: Γιατί έγινε τώρα και ποιοι ήταν οι στόχοι - Για «κήρυξη πολέμου» κάνει λόγο η Τεχεράνη

Η επιχείρηση του Ισραήλ, που ονομάστηκε "Rising Lion", σκότωσε τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Δομινικανή Δημοκρατία: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του «Jet Set» για τον θάνατο 236 ατόμων μετά την κατάρρευση της οροφής

Διεθνή / Δομινικανή Δημοκρατία: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του «Jet Set» για τον θάνατο 236 ατόμων μετά την κατάρρευση της οροφής

Η σύλληψη του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου έγινε μετά από κατάθεση εργαζόμενου, ο οποίος προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία ότι είχε προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες για την επικίνδυνη κατάσταση της οροφής και είχε ζητήσει την ακύρωση της συναυλίας.
LIFO NEWSROOM